*Nettavisen* Sport.

Mulig krise i Premier League: - United-fans bør håpe på Liverpool

LIVERPOOL MÅ LEVERE: Englesk fotball pustes i nakken av Italia ute i Europa. Foto: Jon Super (AP / NTB scanpix)

Fare for at Premier League kan miste en Champions League-plass.

28.09.15 10:06

Det sagnomsuste fjerdeplassen i Premier League har lenge vært et viktig tema for de som følger den engelske toppdivisjonen tett.

I den populære ligaen har laget som blir nummer fire helt siden 2001/02-sesongen hatt muligheten til å kvalifisere seg til Champions League, noe som betyr store penger inn i klubbkassen og bedre arbeidsvilkår på overgangsmarkedet. Fra og med 2017 kan det imidlertid være slutt.

- Kjempereelt
På grunn av svak innsats i europacupene - både Champions League og Europa League - de siste årene kan England miste retten til å sende fire lag til den gjeveste europacupen. Italia truer nemlig bakfra.

Og det er spesielt Europa League de engelske lagene må ta på alvor for å ikke miste sin posisjon på UEFAs rangering over klubblagene. Fotballekspert Simen Stamsø Møller, som jobber for C More og TV 2, følger både engelsk og italiensk fotball tett. Han tror det er en reell fare for at Premier League kan miste en Champions League-plass.

- Ja, det er kjempereelt, absolutt. Det er faktisk en overhengende fare for at det kan skje. Skulle de eventuelt miste den, skjer ikke det før i 2017, om to år, men da kan de miste den for en periode på fem år. Det er ganske heftig for en liga med såpass store klubber, store fanskarer og fulle tribuner på kamp. Det vil med andre ord være ganske betydningsfullt, sier eksperten i intervju med Nettavisen.

Svake resultater
Sist gang et engelsk lag vant Champions League var i 2012. Da gikk Chelsea til topps i turneringen etter straffer mot Bayern München.

De blå fra London er også det eneste laget som har hevdet seg nevneverdig i den gjeveste europacupen siden den gang. Chelsea gikk til semifinale i 2014, men røk da for det spanske topplaget Atletico.

Både i 2012/13-sesongen og 2014/15-sesongen endte England opp uten et eneste lag blant de åtte beste i Champions League-turneringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPERT: Simen Stamsø Møller. Foto: Cmore

Dette er grunnen til at Italia nå knapper innpå. Femårsperioden fra 2017 og bakover i tid, kan bli svært blek sett med engelske øyne. Samtidig har Italia imponert og tok flest UEFA-poeng av samtlige nasjoner sist sesong.

- Fra neste år mister Premier League den sterke 2011/12-sesongen da de tok 15 poeng mot Italias 11. Da spiser Serie A-lagene inn fire poeng på rangeringen og det vil nesten være helt likt, England står nå med 65 poeng og Italia med 61. Med tanke på at de beste lagene i Italia har styrket seg for å tette gapet til Juventus, er sjansen stor for at italienerne kan overta den plassen England lenge har hatt på UEFAs rangering.

I 2014/15-sesongen tok de italienske lagene hele 19 poeng på UEFAs rangering. England endte med 12 poeng den sesongen.

- Den fjerde Champions League-plassen avhenger av at lagene satser på europacupen, selv om det er vanskelig, det, også. Lagene har sine egne interesser og er det en viktig kamp i helgen, og laget allerede er videre fra gruppespillet, pøser de selvsagt ikke på med folk, bare fordi engelsk fotball er tjent med det. De kan ikke tenke så forbanna langt, heller.

- Må håpe på Liverpool
Selv om engelske lag ikke har imponert nevneverdig i Champions League på en stund, er det først og fremst Europa League som er nøkkelen.

Også der kan England ha med fire lag, men denne høsten røk både West Ham og Southampton ut i kvalifiseringen. Dermed gjenstår bare Liverpool og Tottenham blant de engelske innslagene i turneringen.

Italia har med Napoli, Lazio, og Fiorentina. Sist sesong gikk både Napoli og Fiorentina til semifinale i Europa League-turneringen.

Tradisjonelt har ikke klubbene fra balløya tatt Europa League spesielt seriøst siden den ble opprettet i 2009, men nå mener Møller at det er helt avgjørende at spesielt Liverpool satser på turneringen denne sesongen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SEILER AKTERUT: FRank Lampard og Chelsea vant Champions League i 2012. Siden har det gått trått for engleske lag i Europa. Foto: Adrian Dennis (AFP / NTB scanpix)


- Det er nesten slik at Manchester United-supportere bør håpe at Liverpool tar poeng i Europa League. Slik jeg ser det, så er styrkeforholdet i engelsk fotball slik nå at United er det fjerde beste laget og mister England muligheten til å sende fire lag til Champions League, ja, så ...

- De engelske lagene må satse hardt på Europa League nå. Spesielt siden vinneren av turneringen får en billett til Champions League. Tottenham har behandlet turneringen med respekt, men ikke vært gode nok til å vinne. Liverpool på sin side sliter i Premier League, men det er faktisk færre kamper som skal til for å komme til Champions League gjennom spill i Europa League og da skjønner jeg ikke noe annet enn at de bør satse ordentlig hardt på den turneringen denne sesongen. Det vil gagne engelsk fotball. Sånn jeg ser det, har Liverpool en større sjanse for å nå Champions League gjennom Europa League enn ligaspillet, sier han.

- Tviler litt
- Tror du Liverpool vil satse?

- Vi får se, jeg tviler vel litt på at de satser så knallhardt og nettopp derfor er faren for at England kan miste en Champions League-plass reell, når lag som Liverpool ikke tar Europa League seriøst, mener eksperten.

Møller føler seg imidlertid trygg på at Liverpool er gode nok til å vinne, til tross for at Brendan Rodgers' disipler har fått en treg start på høsten.

- Det er jo sprøtt at de stiller med et såpass urutinert lag, i det som kanskje er den tøffeste bortekampen i gruppen, men de kommer unna med 1-1 og det gir trygghet. Med Premier League-øyne får vi håpe Liverpool tar dette seriøst, for de har kvaliteter til å gå hele veien. Det har sett litt dårlig ut så langt, men, herregud, det er ikke veldig mange gode lag i Europa League nå. Det kommer selvsagt inn noen overraskelser fra Champions League-gruppene etter hvert, men jeg kan ikke skjønne annet enn at Liverpool kan vinne dette og at det er noe å satse på. Skulle de komme til Champions League vil det både gi penger i kassa og det vil bli enklere å lokke til seg spillere som Liverpool trenger, sier Møller.

Tror ikke på United
Når det gjelder Englands sjanser til å hevde seg i Champions League denne sesongen, stiller eksperten seg tvilende. Chelsea og Manchester City er trolig de to lagene som potensielt kan hevde seg med de beste.

Fakta

Slik fordeles poengene:

- Manchester City har underprestert i Champions League. Vi vet hvilket nivå de har inne og burde være gode nok til å i hvert fall nå en kvartfinale. Arsenal fikk typisk nok igjen det tapet som kan føre til at de havner på andreplass i sin gruppe ( får trolig tøffere vei videre, red anmerk.). For United er det ingen krise, de kan fortsatt vinne gruppen, men jeg ser ikke nok kvaliteter i det laget til at de skal gå langt i Champions League.

I den gjeveste cupen er det kun to lag fra Italia denne sesongen. Finalist fra forrige sesong, Juventus, og et meget sterkt Roma-lag. Sistnevnte spilte 1-1 mot de regjerende mesterne Barcelona i første runde.

- Roma har forsterket seg enormt i sommer. De har rett og slett blitt et mye bedre lag og har hentet inn fantastiske spillere, spillere som ikke fikk spille i Premier League, som Mohamed Salah og Edin Dzeko. Premier League kan vel egentlig takke seg selv hvis disse gutta sørger for at Italia får den ekstra plassen på bekostning av England, mener TV-profilen.

- Med engelske øyne er det også kjempedumt at City går på en smell mot Juventus, et formsvakt Juventus som snur kampen mot et formsterkt City. Akkurat den sved nok for de som tenker på den ekstra fjerdeplassen, men desto bedre for Serie A. Den ligaen har jo ligget med brukket rygg i fem år.

Tett i topp fire
Det er Spania som klart topper UEFAs ranking med 86 poeng. Tyskland er nummer to med 68 poeng, mens England er nummer tre med 65 poeng.

Som Møller har poengtert følger Italia med 61 poeng. Så langt har England tatt 3,625 poeng denne sesongen mot Italias 2,666 poeng, men det er altså fult mulig å knappe inn i løpet av sesongen. I tillegg strykes som nevnt den sesongen der England har vært klart bedre enn Italia fra statistikken etter den inneværende sesongen.

- Det er ikke kjempelangt opp til Tyskland, heller. Dette er en ekstra greie å følge med på. Jeg synes det er interessant både for å se styrkeforholdet mellom ligaene og hvem som får den ekstra plassen, sier Møller.

Se en ny episode av Tippemagasinet:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=lZiwXvN4yIlmOxk9VQhr3ji-OUi0VEScGXEu4YH7DD3zOZmRTcJEVVswTwjMCY2fqjWNFnlR_D_oPTLrRXhNUhSd41cuRANc&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.