*Nettavisen* Sport.

Nedrykkskongen!

Foto: AFP/Scanpix

Han er en god spiller. Likevel rykker alle lagene hans ned fra Premier League.

06.08.09 09:31

Han kom til Crystal Palace i 1997 og rykket ned fra Premier League i 1998, så var han en sesong i Brentford før Wimbledon kjøpte ham i 1999 og rykket ned fra Premier League i 2000.

Ipswich overtok ham i 2000 og overrasket stort et par sesonger, før det ble nedrykk fra Premier League i 2003. Nedrykkskongen reiste videre til Charlton, som i likhet med Ipswich overrasket stort en god stund, før også Charlton rykket ned fra Premier League, i 2007.

Nettavisens Premier League tips

Nå hadde Nedrykkskongen lært. Han hadde sikret seg en klausul som tillot ham å skifte klubb vederlagsfritt ved nedrykk.

Tilfeldig
Portsmouth sa "ja, takk, vi vil gjerne ha deg, Hermann Hreidarsson." Hvem kan klandre sørkystklubben? Hreidarsson er en god fotballspiller, en høy, hodesterk, rask og allsidig forsvarer som trives like godt som venstreback som han gjør som midtstopper.

Nå er han på vei inn i sin tredje sesong i Portsmouth. Det er statistisk sett en god sjanse for at den ender med nedrykk. Hvilket egentlig vil være ganske utrolig, ettersom Hreidarsson basert på sine sportslige kvaliteter burde tilhøre et lag på øvre halvdel av Premier League.

Hva er det med Hermann Hreidarsson? Ikke vet vi. Sannsynligvis er det bare en av disse sære statistikkene som av og til presser seg fram som en blomst i asfalten.

Det som gjør dette temaet interessant, er at Portsmouth ved inngangen til sesongen 2009/10 ser ut som et nedrykkslag.

Savnet av Harry Redknapp er tilsynelatende enormt. For ikke å snakke om savnet av penger.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Hart = sparken
Etter at den kjøpekåte manageren forsvant, har det nemlig gått svært dårlig. Tony Adams vant bare to av 15 ligakamper før han fikk sparken, mens Paul Hart var marginalt bedre med fire seirer på 14 kamper. Hart ble likevel belønnet med fast ansettelse i sommer.

Det er i grunnen ganske utrolig.

Det forholdet Hermann Hreidarsson har til nedrykk, har nemlig Paul Hart til oppsigelser. 56-åringen har fått sparken fra alle managerjobber han har hatt.

Lagene hans har i snitt vunnet 31 prosent av kampene sine, og samtidig vist en forbløffende stabilitet: Chesterfield vant 34,2 prosent, Nottingham Forest 31,3 prosent, Barnsley 27,5 prosent, Rushden & Diamonds 25 prosent og i Portsmouth er det så langt 28,6 prosent.

Statistikken tilsier at Portsmouth vil ende rundt 40 poeng kommende sesong, hvilket nok vil gjøre Hermann Hreidarsson nervøs. Nedrykk fra Premier League med fem klubber av fem mulige ser ikke pent ut.

Ny eier inn?
Dette er likevel bare statistikk. Det som bekymrer Pompey-fansen, er den økonomiske krisen i klubben. Portsmouths eier Alexandre Gaydamak er i forhandlinger med den arabiske forretningsmannen Sulaiman Al Fahim om en overtagelse, og Al Fahim har allerede lovet midler til spillerkjøp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Enn så lenge er imidlertid ingen overtagelse klar.

- Behovet for å betale låneavdrag til banker har betydd at klubben har vært nødt til å selge spillere som Lassana Diarra og Jermain Defoe i januar, og nå nylig Glen Johnson og Peter Crouch. Selv om det er vårt mål å styrke stallen kan vi ikke utelukke muligheten for at vi kan bli nødt til å selge flere spillere dersom overtagelsen ikke blir noe av, opplyste Portsmouth på sine nettsider denne uka.

Spillerstallen - selv før eventuelle nye salg - ser ut til å holde til maksimalt 40 poeng.

Svekket på mange områder
Klubbens beste spillere er solgt og Aaron Mokoena er så langt den eneste som er hentet inn. Det finnes ikke penger til forsterkninger, tvert imot vil klubben altså kunne bli tvunget til flere spillersalg dersom eierovertagelsen ikke kommer.

Portsmouth er med andre ord svekket i forsvar, svekket i angrep og svekket i managerstolen.

Hvis dette i sum medfører to seirer færre enn i fjor, risikerer den 111 år gamle klubben å rykke ned fra Premier League for første gang i historien.

For Hermann Hreidarsson vil det imidlertid ikke være noe nytt.

Tilbake til Nettavisens tabelltips

Nettavisens tips: 18. plass

Kilder: Portsmouths hjemmeside, The Mirror, Sky Sports, Wikipedia, The Times.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag