Nekter nepalske VM-arbeidere å reise hjem i begravelse

MÅ BLI: Nischal Tamang er én av omtrent 400.000 nepalske arbeidere som er i Qatar i forbindelse med bygging av stadioner til fotball-VM i 2022. Disse nektes å reise hjem til Nepal for å begrave ofrene etter jordskjelvet.

MÅ BLI: Nischal Tamang er én av omtrent 400.000 nepalske arbeidere som er i Qatar i forbindelse med bygging av stadioner til fotball-VM i 2022. Disse nektes å reise hjem til Nepal for å begrave ofrene etter jordskjelvet. Foto: Maya Alleruzzo (Ap / NTB scanpix)

Blir tvunget til å fortsette arbeidet istedenfor å ta et siste farvel med jordskjelvofrene.

24.05.15 21:53

Det er engelske The Guardian som kommer med nyheten som føyer seg inn i den stadig lengre rekken av rystende beskrivelser fra landet som skal avholde fotball-VM i 2022.

Ifølge myndighetene i Nepal nektes arbeidere fra landet å reise hjem for å delta i begravelser til familie og bekjente som omkom i jordskjelvet som krevde over 8000 liv.

Les også: Vil ikke boikotte fotball-VM

Gjør alt verre
Det befinner seg rundt 400.000 nepalesere i Qatar som jobber med byggingen av stadionene som skal brukes i forbindelse med fotball-VM om sju år. Grunnen til at de som ønsker å reise hjem til Nepal ikke får lov til dette, skal være tidspress for å ferdigstille anleggene.

- Disse menneskene har mistet familie og sine hjem, og går igjennom en svært tung tid under tøffe forhold i Nepal. Denne beslutningen gjør alt enda verre, sier Nepals arbeidsminister Bahadur Gurung, ifølge The Guardian.

- Etter jordskjelvet oppfordret vi selskapene i Qatar til å gi arbeiderne fri og betale for flyreisen hjem. Dette ble tatt til følge av flere andre selskap, men ingen som har med byggingen av stadionene til VM, forteller Gurung.

LES OGSÅ: - Jeg skal boikotte fotball-VM

Ingen NFF-boikott
Det er kjent at Norges fotballforbund har kritisert forholdene, og de har gått sammen med LO og tatt initiativ overfor FIFA og sagt at de vil være med til å bidra til at situasjonen bedrer seg.

Til Nettavisen uttalte imidlertid fotballpresident Yngve Hallén tidligere denne uka at det er uaktuelt for Norge å boikotte mesterskapet på noen måte.

- Nei, ikke så lenge andre ... Altså, jeg synes at det vi har gjort med å få oppmerksomhet rundt det, og vi har fått ros for at vi har skapt den oppmerksomheten, sa Hallén til Nettavisen.

De elendige arbeidsforholdene i landet har vært kjent lenge. De er såpass elendige at man regner med at flere tusen arbeidere vil miste livet før man sparker i gang mesterskapet i 2022.

Oppmerksomhet
- De fleste entreprenørbedrifter som er der kommer fra vestlige land. Vi har store norske selskaper der. Vi har myndigheter som samarbeider med de, også med den tanken at dette er den eneste måten å få bedring på. Det rette er å ha dialogen med de. Da vil det være rart hvis fotballen skal være den som gjør det på en helt annen måte, forklarte fotballpresidenten.

- Kanskje den beste grunnen til å legge det til Qatar, er hvis vi klarer å skape en sånn oppmerksomhet at vi får en endring. Ellers finner man mange andre grunner til hvorfor man ikke skal legge det der. Derfor var vi også ikke noen tilhengere av at det ble lagt der i utgangspunktet, sa Hallén.

Se The Guardians dokumentar om VM i Qatar her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.