*Nettavisen* Sport.

Nedtur for Tottenham

Foto: Adam Davy (Pa Photos)

Tottenham spiller med enslig spiss. Fordi de har 1 spiss.

15.08.12 10:55

Fakta:

Tottenham Hotspur Football Club (Spurs) White Hart Lane (36 310)

Tottenham Hotspur Football Club ble stiftet i 1882 og ble valgt inn i The Football League i 1908. Tottenham er et tettsted i London Borough of Haringey i Nord-London. Tottenham har vunnet to ligagull (19050/51 og 1960/61). Hele åtte ganger har laget vunnet FA-cupen, sist gang i 1991. Ligacupen er vunnet fire ganger (sist gang i 2008). To ganger er UEFA-cupen vunnet (1971/72 og 1983/84) og Europacupen for cupvinnere ble vunnet i 1962/1963.

Plassering i fjor: 4. plass (vårt tips 7.plass)

Hjemmeside: http://www.tottenhamhotspur.com

Supporterklubb i Norge: http://temp.tottenhamhotspur.no/news.php

Overganger:

Inn: Jan Vertonghen (Ajax), Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim)

Ut: Steven Pienaar (Everton), Vedran Corluka (Lokomotiv Moskva), Niko Krancjar (Dynamo Kiev), Ryan Nelsen, Ben Alnwick, Louis Saha, Bongani Khumalo (PAOK, lån), Massimo Luongo (Ipswich, lån), Ledley King

Vurdering:

Keeper

Tottenham har tre målvakter som kunne ha kjempet om en startplass hos ganske mange av de Premier League-klubbene. Brad Friedel kom fra Villa i fjor, og var førstevalget i fjor. Den 41 år gamle målvakten begynner å få lang og god Premier League-erfaring etter at han forlot Liverpool med kun 25 seriekamper i 2000. Den nesten like gamle (snart 39 år) Carlo Cudicini stod i cupene i fjor (11 kamper). Til tross for en lang karriere (1992) så har Cudicini faktisk kun 210 seriekamper).

Brasilianeren Heurelho Gomes kom til Tottenham i 2008, og det som er den rene unggutten i forhold til de to andre (han fyller 32 i løpet av sesongen) slet med mange tabber etter at han kom til Spurs, og mistet også plassen til Friedel da han kom til klubben. I fjor fikk han totalt fire kamper i cupene.

Friedel er god, og sikker. Han har lang erfaring. Noe man forsåvidt kan si om alle målvaktene til Tottenham. Når serien avsluttes i mai vil de tre målvaktene være 113 år gamle om man legger de sammen. Gomes er et usikkert kort, men Cudicini kan nok komme inn om Friedel skulle være skadet og gjøre en god figur.

Forsvar

Tre av spillerne med flest kamper for Tottenham i fjor var forsvarsspillere. Kyle Walker fikk totalt 47 kamper, Younes Kaboul spilte 41 mens Benoit Assaou-Ekotto fikk 40.

Ellers slet William Gallas med skader sist sesong (han spilte 15 kamper i serien), Ledley King måtte legge karrieren på hylla etter skader (han fikk 21 kamper), en alvorlig skade ble det også på Michael Dawson (7 seriekamper).

Det er kanskje ikke så rart at man har hentet inn en ny forsvarsspiller i Jan Vertonghen. Belgieren kommer fra Ajax, og var årets spiller i Nederland sist sesong. Som forsvarsspiller kan han dekke flere posisjoner, og er også litt av et angrepsvåpen. I 2011/12-sesongen laget han totalt 10 mål på 42 kamper for Ajax. Til sammenligning laget Andy Carroll 9 mål på 47 kamper for Liverpool. Vertonghen er utvilsomt en god forsvarsspiller, men som alle spillere fra Nederland må også han tilpasse seg intensiteten i Premier League.

Kyle Naughton er tilbake fra et låneopphold i Norwich sist sesong (32 kamper), høyrebacken var veldig god og kan nok blomstre enda mer i årets sesong.

Ryan Nelsen ble hentet inn som nødhjelp i januarvinduet, og fikk fem kamper. Han har reist videre.

Ser man på forsvaret til Spurs så har man god dekning på høyreback (Naughton og Walker, som i og for seg da blir et luksusproblem selv om det er mest sannsynlig at Walker starter). Kyle Walker er bare 22 år, men har allerede blitt en av de bedre høyrebackene i Premier League.

Venstreback Assou-Ekotto har nok likt at Gareth Bale er nå mer midtbane enn venstreback, og har blomstret opp. Kameruneren var god forrige sesong, og spilte godt sammen med Bale.

Sentralt er Kaboul naturlig. 26-åringen fikk på mange måter sitt store gjennombrudd forrige sesong. I tillegg har man altså Gallas, Dawson og Vertonghen.

Om ikke det er nok har man også Steven Caulker, som i fjor var utlånt til Swansea, som midtstopper. Han imponerte under OL i sommer, og var også god for Swansea i sesongen som gikk.

Sebastian Bassong og Michael Dawson er henholdsvis 26 og 28, og kan også begge være en del av laget.

Samlet sett så har Tottenham et imponerende forsvar, som med unntak av 34 år gamle Gallas alle har mange år foran seg i Premier League. Spennende, med kanskje mest spennende er hvem som faktisk får spille. Spesielt sentral i forsvaret.

I treningskampen mot Watford spilte Spurs med tre bak (Naughton, Kaboul og Gallas). Mot New York Red Bulls den 31.juli var det Walker, Dawson, Vertonghen og Assou-Ekotto. Da de møtte Liverpool spilte Naughton, Gallas, Kaboul og Assou-Ekotto fra start, og til slutt mot L.A: Galaxy var det Walker, Kaboul, Veronghen og Bassong som spilte bak.

Skal vi gjette, med litt ekstern hjelp, så vil vi tro at Walker og Assou-Ekotto tar hver sin side og at sentralt blir Dawson, Kaboul og Vertonghen de tre sentralt som bytter på.

Midtbane

Det er nesten skrevet i stein at Luka Modric vil forsvinne for Tottenham, men i skrivende stund er han Tottenham-spiller. Kroaten var veldig god for Spurs i fjor, og vil bli savnet om/hvis/når han forsvinner. Playmakeren var svært så sentral for en god midtbane hos Tottenham.

Brasilianske Sandro har slitt med skader, men han spilte i OL og den defensive midtbanemannen med ni landskamper for Brasil kan nok virkelig ta steget opp i år. Scott Parker er nok også et naturlig førstevalg for Tottenham, men er skadet når sesongen starter. Visstnok kan han være tilbake mot slutten av september, og 31-åringen vil nok bli savnet.

Offensivt er nok Gylfi Sigurdsson inne i startoppstillingen, og islendingen på 22 år (23 i september) som også Liverpool var interessert i var god for Swansea på lån i fjor. Spilleren som var i Reading fra 2008-10 har hatt en bratt oppoverkurve på karrieren etter det lånet og den målfarlige midtbanemannen kan bli veldig sentral.

Rafael Van Der Vaart er også en målfarlig offensiv midtbanemann, i fjor ble det 11 mål på 33 kamper. Apropos målfarlige folk på midten så har jo Gareth Bale stadig rykket framover på banen (etter rapportene har han nærmest vært spiss i enkelte treningskamper i år). Den tidligere venstrebacken laget 9 mål i fjor.

Offensivt kan det nok være at Giovani (dos Santos) får flere muligheter i år enn det hans hittil noe amputerte Tottenham-karriere har gitt. Han var god under OL i sommer, og har Villas-Boas fått med seg det så kan det fort være at han kan få ut det talentet som speiderne til Spurs så da han ble hentet inn i 2008 fra Barcelona.

Vi har ikke glemt Aaron Lennon, men vi tror ikke kantspilleren kommer til å være så mye involvert nå som han har vært tidligere. Noe som i hvert fall er synd for det engelske landslaget (19 landskamper). 25-åringen var god i fjor (7 målgivende på 23 kamper), så det kan fort være at vi tar feil - og med Modric ute av bildet så er det i hvert fall muligheter.

Når det gjelder førstelagsmuligheter så ser det ikke ut som om Tom Huddlestone (2 kamper i fjor etter mange skader) står alt for langt fram i køen. De to siste sesongene har vært frustrerende for det som virket som et stort engelsk talent for noen år siden, og det kan være at han kan være på vei bort.

Litt lengre fram står nok Jake Livermore (24 seriekamper i fjor). Overraskende nok har han aldri fått sjansen på noe U-lag (han er 22 år), men er med i stallen for England på laget som skal møte Italia 15.august. Kommer gjennombruddet i år? (Selv om man kan hevde det kom i fjor). Noen kamper fikk også Danny Rose, som etter sigende Villa skal være interessert i (i skrivende stund). Rose spilte for England under OL, og vi kan ikke tro at Spurs har lyst til at han skal gå.

Apropos talenter så har også serielånsmannen Andros Darryl Townsend det (han har vært på lån totalt 8 ganger siden han ble senior i 2009). Det kan likevel være en viss fare for at den offensive mannen blir utlånt i år også.

David Bentley finner nok seg på utkanten av førstelaget. Han ble utlånt til West Ham for hele forrige sesong, men ble skadet i oktober. Han var i 25-mannsstallen for Spurs etter jul. Jermaine Jenas ble også utlånt for hele fjorårssesongen (til Villa), men også han ble skadet på utlån.

Det er en god midtbane Tottenham har, selv uten Modric. Selvfølgelig vil han bli savnet, men det er mye offensivt talent og mange gode pasningsføtter her.

Angrep

Da vi tippet Tottenhams plassering i fjor var dette spissene: Roman Pavlyuchenko, Peter Crouch, Jermain Defoe og Robbie Keane

Vi mente det ikke var alt for imponerende.

Når vi skriver dette så er dette spissene: Jermaine Defoe (eventuelt Harry Kane).

Er du snill kan du regne med dos Santos som spiss, men han er nok egentlig kantspiller.

Det er i hvert fall ikke imponerende, og som vi skrev over så er Bale brukt som spiss i treningskampene. For selv om Tottenham bare skal spille med en spiss så har vi etter å ha fulgt med i Premier League i så mange år sett at det ikke er nok å ha en spiller på en plass.

Defoe har også vært noe ustabil som målscorer så hva skal man si? Etter all sannsynlighet vil vel Villas-Boas hente inn en spiss, men det er jo ikke bare-bare det heller... eventuelt at man klarer å krangle ned lønnskravet til Adebayor (17 seriemål i fjor).

Vi tippet Spurs på syvende i fjor fordi de manglet en god spiss, og så tipper vi de på 6. i år fordi de gjør det samme. Tipsene kan selvfølgelig bli helt feil hvis sjekkheftet til Daniel Levy sitter løst i august.

Manager: André Villas-Boas (34 år)

Manager Villas-Boas er syv år yngre enn Brad Friedel. Nå har selvfølgelig alder ikke så mye å si, men vi var usikre på Villas-Boas i Chelsea i fjor, og må vel si at han har noe å bevise. Som, Chelsea-manager fikk han 40 kamper, og 19 seire, 11 uavgjort og 10 tap. Det er ikke alt for imponerende for et lag som viste seg å være godt nok til å vinne Champions League.

Oppsummering av vurdering

Tottenham hadde noen fordeler i fjor: Man spilte ikke Champions League, og man hadde en svært så god midtbane. Samt en strålende god manager (som riktignok snakker rett fra levra, eller lenger bak relativt ofte). De hadde også muligens årets beste overgang i lånet av Adebayor.

Nå er en del av de forutsetningene borte. Faktisk litt mange av dem, og med Modric (i skrivende stund ikke bekreftet) også borte tror vi det blir litt hardt i Premier League. En spiss eller to må inn, og laget skal ut i mange kamper. Selv med, også uten Modric, en god midtbane i et 4-3-2-1-system, så kan det bli litt mange kamper og kanskje litt for lite erfaring i motvind for manageren (som selvfølgelig fikk noe sist sesong). Nå kan det selvfølgelig snu i forhold til laget vi har tippet på, om Tottenham får signert Adebayor og/eller en spiss til.

Vårt tips: 6.plass

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.