Gå til sidens hovedinnhold

Når sportsjournalister tar skikkelig feil

Noen ganger er det gøy å være etterpåklok.

Noe av det letteste i fotball er å være etterpåklok.

De aller fleste fotballsupportere har klare meninger om hvilke lag som tar gull, hvem som kommer til å gjøre det dårlig, hvem som blir toppscorer. Meningene flommer over.

Slik er det også med avisene. Hvert år kommer spådommer om ditt og datt, og ofte blir det helt feil når man har fasiten i hånden.

Det anerkjente engelske mediehuset BBC slo hardt i bordet i 2003, da de skrev artikkelen «Derfor vinner England EM i 2008».

Når man leser den i dag, er det nok en gang morsomt å være etterpåklok.

Slik oppsummerte BBC de engelske lagdelene:

Keepere: Chris Kirkland kommer til å være verdens beste keeper i 2008, spesielt etter fem nye år med skuddstopping bak et angrepssky Liverpool-lag. Leeds-keeper Paul Robinson er sannsynligvis rett bak Kirkland, og de to kommer til å kjempe om keeperplassen i mange år.

Fasit: Kirkland var aldri i nærheten av å bli verdens beste keeper, og klarte aldri å etablere seg på det engelske landslaget. Paul Robinson fikk noen kamper, men gjorde etter hvert så mange tabber at han ble vraket.

Forsvar: Historien har vist oss at alle suksessfulle lag har brødrepar i lagoppstillingen, og Rio og Anton Ferdinand kommer til å danne grunnmuren i manager Alan Shearers engelske forsvar. Blackburns Martin Taylor kommer til å være der når brødrerivaleriet gjør at Ferdinand-brødrene mister konsentrasjonen. Ashley Cole og Shaun Wright-Phillips kommer til å bli ustoppelige vingbacker, med sugende løp som vil få italienerne til å gråte over cappuccinoene sine og tyskerne vil sette bratwurstene i halsen.

Fasit: Anton Ferdinand og Martin Taylor kom aldri i nærheten av å etablere seg på landslaget, og Shaun Wright-Phillips ble aldri den knallgode høyrebacken mange trodde han skulle bli.

Midtbane: Her kommer England til å rykke fra motstanderne, med de eksepsjonelle talentene til Joe Cole og David Dunn, støttet av blikket og kraften til Steven Gerrard.

Fasit: Man så aldri mye til de eksepsjonelle talentene til Joe Cole, og hvert fall ikke David Dunn.

Angrep: England kommer til å ha så mye ferdigheter på topp at det blir flaut, og motstanderne vil trolig overgi seg før kampstart for å unngå å bli latterliggjort. Wayne Rooney og Michael Owen kommer til å danne spissparet, men Darius Vassell, James Milner og Jermaine Defoe kommer til å holde dem på tærne.

Fasit: Wayne Rooney og Michael Owen er omtrent de eneste spillerne BBC traff godt med. Verre er det med Darius Vassell, James Milner og Jermaine Defoe, som ikke kan sies å ha hatt mer enn middels vellykkede landslagskarrierer.

Og EM 2008? Det gikk som alle husker: England klarte ikke å kvalifisere seg i det hele tatt. Dette var laget som spilte den siste kampen i Englands EM-kvalifisering:

Scott Carson, Micah Richards, Sol Campbell, Joleon Lescott, Wayne Bridge, Shaun Wright-Phillips, Steven Gerrard, Gareth Barry, Frank Lampard, Joe Cole, Peter Crouch.

Det er som sagt veldig gøy å være etterpåklok ...

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser