RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nådeløs dom: - Skotsk fotball har tapt seg

GOD: Stefan Johansen får skryt for sitt spill i Celtic, men eksperter mener nivået på skotsk fotball har blitt dårligere de siste årene.
GOD: Stefan Johansen får skryt for sitt spill i Celtic, men eksperter mener nivået på skotsk fotball har blitt dårligere de siste årene. Foto: Peter Cziborra (Reuters / NTB scanpix)
Celtic hadde ikke nødvendigvis vunnet Tippeligaen, hevder Celtic-ekspert.

GLASGOW (Nettavisen): Etter 2011/2012-sesongen mistet skotsk fotball foreløpig sitt sterkeste varemerke, nemlig «Old Firm».

Rangers ble degradert til tredjedivisjonen i Skottland, og Celtic var dermed den eneste dominante klubben på det øverste nivået.

Ifølge tidligere Celtic-spiller og ekspert Vidar Riseth har nivået på skotsk fotball sunket betraktelig etter Rangers' degradering.

Historisk dårligere
- Ja, det har det gjort, slår Riseth fast overfor Nettavisen.

Man trenger ikke gå mange år tilbake i tid for å se at nivået var vesentlig høyere enn det er i dag, forklarer han.

- Og hvis du ser på historiesiden, i forhold til de to lagene, når jeg var der borte og spilte selv, hvis du så på laget til Celtic og Rangers, så var det spillere som hele tiden fikk tilbud fra Premier League, tysk fotball og andre steder, men de valgte å bli, fordi det var så kult å spille de oppgjørene, og de gjorde det bra ute i Europa, sier Riseth.

EKSPERT: Vidar Riseth følger Celtic tett og har sterke meninger om skotsk fotball.

For andre året på rad, under Ronny Deilas ledelse, mislyktes Celtic i forsøket på å nå gruppespillet i Champions League. I stedet måtte de ta til takke med Europa League-spill.

Høye krav
Så langt har de prestert langt under hva et kravstort Celtic-publikum forventer og Deilas lag ligger sist i sin gruppe, før møtet med Molde på Celtic park førstkommende torsdag.

Selv om Riseth har sterke følelser for Celtic, og naturligvis et anstrengt forhold til erkerivalen Rangers, gleder han seg over at den blåkledde klubben fra Glasgow nå ligger godt an til å rykke opp denne sesongen, og at de blir å finne i skotsk Premier League neste sesong.

- Det har forandret seg totalt, og det er litt på grunn av at Rangers gikk ned. Du trenger de opp igjen for å få den rivaliseringen der. Men så er det sånn at dagens nivå, i forhold til spillerne, det er ikke godt nok til å gjøre det godt ute i Europa, sier Riseth, og beskriver stor forskjell på spillermaterialet i Celtic fra da han var i klubben, og slik stallen er nå.

Harald Brattbakk har tre sesonger i Celtic-trøya og følger fortsatt klubben tett.

Saken fortsetter under bildet.

SJEF: Ronny Deila har oppnådd sterke resultater hjemme i Skottland med Celtic, men har slitt ute i Europa.


- Undervurdert
Han er ikke nødvendigvis enig med sin landsmann, men begge er enige i at skotsk fotball, generelt, ikke får den anerkjennelsen de fortjener.

- Jeg tror det er en del klubber i skotsk fotball som er undervurdert. Jeg tror det er noen klubber som er gode nok der også, under Celtic. Aberdeen har gjort det bra i år, blant annet, sier Brattbakk til Nettavisen.

Riseth tror imidlertid Celtic ville hatt problemer med å vinne i Tippeligaen, selv om han forteller at det blir vanskelig å forutsi hvordan det ville ha gått.

- Hvis du tar den skotske ligaen som helhet, så er den bedre. Men hvis du tar de øverste lagene, som Rosenborg, Strømsgodset, Molde og Stabæk,  så er ikke forholdet stort. Da vil jeg si at det er ganske jevnt. Det er vanskelig å si for meg hvem som er best av de, det kan gå begge veier - det har vi sett nå.

Han forklarer det med hvordan det gikk på Aker Stadion i møtet mellom Molde og Celtic, hvor laget fra romsdalen vant 3-1.

- Molde, de var jo helt klart bedre enn Celtic hjemme, men så tror jeg at Molde kommer til å tape borte. Så den forskjellen der er blitt mindre, enn under storhetstiden til Rangers og Celtic.

Saken fortsetter under bildet.

PEILING: Harald Brattbakk har tre sesonger i Celtic bak seg. Her er han i aksjon under en veldedighetskamp for Celtic i 2014.

Ikke imponert over Tippeliga-nivået
Brattbakk er overbevist over at nivået i skotsk fotball er bedre enn i Tippeligaen. Men han mener samtidig at nivået i Skottland har tapt seg, og han har heller ikke latt seg imponere av nivået i vår hjemlige toppdivisjon denne sesongen.

- Det må jeg ærlig innrømme, det som jeg har sett av norske eliteserieklubber i år, det har vært av utrolig vekslende kvalitet. Det er klart, jeg er veldig glad i masse mål og angrepsfotball, men det er ikke nødvendigvis et styrketegn på at man er bra. Det kan være et tegn på at man har en motstander som ikke er gode nok til å demme opp.

Selv om Molde kun er nummer seks i Tippeligaen før sesongen avsluttes førstkommende helg, tror han de vil få kjørt seg mot et revansjesugent Celtic, som leder den skotske ligaen suverent.

- Alt i alt, så kan det være ganske åpent på torsdag, men jeg tror at per i dag, så er Celtic-laget sterkere enn Molde, men på en gitt dag, så går det an at Molde trekker det lengste strået, men jeg tror Ronny og gjengen kommer til selge seg utrolig dyrt på torsdag, er Brattbakks spådom. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere