RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå skal flere bli som Gerrard

Foto: SCANPIX
Premier League bøyer av for presset fra Michel Platini.

President Michel Platini i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og president Sepp Blatter i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har lenge jobbet for at toppklubber skal ha flere egenproduserte spillere i stallen enn tilfellet er i dag.

Uefa introduserte derfor 6-5-regelen i 2005/2006, til stor protest fra engelsk Premier League.

I oktober begynte også Storbritannias kulturminister Andy Burnham å blande seg inn i debatten, og Burnham tok side med Platini og Blatter.

Avgjøres i sommer
Tirsdag annonserte Premier League-bossen Richard Scudamore at «en betydelig del» av ligaens 20 klubber har gått med på å introdusere en versjon av Uefas regler om at minst åtte spillere i en stall på 25 må være såkalte egenproduserte. Dette vil bli gjeldende fra sesongen 2010/2011, melder The Guardian.

Det betyr at det vil bli lettere for unge spillere å få spilletid på øverste nivå. I dag er for eksempel Steven Gerrard og Jamie Carragher de eneste egenproduserte spillerne i førstelaget til Liverpool. Det forteller litt om hvilket nivå en ung spiller må opp på for å få sjansen i en storklubb.

Kulturminister Burnhams motivasjon er blant annet å styrke det engelske landslaget.

Når Premier League snart samles til sitt årlige sommermøte, vil klubbene vurdere å adoptere det systemet som brukes i lavere divisjoner i England, nemlig at det må være minst fire egenproduserte spillere i en stall på 16. En annen mulighet er å lage et eget system, som i så fall trolig vil være nærmere Uefas krav om åtte egenproduserte i en stall på 25, slik kravet er for eksempel i Champions League.

Ifølge The Guardian er det bare 38 prosent engelskmenn blant de 531 spillerne som har fått spilletid i Premier League denne sesongen.

Fabregas egenprodusert
Definisjonen på «egenprodusert» er en spiller som i alderen 16-21 år har trent i minst tre år med klubben. Det betyr at man ikke nødvendigvis må være engelsk for å være «egenprodusert» i Premier League; spanjolen Cesc Fabregas i Arsenal faller for eksempel inn under denne definisjonen.

Kulturminister Andy Burnham har også tatt opp et annet tema, som er vel så interessant. Han ønsker nemlig at Premier League forsøker å legge forholdene til rette for at flere klubber skal være konkurransedyktige nok til å kunne kjempe om ligagullet. I dag er det i praksis bare et fåtall klubber som har denne muligheten. Dette har Premier League foreløpig ingen løsning på, skriver The Guardian.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere