*Nettavisen* Sport.

Nå er det slutt, Vålerenga

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Hvor går veien videre?

18.11.12 21:07

VIKING - VÅLERENGA 2-1: Martin Andresen har ledet Vålerenga for siste gang. Det endte med tap 1-2 etter at Tosaint Ricketts ga oslolaget ledelsen og Martin Ørnskov og King Osei Gyan snudde for hjemmelaget i løpet av seks minutter.

En omstridt epoke er dermed over for Vålerenga.

I november 2007 ble Andresen presentert som Vålerengas nye manager på en pressekonferanse hvor de store ordene ble trukket fram.

Store ord – større apparat
Andresen skulle lede Vålerenga til topps i Norge innen 2010, med positiv, offensiv fotball, og innen 2013 var målet å være en av Skandinavias ledende klubber. I tillegg skulle Vålerenga prestere i internasjonale turneringer.

Det sportslige apparatet rundt Andresen ble også massivt i ukene og månedene som fulgte. Tor Ole Skullerud ble ansatt som hovedtrener, David Brocken ble hentet inn som defensiv trener, Mike Speight som offensiv trener og Andrea Loberto som toppspillerutvikler.

Johan Kaggestad ble ansatt for å ta et overordnet ansvar for både det mentale og fysiske, med Truls Hallén som fysisk trener i tillegg.

Også på spillersiden ble det satset tungt.

Vålerenga hentet inn profiler som Kristofer Hæstad, Lars Iver Strand og Bengt Sæternes, i tillegg til at allerede klare Moa Abdellaoue endelig kom, noe som absolutt burde veie opp for at Christian Grindheim ble solgt til Heerenveen.

Nådde nesten målet i 2010
Da det ble tid for å omgjøre de store ordene og planene til resultater på banen, så det også lovende ut helt i starten. De fem første seriekampene i 2008 endte med tre seirer og bare ett tap. Så snudde det – og Andresens utvalgte vant bare én av de seks neste.

Den første sesongen under Andresens ledelse endte Vålerenga på tiendeplass av 16 lag.

2009-sesongen gikk marginalt bedre, og endte med sjuendeplass, før Vålerenga omsider kom seg opp i toppsjiktet og faktisk var nær ved å nå målet om å være Norges beste lag innen 2010. Det endte med en andreplass bak Rosenborg.

Optimismen var imidlertid på plass etter fem strake seirer den høsten, og åtte seirer og bare to tap på de ti siste kampene. Spillemessig levde også Vålerenga opp til Andresens løfte om positiv fotball.

2011 landet Vålerenga med et brak, tilbake på sjuendeplassen fra 2009.

Denne sesongen har heller ikke gått etter planen. Vålerenga endte sesongen på åttendeplass.

- Det har ikke vært en direkte fiasko, men det har i alle fall ikke vært en suksess. Han har fått sjansen i mange år. De har vært gode i perioder, men det har vært mange skuffelser, var Vidar Davidsens oppsummering da han av Nettavisen ble bedt om å oppsummere Martin Andresens tid.

Tilbake som spiller?
Som Nettavisen skrev tidligere i høst, fristes Andresen av å gjøre et comeback som spiller. Stabæk har meldt sin interesse – og vil neppe være alene om det – så det er ikke utenkelig at Andresen blir å se på en fotballbane neste sesong.

I Vålerenga er man på jakt etter Andresens erstatter. Trenerstjernen Sven-Göran Eriksson skal faktisk ha meldt sin interesse, etter hva Nettavisen erfarer, men det er uvisst om Vålerenga er interessert i svensken, som tross alt ikke har levert gode resultater på svært mange år.

Per-Mathias Høgmo er ønsket på Valle, men har selv avvist sitt kandidatur. Høgmo gir seg i Tromsø etter denne sesongen og vil nok være et svært hett navn den dagen Egil Drillo Olsen (70) gir seg som landslagssjef.

Et svar på hvem som får jobben, kommer trolig før nyttår.

Farvel, Nevland
En av Vikings største menn, Erik Nevland, tok også avskjed søndag kveld. Han spilte sin siste kamp for Viking. Nevland fikk en enorm sjanse rett før pause, men valgte å skyte i stedet for å runde Gudmund Kongshavn, og skuddet var ikke godt nok.

- Litt typisk for Nevland etter at han kom tilbake til Tippeligaen, kommenterte Daniel Nannskog i TV 2s studio.

Han ble byttet ut 20 minutter før slutt, til stående applaus fra samtlige 10.201 tilskuere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.