RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sang Tan / Ap / NTB scanpix

Når får Di Canio sparken?

Sist oppdatert:
En halvgal italiener, spennende amerikaner og usikkert bakover er statusen for Sunderland før sesongstart.

Sunderland har mye å bevise i kommende sesong. Vi har vurdert deres sjanser i Premier League.

Sunderland A.F.C.
Grunnlagt: 1879
Hjemmebane: Stadium of Light (49 000)
Rival: Newcastle
Plassering 2012/13: 17.plass

Manager: Paolo di Canio
Det måtte en halvgal italiener til for å redde Sunderland i fjor. At han virkelig er lidenskapelig i jobben sin, er utvilsomt. Som Swindon-manager tilbød han å bruke sine egne penger for å betale spillerlønninger og han jobbet også en hel natt med å fjerne snø fra stadion for å få en kamp til å gå som planlagt. Etter at han sa opp som manager for Swindon i februar, ble han ansatt som ny Sunderland-manager den 31.mars. På sine sju kamper som manager vant laget to kamper og spilte to uavgjort, men det ble nok til å overleve med en margin på tre poeng ned til Wigan. Hvor god Di Canio er som manager gjenstår å bli bevist, men at han har viljen til å lykkes er det ingen tvil om.

Spillere inn:
Jozy Altidore (AZ Alkmaar)
Emanuele Giaccherini (Juventus)
Vito Mannone (Arsenal)
David Moberg Karlsson (IFK Göteborg)
El-Hadji Ba (Le Havre)
Duncan Whatmore (Altrincham)
Cabral (Basel)
Modibo Diakite (Lazio)
Valentin Roberge (Maritimo)

Spillere ut:
Simon Mignolet (Liverpool)
Ahmed Elmohamady (Hull)
Matt Kilgallon (Blackburn)
Adam Reed (Burton)
Ryan Noble (Burnley)
Alfred N'Diaya (Eskisehirspor, lån)
Danny Graham (Hull, lån)
Titus Bramble
Anthony Callaghan
Wade Joyce
Ben Wilson

Vurdering overganger:
Vito Mannone inn og Simon Mignolet ut. Netto er det et klart minus. Den nå 25 år gamle Mannone var en gang regnet som et stort keepertalent, men slo aldri til i Arsenal. Låneoppholdet i Hull var relativt suksessfullt, men han stod kun med 16 seriekamper for Arsenal før signeringen i sommer. Han har vist tendenser, og kanskje kan talentet slå til i Sunderland.

Giaccherini er en offensiv midtbanespiller som altså kommer fra Juventus. Han har vært fast i troppene til Italia siden før EM i 2012, og kan være et kupp for Sunderland. En spennende spiller med god erfaring som har fått suksess ganske sent i fotballkarrieren (han er 28 år).

Jozy Altidore er det store talentet som man aldri så veldig mye til. Mange skrev om spilleren, og var interessert i ham, etter at han imponerte som unggutt for USA. Villareal hentet ham i 2008, men der slo han aldri igjennom. Det gikk noe bedre i AZ Alkmaar (51 mål på 94 på to sesonger). Totalt laget han 31 mål sist sesong med 41 kamper, som er imponerende selv om man snakker nederlandsk serie. Det kan fort være at 23-åringen nå får sitt virkelige gjennombrudd i Premier League, et gjennombrudd mange har ventet på.

19 år gamle David Moberg Karlsson er et stortalent fra Sverige. Han fikk sitt gjennombrudd for IFK Göteborg i 2012, og har også 17 aldersbestemte kamper for Sverige. En spennende, offensiv spiller, men en som kanskje vil trenge litt tid før han blir en stor Premier League-spiller. Det samme kan sies om den sentrale midtbanespilleren El-Hadji Ba. Franskmannen med senegalesiske foreldre har 17 aldersbestemte kamper for Frankrike.

Den defensive midtbanespilleren Cabral (Adilson Tavares Varela) er født på Kapp Verde, men har spilt for Sveits' ungdomslag. Han er en sikker, defensiv spiller, som kan være en spennende tilvekst. Han imponerte i hvert fall tidvis for Basel i fjor. Diakite kommer fra Lazio og den høyreste franskmannen har også senegalesisk bakgrunn (som Ba). En fin defensiv tilvekst for laget. Noe også Valentin Roberge er. Nok en franskmann som er god og sikker (og som Diakte relativt høy og sterk).

Målvakter:
Keiren Westwood er lagets andre relativt gode målvakt, men iren er kun regnet som nummer to for Irland for øyeblikket (bak David Forde fra Millwall) og har kun vist glimt av at han er en god nok Premier League-målvakt. Sannsynligvis blir Mannone førstemålvakt. Sunderland fikk en del poeng takket være Mignolet i fjor. I år er det muligens litt svakere, hvis ikke Mannone slår til - eller for så vidt Westwood.

Forsvar:
Lagets kaptein er John O'Shea, som nok er kjent for alle Manchester United-fans. Det samme er vel Wes Brown, som har fått mye av karrieren i Sunderland ødelagt av skader. Spennende nysigneringer kan bety mye, men det er solide folk Di Canio allerede hadde bak med Phil Bardsley og Carlos Cuellar.

Det eneste som kanskje kan sies er at Sunderland muligens har litt få forsvarsspillere, selv om Craig Gardner nok også kan brukes der (hvor kan man ikke bruke Gardner?). Cabral kan også spille i forsvar.

Di Canio skal i hvert fall komponere ett nytt forsvar med en ny keeper, men sannsynligvis med Brown/O'Shea som en stamme - noe som i hvert fall betyr to spillere som kjenner hverandre svært godt.

Danny Rose, som fikk 29 kamper for Sunderland i fjor, er tilbake i Tottenham etter låneoppholdet. Titus Bramble er frigitt (19 kamper i fjor), Matt Kilgallon er i Blackburn (8 kamper i fjor). Det ble bare 54 baklengs for Sunderland i fjor, noe som var lavest med unntak av ultrakjedelige Stoke for lagene under 10.-plassen. Det skyldes nok mye Mignolet, men også et forsvar som fungerte relativt greit. Så får man se hvor godt forsvaret fungerer i år.

Midtbane:
Det er i hvert fall nok midtbanespillere i førstelagstroppen til Sunderland. På papiret er det 12 stykker. Flest kamper i fjor fikk Sebastian Larsson og Adam Johnson, to som nok også blir viktige i år. Cabral eller Ba kan være aktuelle som defensive på midten, mens Giaccherini nok for en offensiv rolle. Stephane Sessegnon blir nok også en av de utvalgte. Jack Colback spilte også 40 kamper for Sunderland i fjor, og kan nok også være et kort man bruker i årets sesong.

Det mest spennende er nykomlingene, de fleste vet hva Larsson kan gjøre om han får plass og Johnson er solid. Sessegnon kan også vise klasse. Hvis Giaccherini slår til, og man får til den defensive biten på midten, er det spennende nok, og kanskje godt nok til å bygge opp til litt flere mål enn det Sunderland fikk til i fjor. Det var bare QPR og Stoke (selvfølgelig) som lagde færre mål i Premier League forrige sesong...

Det ser i hvert fall ut til at Di Canio vil ha ganske mange midtbanespillere på banen til enhver tid, og mot Tottenham (seier 3-1 i Asia) fungerte det i hvert fall relativt godt.

Angrep:
Toppscorer for Sunderland i fjor var Steven Fletcher med 11 mål. Ikke overraskende hentet Di Canio inn en spiss. Connor Wickham man hentet for store penger har enda ikke slått til, og Ji Dong-Won ble utlånt til Augsburg i fjor. Slår Altidore til, er det gode nyheter for Sunderland, og laget håper vel også på at Wickham skal få sitt gjennombrudd.Hittil står han med 31 kamper og 2 mål for laget i alle turneringer, og det er vel ikke nok for en spiller som kostet 8 millioner pund (selv om han fortsatt er ung).

Vårt tips: 18.plass
Vi tror ikke det er godt nok for Sunderland i år. Di Canio har lidenskapen som skal til, men usikkerhet foran og bak gjør at vi tipper at det vil bli kjemping med ryggen mot veggen. Man er avhengig av at Altidore og Mannone (eventuelt Westwood) skal slå til, og at Giaccherini blir en hit i Premier League. Tre usikkerhetsmomenter er ikke et kinderegg i Premier League. Snarere tvert i mot. Samtidig, stallen er god nok til å ikke havne under streken - men da kanskje med en annen manager? Mange poeng ned til den blir det likevel ikke. Har en fordel av en relativt grei start.

Første kamper:
Fulham (H)
Southampton (A)
Crystal Palace (A)

Kamper du bør se opp for:
26.oktober Newcastle, hjemme. Rivaloppgjør.
1.februar: Newcastle, borte. Rivaloppgjør.
3.mai Manchester United, borte. Hvis vi får rett kan Sunderland være i nærheten av nedrykksstreken mot slutten av sesongen. Å møte United borte da er ikke bare-bare for verken United eller Sunderland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere