RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nekter å selge Kara

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/Scanpix
Trener Per-Mathias Høgmo mener Tromsø heller bør jobbe for å forsterke laget.

TROMSØ - VIKING 3-1:

Alfheim Stadion (Nettavisen): I løpet av to vanvittige minutter før sidebytte fikk Kara (21) servert to tilnærmet identiske cornere av Thomas Drage (19). Senegaleseren stanget begge i nettet bak landslagskeeper Rune Almenning Jarstein. Kara demonstrerte fysikk og timing – og fyrte i gang nye spørsmål om overgangsrykter til større ligaer.

Slike spørsmål liker Per-Mathias Høgmo dårlig.

Har fortsatt kontrakt
- Hvorfor skal vi selge Kara allerede i år? Spør meg heller hva vi skal finne på for å hente nye marginer, slik at vi kan bli enda bedre, sier Høgmo, som minner om at Kara fortsatt har flere år igjen av kontrakten sin med Tromsø.

- Den økonomiske situasjonen i Tromsø vil vel kunne tvinge frem et salg allerede i sommerens overgangsvindu?

- Den økonomiske situasjonen i Tromsø er den at vi råder over enorme verdier i form av mange gode spillere som fortsatt er i utvikling. Kara har en enorm verdi, og han er «penger i banken» for oss. Av og til er det faktisk ikke dumt å ha verdier på bok. Han er fortsatt en ung spiller. Han utvikler seg stadig, og legger hele tiden nye dimensjoner til spillet sitt. Han vil bli enda bedre om et år, sier Høgmo, som ikke forstår resonnementet at det vil være «ansvarlig» å selge juvelen fra Senegal så snart som mulig.

Vil bygge noe stort
Høgmo erkjenner at klubben har utfordringer med likviditeten, men mener dét er en temmelig overkommelig utfordring sammenliknet med den utfordringen det er å bygge et nytt og slagkraftig lag som kan oppnå stabile resultater over tid.

- Kjenner du deg igjen i den situasjonen klubben befant seg i 2004?

- Ja! Den gangen gjorde vi en fantastisk sesong, og jeg er overbevist om at vi solgte seriegullet den gangen. Ikke bare fordi vi lot Morten Gamst Pedersen gå til Blackburn, men også fordi vi solgte Peter Kovacs til Viking. Jeg synes vi skal ha en veldig høy terskel for å gjøre det samme på nytt i år. Gode spillere vil bli solgt før eller senere. Det vet vi. Vi trenger ikke å holde fokuset her. Jeg ønsker at vi som klubb skal kunne ha mot til å satse offensivt på hvordan vi skal utvikle nye inntektsgrunnlag. Vi har mulighet til å bygge noe stort nå.

- Men det er kanskje ikke så enkelt å bygge noe stort i Tromsø når byggmesteren selv er aktuell for å flytte til Oslo og landslagsjobb?

- Det er en avsporing! Landslagsjobben er ikke tema!

- Den uttalte interessen din for landslagsjobben er ikke et utslag av du mister troen på ambisjonene i klubben?

- Nei, jeg opplever faktisk at vi er mange i denne klubben som nå jobber offensivt for å løfte klubben til et høyere nivå – både i forhold til anleggssituasjonen og i forhold til nye inntekter.

Holder hodet i Tromsø
Hovedpersonen selv ønsker ikke å delta i spekulasjonene.

- Jeg har tankene mine i Tromsø, og konsentrerer meg om å jobbe hardt på trening hver eneste dag. Jeg vil gjerne til en større liga. Om det skjer i år eller til neste år kan jeg ikke tenke så mye på. Det jeg tenker på, er hvordan jeg skal bli bedre. Jeg vil bli best. Jeg vil at vi skal bli best, og da må vi vinne kamper – som i dag, sier han.

Han var svært fornøyd med måten han scoret på – og har som ambisjon å score ti mål i årets serie. Foreløpig står han med fire – og er serielederens toppscorer.

- Det er ikke lett å stoppe deg når du får mulighet til å komme i fart mot hodeduellene?

- Eh. Vel. Nei, jeg tror ikke det, smiler han.

Og smiler, det gjør også klubbens sportsdirektør Morten Kræmer, som erkjenner at interessen for Kara er stor.

- Ja, men jeg synes ikke det er annet enn helt naturlig. Når vi gjør det bra, er det flere klubber som ønsker å forhøre seg om spillerne våre – og følge dem både på hjemmebane og bortebane, sier Kræmer, og bekrefter at det satt klubber «ringside» og fulgte TIL mot Viking.

- Men dette er klubber som ikke ønsker å bli navngitt, sier Kræmer, som foreløpig har fulgt tankegangen til hovedtrener Høgmo, og har avslått to bud på Kara (Molde og Rosenborg).

- Vi har ikke fått konkrete bud fra flere klubber enn dette. Det var bud som var forholdsvis enkelt å avvise. Dilemmaet oppstår først når vi får et bud som er akseptabelt. Men det får vi forholde oss til når den situasjonen eventuelt oppstår, sier han.

200 millioner?
I mellomtiden hylles Kara for å ære på vei til å bli en nærmest komplett spiller.

- Outstanding, sier Per-Mathias Høgmo, som mener Kara allerede holder nivået til Premier League, men som må utvikle stabiliteten sin ytterligere.

- Vanvittig sterk, sier TIL-kaptein Sigurd Rushfeldt, som har sans for trenerens betraktninger om Kara som «penger i banken».

- Slik Kara utvikler seg, er det jo også gode renter på han. I går var han vel verdt 40 millioner. I dag er vel verdien steget til 60 millioner. Det kommer jo også an på hvilken klubb som til slutt velger å gi bud på ham. Manchester City? 200 millioner, flirer Rushfeldt.

Ikke keepertabbe
En som ikke flirer i det hele tatt er Viking-keeper Rune Jarstein, som har det tyngst av alle de mørkeblå som sliter tungt.

- Hva skal jeg si? Vi ligger sist på tabellen, og dette er ikke hyggelig.

- Kunne du gjort noe for å avverge målene til Kara?

- Ja, det er mulig jeg kunne. Jeg er på halvdistanse begge gangene, og det er jo ikke godt nok, sier han.

Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo aksepterer derimot ikke at Jarstein gjøres til syndebukk for Vikings nederlag i Ishavsbyen.

- Jarstein blir slått to ganger i duell med Kara, det er så. Men han får ikke særlig hjelp av forsvarerne sine – som gir Kara mulighet til å komme til disse mulighetene, mener han.

- Hva mener Viking-trener Åge Hareide?

- Jeg vil ikke uttale meg om hvem som har ansvar for baklengsmålene våre før jeg har fått studert TV-bilder av situasjonene. Det er ikke dette jeg kan ha fokus på nå. Mitt fokus ligger i at vi nå må stå samlet. Bare slik kan vi komme oss ut av den tunge trenden vi er inne i nå, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere