*Nettavisen* Sport.

Nevland krever endringer

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz (Scanpix)

Viking-kaptein Erik Nevland krever endringer i det laget som er dagens jumbo i Tippeligaen.

20.05.11 10:46

TROMSØ - VIKING 3-1:

ALFHEIM STADION (Nettavisen): Nevland startet kampen på benken, og scoret på den eneste reelle målsjansen siddisene skapte på Alfheim.

- Jeg har ikke lyst til å snakke i media om hva vi må gjøre annerledes. Men noe må vi jo helt klart gjøre. Vi kan ikke fortsette som vi holder på nå, sier kapteinen, som ikke vil være med på at Viking er for gode til å rykke ned.

Sikkert bare taktik...
For selv om årets Tippeliga er usedvanlig jevn, står likevel følgende fast: Laget som nær sagt alle på forhånd tippet i gullstriden, ligger alene på jumboplass med bare seks poeng på åtte kamper. I 2006 – da Viking berget plassen i aller siste serierunde – hadde laget klart å sanke ni poeng etter like mange kamper.

- Gjøres det gale taktiske valg på forhånd?

- Nei, jeg tror ikke det går an å forenkle det til bare å handle om det. Opplegget foran kampen mot Tromsø var sikkert det aller beste. Men vi klarte altså ikke å gjennomføre det opplegget vi hadde bestemt oss for, så da hjelper det jo ikke.

- Selvtillit og trygghet virker fraværende; hvordan kan slikt forsvinne på fem-seks kamper?

- Det er selvsagt et godt spørsmål. For inngangen til sesongen var veldig fin. Oppkjøringen var solid, og sesonginnledningen var bra. Men akkurat nå er det dessverre lite som fungerer for oss. Enten opplever vi kamper der vi ikke får uttelling på det vi skaper offensivt – som i forrige runde. Eller så opplever vi at det svikter defensivt – som mot Tromsø, sier han.

Mangler stallbredde
Trener Åge Hareide erklærte i media i forkant av oppgjøret mot Tromsø at Viking skulle angripe – og sette Tromsø under press. På spillermøtet ble en helt annen taktikk presentert.

- Det var aldri meningen at vi skulle presse høyt. Hva media skriver, kan ikke vi forholde oss til. Det er ikke i avisene vi skal få vite taktikken, bemerker Nevland.

Hareide på sin side fnyser av alle som påstår at Viking – «på papiret» – fremstår som et av de sterkeste lagene i Tippeligaen, og derfor har underprestert.

- Da vil jeg gjerne se det papiret. Mot Tromsø måtte vi spille med tre attenåringer og én sekstenåring. Det er dette som er situasjonen vår nå. Vi har ikke større stallbredde enn at vi må bruke juniorspillere når vi blir rammet av skader, forklarer han – og maner til «samling».

- Vi står i en tøff situasjon, og det er krevende å jobbe seg ut av en trend. Den eneste måten å klare dette på, er at vi står sammen og jobber samlet, sier han.

- Hjemme i Stavanger er krav og forventninger høye?

- Ja, og når jeg sier at vi best kommer oss ut av trenden ved å stå samlet, så tenker jeg på flere enn bare de spillerne som skal prestere i hver enkelt kamp, sier han.

Har tro på Hareide
Nå regner Hareide med at de nærmeste kampene som venter, vil være å betrakte som «cupkamper».

- Vi har hatt mange slike nå, der vi både må og bør vinne, og slik vil det bli fremover også. Det er dette vi må belage oss på. Sesongen er på ingen måte over for vår del. Vi har mange, mange kamper igjen å snu trenden på, sier Viking-treneren.

Den tanken er ikke egnet til å berolige alle blant hans nærmeste.

- Vi lurer oss selv hvis vi hele tiden gjentar at det er mange kamper igjen å snu trenden på, mener keeper Rune Jarstein.

- Vi er helt avhengig av å vinne fotballkamper igjen. For kampene kommer tett nå, og for hver kamp hvor vi ikke klarer å kapre trepoengere, så vokser problemene, mener han.

Da får det være en trøst for Hareide at han får full støtte fra sin kollega i Tromsø. Per-Mathias Høgmo mener Viking har hatt maksimal uflaks så langt i årets sesong.

- Viking startet sesongen veldig bra, selv om de ikke fikk uttelling i stil med prestasjonene. Og når man opplever slike perioder der marginene går imot, så får dette en selvforsterkende effekt – særlig hvis man har mange unge spillere som lettere lar seg påvirke av motgang enn tilfellet vil være for mer rutinerte spillere, mener Høgmo, som likevel tror Viking vil komme sterkt tilbake.

- Ja, Viking har kvaliteter, det er det ingen tvil om. Og jeg vet ingen som er bedre til å lede klubben ut av denne motgangen enn Åge Hareide, sier han.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag