*Nettavisen* Sport.

Nekter for at han overkjørte styrevedtak i Frigg

FRIGG: Styreleder Erling Fossen (innfelt) nekter for at han omgjorde styrets vedtak om å avslutte samarbeidet med den omstridte treneren Nima Backi. Foto: Stian Lysberg Solum / Eivind Michaelsen (NTB scanpix / Mediehuset Nettavisen)

Erling Fossen og resten av styret i Frigg får krass kritikk.

02.01.15 07:19

- Det at en trener bevisst bruker vår sønn til å bryte regelverket, er sjokkerende og viser hvor utspekulert denne mannen er. Det vi i ettertid er mest skuffet og forbannet over, er styrets avgjørelse om å la treneren få fortsette som trener i Frigg. Dette til tross for at styret vedkjenner at denne treneren er tatt for uetiske handlinger i løpet av sin trenerkarriere i klubben, sier Ingrid Andresen til Nettavisen.

Treneren hun sikter til, heter Nima Backi og jobber i Friggs ungdomsavdeling. Nettavisen skrev før jul om saken hennes:

- Sjokkerende at en trener bruker vår sønn til å bryte regelverket

- Når vi hører at sønnen vår ikke er det eneste offeret for hans måte å hente spillere fra andre klubber på, har vi ingen forståelse for hvordan styret vurderer hans troverdighet. Det er styrets håndtering og lojalitet overfor denne treneren som er årsaken til at vi har tatt sønnen vår ut av Frigg, forteller Andresen.

64 barn har sluttet

Sønnen hennes hadde vært i Frigg siden han var seks år gammel. Han er en av mange barn født i 1998 og 1999 som har sluttet i Frigg de siste to-tre årene. 27 av dem har gått til andre klubber i geografisk nærhet, mens 35 har sluttet helt med fotball.

Totalt har 64 spillere født i 1998 og 1999 sluttet.

Samtidig har 52 barn kommet til Frigg fra andre klubber. Flere av disse klubbene har klagd på Frigg på grunn av mistanker om «ulovlig fisking». Hvis en spiller er under 15 år, må foreldrene til denne spilleren kontaktes skriftlig i god tid før en klubb spør om han vil skifte klubb. Det fastslår Norges Fotballforbunds regelverk.

- Det er trist at Frigg nå får et rykte på seg som «juks og fanteri»-klubben, mener Ingrid Andresen.

Nima Backis fremgangsmåter har splittet klubben i to. Styreleder Erling Fossen beskrives av flere kilder Nettavisen har snakket med som den viktigste årsaken til at Backi fortsatt er i Frigg, tross kritikk fra foreldre og klager fra andre klubber.

- Backi hadde ikke vært i Frigg uten støtte fra Fossen, sier en sentralt plassert kilde i klubben til Nettavisen.

Fossen legger ikke skjul på sin begeistring for Nima Backi. Han har ved flere tilfeller skrytt av Backi i sosiale medier. Han jublet eksempelvis på Twitter etter at Friggs guttelag slo Juventus i en liten turnering i Barcelona i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frigg slo rett nok Juventus, men ikke det italienske laget Juventus FC fra Torino - det var en katalansk amatørklubb ved navn Juventus AC. Det var ingen elitelag med i turneringen.

Det stemmer heller ikke at Nima Backi ble kåret til den beste treneren i turneringen, slik DittOslo tidligere har hevdet. Det ble ikke delt ut en slik utmerkelse, forteller arrangørene til Nettavisen.

Den interne splittelsen i Frigg kommer godt til syne i et internt dokument som Nettavisen har fått tilgang til. Der slår daglig leder Nils Henrik Solum klart og tydelig fast at han ikke har tillit til Nima Backi og at han anser Backi som blottet for troverdighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

DETTE INTERNDOKUMENTET viser tydelig hva Friggs daglige leder mener om trener og spillerutvikler Nima Backi, som opererer med støtte fra styreleder Erling Fossen.


Den omstridte treneren har vært tema under flere styremøter i Frigg.

Under et styremøte 26. februar i år ble det vedtatt at Nima Backi ikke skal få fortsette i klubben. Dette får Nettavisen opplyst av to forskjellige kilder i Frigg.

«Etter lengre debatt der tidligere forhold ble diskutert, samt innvendelse mot saksgangen, ble det stemt over følgende forslag til vedtak. «På grunn av manglende tillit får ikke Nima fornyet kontrakt». 5 mot 3 (1 avholdende) stemte for vedtaket» står det i styrereferatet.

Styrelederen, som altså er den kjente forfatteren og samfunnsdebattanten Erling Fossen, var blant mindretallet som ga treneren sin støtte.

En uke etterpå ga Fossen beskjed om at dette vedtaket rett og slett ville bli ignorert.

«De fleste jeg har snakket med aksepterer at Nima har tråkka over en grense når det gjelder gråsonene han beveger seg i på spillermarkedet og fortjener en disiplinærforføyning, men ingen henrettelse siden det tross alt kun er spilleroverganger, og ikke seksuell trakassering, rasisme, mobbing, tjuveri, underslag etc. for egen vinnings skyld det her er snakk om. Reaksjonen står ikke i forhold til forseelsen.» skriver Fossen i en intern e-post 6. mars klokken 22.16.

Klikk på bildet for å forstørre.

OMSTRIDT: Nima Backi får kritikk fra flere hold. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)


Et par måneder senere sto Nima Backi igjen på agendaen under et styremøte, ettersom det forrige styrevedtaket hadde blitt omgjort av styreleder.

- Saken ble derfor tatt opp på nytt når det nye styret var på plass. Her hadde nye styremedlemmer liten eller ingen kjennskap til saken og historien - og måtte bestemme seg i løpet av et kort møte. Da ble det tidligere vedtaket om å ikke fornye kontrakten omgjort, sier et styremedlem til Nettavisen, under betingelse av anonymitet.

Ingrid Andresen forteller til Nettavisen at klubbledelsen i forkant av dette styremøtet hadde fått tilgang til en Facebook-samtale mellom Backi og hennes 14 år gamle sønn, hvor det kommer fram at Backi ber 14-åringen om å hente en spiller fra Vestre Aker til Frigg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.


I samtalen mellom Nima Backi og den 14 år gamle gutten oppfordrer treneren 14-åringen til å hente en spiller til klubben og til å la være å si at det er han som har bedt ham om å gjøre det.

Foreldrene til 14-åringen kunne altså dokumentere hendelsen, men styret i Frigg valgte med seks mot fem stemmer å ikke se nærmere på saken.

Nå skal Nima Backi være aktuell i trenerapparatet rundt klubbens A-lag, etter at trener Magnus Aadland ikke fikk fortsette selv om sesongen endte med tolv strake seirer (én seier ble senere omgjort til tap etter protest på grunn av bruk av ikke spilleberettiget spiller).

To uavhengige kilder forteller til Nettavisen at styreleder Erling Fossen overkjørte styrebeslutningen 26. februar 2014 om at klubben skal avslutte samarbeidet med Nima Backi.

Fossen benekter dette.

- Jeg omgjorde ikke styrets beslutning, det var det styreflertallet som gjorde, og det har styret full rett til. Vi behandlet saken flere ganger fordi enkelte styremedlemmer anmodet om det siden saksbehandlingen forut for denne saken var mangelfull. Og som det står i sakspapirene jeg har sendt deg fra styremøtet 1.4 var det 8-3 i favør å gi trener skriftlig irettesettelse, sier Erling Fossen til Nettavisen.

- Har du i din periode som styreleder omgjort mange beslutninger som styret har tatt?

- Jeg har aldri omgjort noen avgjørelser. Det har jeg ikke makt til i et demokratisk styre. Det bør også du vite. Jeg kan kun initiativrett til å foreslå og innkalle til møte.

- En rekke kilder, fra mange forskjellige klubber, forteller Nettavisen at Frigg og spesielt Nima Backi de siste årene har bedrevet en omfattende fisking etter spillere i deres klubber. Dette har du som styreleder kjent til, ifølge de dokumentene vi har fått tilgang til. Betyr dette at praksisen med å lokke til seg spillere på ureglementert vis er noe du støtter?

- Du bør gå tilbake til varsleren din og spørre om hvilke klager som ikke er behandlet. Du mangler elementær forståelse av hvordan slike prosesser foregår. I de aller fleste tilfeller når det gjelder fisking av spillere gjør den fornærmede klubben det direkte til kretsen, så må vi sende et tilsvar, og på den bakgrunnen fatter de et vedtak. Bare i noen enkelttilfeller varsles det forhold internt gjennom ungdomsansvarlig. Fram til april i år var det et samlet styre som stemte over ev. tiltak. Etter april er det vårt eget nyopprettede Disiplinærutvalg. Og de har foreløpig ikke fått noen nye saker om fisking av nye spillere.

- I et styremøte 4. mars ble det med 6 mot 5 stemmer vedtatt å ikke se nærmere på klagen som omhandlet Vestre Aker og Nima Backis bruk av en14-åring i Frigg til å lokke til seg en spiller derfra. Her satt dere ifølge 14-åringens foreldre på samme dokumentasjon som Nettavisen publiserte før jul, nemlig samtalen mellom Backi og 14-åringen på Facebook, hvor det kommer fram hva som har skjedd.

- Igjen bare tull. Først fikk styret ikke lov til å bruke denne informasjonen av moren til den det gjaldt, fordi det ville ramme sønnen hennes. Forut for styremøtet var det bare daglig leder og leder i ungdomsavdelingen som fikk lese den. Så ble styret orientert, På bakgrunn av informasjonen du mener vi ikke har lest, fikk treneren skriftlig irettesettelse. Som er den sterkeste sanksjonen Frigg har brukt på 20 år.

7. januar avholdes det et ekstraordinært årsmøte i Frigg, hvor valg av nytt styre er eneste punkt på agendaen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag