*Nettavisen* Sport.

NFF navngir spillere til politiet

Foto: Scanpix/Erlend Aas

Slik jobber NFF videre i kampfiksingssaken.

09.07.12 14:16

Søndag kom den sjokkerende nyheten om at Ull/Kisas møte med HamKam var utsatt på grunn av mistanker om kampfiksing. Store summer skal ha blitt spilt på adeccoligakampen.

NFF har informert Ull/Kisa om at en av deres spillere er mistenkt for resultatmanipulering. Oppgjøret mellom Østsiden og Follo, som endte med 4-3-seier til hjemmelaget, er også under mistanke.

Leverer anmeldelse
Fotballpresident Yngve Hallén er oppriktig lei seg etter at informasjonen om at norsk toppfotball kan være utsatt for kampfiksing, kom på bordet. Nå varsler han at NFF vil ha fokus på tre punkter mandag.

- Vi vil ha et møte med klubbene, og de som skal være involvert. I tillegg, skal vi ha et møte klokken 10 hvor vi vil utarbeide en anmeldelse som leveres til politiet. Så vil vi informere delegater og klubbene om hvordan vi vil håndtere situasjonen videre, sier Hallén til Nettavisen.

Naturlig nok, kan ikke Hallén si noe om innholdet i en anmeldelse, men forteller at all info Fotballforbundet får, vil bli brakt videre til politiet.

- Innholdet i en anmeldelse vil uansett ikke være offentlig. Vi har fått mye info som er vanskelig å verifisere. Fotballen må våre åpen og videreformidle informasjonen vi får til politiet. Så vil politiet ta dette videre, sier Hallén.

Til VG Nett sier informasjonsansvarlig i NFF, Svein Graff, at anmeldelsen vil inneholde konkrete navn.

- Vi har et møte der vi går gjennom saken. I det sakskomplekset vil det også foreligge navn, sier Graff.

- Verre enn doping
Yngve Hallén legger ikke skjul på at avsløringene har gått inn på ham personlig. Nå håper han at alle fakta kommer på bordet fortest mulig.

- Det er det verste som kan ramme idretten vår. Det er verre en doping. Hvis en utøver doper seg, er det personen selv det til slutt går ut over. Her er det flere personer som kan stå bak, og som bruker vår idrett for å tjene raske penger, sier Hallén til Nettavisen.

Han bekrefter at forbundet har fått informasjon om at et kriminelt balkansk miljø i Sverige kan stå bak, men kan verken slå fast eller utelukke at informasjonen stemmer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm/scanpix

Må beskytte spillerne
I lignende kampfiksingssaker i Sør-Europa, har spillerne involvert fryktet for sin egen sikkerhet og derfor fått problemer med å trekke seg ut. Kjetil Siem mener det er viktig at klubbene tar vare på sine egne spillere.

- Vi må bli informert om et anliggende før vi tar konkrete sikkerhetstiltak. Sånn som det er nå, ønsker vi å sende et signal til klubbene som er en del av sakskomplekset. Det er viktig at klubbene beskytter spillerne. Sikkerheten er viktigere enn å «fakke» tyven. Først når en spiller forteller alt, kan vi gå videre, sier Siem til VG.

Uefa-håndboken sier at spillerne skal informeres i garderoben før kampen starter dersom det er mistanke om kampfiksing. Likevel valgte NFF å utsette kampen mellom Ull/Kisa og HamKam. Det forklarer Siem slik:

- Det er ikke slik at Uefa har en absolutt oppskrift. Det er ganske ofte mistanke om resultatmanipulering i ulike land i Europa, og manualen er laget for at ikke alle kamper skal bli utsatt. Hvis det skulle dukke opp mistanker i Norge igjen vil vi nok følge den.

Vinnbilletter til 100m-finalen i OL. Opplev OL på nært hold. Du får også hotellopphold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.