*Nettavisen* Sport.

Nå blir det avgjort om han er en suksess eller fiasko

OMDISKUTERT: Luis Enrique har fått mye kjeft i løpet av sitt første Barca-år. Foto: Lluis Gene (Afp)

Barcelona er i storform, men æren tilfaller ikke nødvendigvis trener Luis Enrique.

Luis Enrique (44) er snart ferdig med sin første sesong som Barcelona-sjef. En turbulent sesong, som like over nyttår så ut til å ende med sparken. Nå er han få kamper unna å sikre klubben noen velsmakende trofeer. Men anerkjennelse - det får han lite av.

Ifølge C Mores ekspert på La Liga, Petter Veland, vil det være fire, eventuelt fem, mai-kamper som virkelig definerer Enriques ettermæle:

- De møter Atlético Madrid i ligaen, som kan avgjøre den tittelen. I tillegg har de dobbeltkamper mot Bayern München, og en eventuell finale i Champions League. Så kommer den spanske cupfinalen mot Athletic Bilbao i tillegg, sier Veland til Nettavisen.

Selv om de er i posisjon til å vinne the Treble, kan de også tape alt i løpet av en måned.

- Uten titler vil alle kreve at han går. Men med tre titler, vil han bli hyllet som verdens beste trener, melder Veland for å illustrere hvordan de vurderer sine trenere i Barcelona.

Han presiserer at to titler er et tilnærmet minstekrav for den kravstore Barcelona-fansen.

Urimelig sammenligning
Luis Enrique spilte med dagens Bayern-trener og motstander Pep Guardiola på 90-tallet.

Men fordi førstnevnte blant annet har spilt for Real Madrid, har han ikke den samme legendestatusen som Guardiola.

- Men det er urimelig å sammenligne Enrique med den mest suksessrike treneren i Barcelonas historie, sier Veland om den uungåelige parallellen mange har trukket mellom dagens to motstandere.

Begge startet imidlertid trenerkarrieren på Barcelonas B-lag, og begge har en fortid som spillere i Barcelona. Også deres filosofi som trenere er det godt mulig å sammenligne.

Før kamp har tonen vært god dem imellom og det virker ikke å være ondt blod mellom sjefene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

FRYD OG GAMMEN?: Luis Enrique fra tiden i Roma. Foto: Gabriel Bouys (Afp)

Til Roma
Etter at Luis Enrique opplevde gode resultater som Barcelona B-sjef, gikk turen til sjefsstolen i Roma. Der gikk det imidlertid ikke helt veien for den relativt uerfarne Enrique, som ikke ble mer enn én sesong.

Turen gikk til Celta Vigo og der gikk det på mange måter bedre. Derfra ble han hentet til Barcelonas A-lag, da Gerardo Martino fikk beskjed om at han ikke kunne fortsette etter forrige sesong.

- Han er fortsatt relativt fersk, sammenlignet med andre managere, sier Veland om Enrique.

Han tror at Enriques gode kjennskap til klubben var hovedgrunnen til hvorfor han ble ansatt. Og selv om det går bra med laget nå, tror Veland at de fortsatt har mye å gå på.

- De har nok ikke nådd toppnivået og de er ikke like gode som Barcelona-laget Guardiola trente, forklarer Veland.

LES OGSÅ:Blogg: Den store Guardiola-myten

Pep Guardiola var hovedtrener i Barcelona i perioden 2008-2012, før han tok et hvileår mens han sikret seg jobben i Bayern München.

Om kveldens storkamp mener Veland følgende:

- Det er en helt åpen kamp. Begge lag er interessert i å ha ballen mye, men det er en hovedforskjell: Barcelona vet vi hvordan kommer til å spille, mens Guardiola er veldig uforutsigbar. Deres mange skader hjelper ikke, heller.

Et vendepunkt
Men selv om dagens situasjon er tilnærmet rosenrød, er det ikke Luis Enrique som høster rosen.

For den 4. januar tapte Barcelona for David Moyes og Real Sociedad, noe som utløste en kort krise i klubben.

Veland tror mangelen på informasjon etter kampen mot Real Sociedad, som ble et vendepunkt, gjorde at Enrique fikk mye kjeft.

Tapet utløste en kortvarig krise. Enrique fikk skylden.

- På det tidspunktet gjorde ikke Barcelona det så veldig bra, og Luis Enrique var virkelig i hardt vær. Hva som skjedde etter det, finnes ikke mye informasjon om, forklarer Veland.

Man er rett og slett usikker på om det er Enrique fortjener skryten for dagens suksess, sier den profilerte C More-kommentatoren.

- Men det er fordi det er få som vet hva som egentlig har foregått. Det vi kan se, er at Messi muligens er bedre enn noen gang, mener Veland.

Krisen resulterte i at sportsdirektor Andoni Zubizarreta fikk sparken og klubblegende Carlos Puyol forlot sin rolle.

I tillegg begynte ryktene å svirre om at Lionel Messi ønsket seg vekk - angivelig fordi han var misfornøyd med trener Enrique.

Nå er de imidlertid i gnistrende form. Etter tapet for Real Sociedad 4. januar har de et hjemmetap for Malaga og en uavgjort mot Sevilla som eneste kamper de ikke har vunnet.

To muligheter

Veland mener det kan være to ting som har skjedd, uten at det vites sikkert:

1. Enrique har innsett selv hva som måtte gjøres - og gjort det. I ettertid har flyttingen av Lionel Messi ut på kanten og Luis Suárez inn i midten, blitt hyllet som en genistrek.

2. Lionel Messi fikk det på sin måte og skal ha æren for at klubben spiller så bra som de gjør.

Den profilerte sportsjournalisten Guillem Balague er blant dem som mener at dagens Barcelona er Messis lag, ikke Enriques.

Men de lærde strides.

Annonse:Sjekk oddsen på Barcelona - Bayern og kveldens cupkamper

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag