RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AFP)

NASA hiver seg på Jabulani-kritikken

Sist oppdatert:
Hold deg fast: Nå har aerodynamikkeksperter analysert VM-ballen.

Mange har vært kritiske til Jabulani-ballen som brukes under VM i Sør-Afrika.

Brasils Luis Fabiano og Spania-keeper Iker Casillas klagde over ballen allerede før VM, mens Italias spiss Giampolo Pazzini rett og slett kalte kule for «en katastrofe».

Les også: «Som en badeball»

Endrer retning
Og nå får de misfornøyde fotballspillerne støtte av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, som én gang for alle slår fast at ballen virkelig er uberegnelig - basert på analyser av eksperter på aerodynamikk.

NASAs tester viste nemlig at Jabulani blir uforutsigbar når den kommer over en fart på 72 kilometer i timen, skriver nyhetsbyrået Mercopress.

Ballens lave vekt, bare 440 gram, gjør at Jabulani er sårbar for en såkalt «knuckle effect (knokeeffekt)», som betyr at retningen på ballen blir tilfeldig og dermed uforutsigbar for keeperne.

Den høye beliggenheten på mange av VM-arenaene (de fleste på over 1000 m.o.h.) forsterker den uforutsigbare effekten, forklares det.

- Genererer en asymmetrisk strøm
- Har du en ball med en relativt jevn overflate flyr den gjennom luften med begrenset rotasjon. Men luften kan påvirke sømmene og generere en asymmetrisk strøm, forklarer romfartsteknikeren Rabi Metha.

På litt mer forståelig språk betyr dette at luften kan få ballen til å endre retning, både sidelengs og opp eller ned.

Kanskje er dette en trøst for de mange keeperne som har tabbet seg ut på langskudd i VM, skudd som i utgangspunktet burde ha vært enkle å redde.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere