*Nettavisen* Sport.

NFF redd for å bruke opp Ødegaard

Martin Ødegaard holdt mandag pressekonferanse før han drar til Madrid. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

«Alle» vil ha en bit av Martin Ødegaard (16). Fotballforbundet setter ned foten, også for seg selv.

- Det som er nytt nå, før og etter Real Madrid, er at han går fra å være en mye omtalt til å bli den mest omtalte norske idrettsutøveren. I det øyeblikket du signerer for den største og mest populære fotballklubben i verden, gjør det selvsagt noe med pågangen fra nasjonal og internasjonal presse, sier A-landslagets pressesjef Svein Graff til NTB.

- Det vi må vurdere fortløpende på landslaget, er om han skal være tilgjengelig på samme prinsipper som alle andre, legger Graff til.

Varmer opp i Spania

Han var selv, etter ønske fra Strømsgodset, til stede da Martin Ødegaard mandag tok farvel med norsk klubbfotball med en pressekonferanse på Marienlyst stadion.

Før EM-kvalmøtet med Kroatia i mars, har Norges Fotballforbund lagt opp til en treningsuke i spanske Marbella.

- Det at vi skal være i Spania noen dager før Kroatia-kampen, kan bety at det blir mer spansk og internasjonal presse enn vanlig. Vi ønsker fortsatt tilgjengelighet på spillerne våre, men dersom de blir mange, kan det bety at vi tar ut litt mer mediefri på ham enn før. Det er ikke opplest og vedtatt, påpeker Graff.

- Jeg frykter ikke cowboytilstander, men jo større suksessen blir, jo større blir pågangen. Skal han lykkes sportslig, må vi begrense tilgangen noe, erkjenner den rutinerte mediemannen.

- I hvilken grad vil dere la dere diktere av Real Madrid?

- Det er helt vanlig at den sportslige ledelsen i en klubb har tett kontakt med den sportslige ledelsen i forbundet. Men når han er med landslaget, er han forbundets eiendom på lik linje med alle de andre utenlandsproffene, påpeker Graff.

Klikk på bildet for å forstørre.

Martin Ødegaard under pressekonferansen med landslaget i fotball i Lillestrøm før landslagskampen mot Malta. Fotballforbundets mediesjef Svein Graff (t.v.) Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Covergutt i debuten

Fotballforbundet har brukt Martin Ødegaard svært lite etter at han fikk sin A-lagsdebut som 15-åring.

- Vi har vært veldig bevisst på hvordan vi har brukt Martin markedsmessig. Det kan folk se på den beskjedne bruken fram til nå. Både Strømsgodset og fotballforbundet har vært ekstremt forsiktige med å bruke ham markedsmessig. Det skal vi være også i 2015, sier Graff.

- Gradvis vil vi bruke ham mer i noen sammenhenger, men det skal være veldig gjennomtenkt hvilke aktiviteter han blir med på. Det er mange av våre sponsorer som ønsker å gjøre noe med Martin, men det er kun de største som har tilgang på landslagsspillerne kommersielt. Allerede der begrenser det seg noe. I 2014 var det ingenting. Foreløpig er det ikke planlagt noe umiddelbart.

Ødegaard var covergutt på kampprogrammet da han debuterte for A-landslaget i august.

- I produktomtaler vil du nok se lite eller ingenting til Martin Ødegaard framover. Men at han og andre unge spillere blir brukt i forbindelse med landskamper og slikt, det kommer til å skje. Men landslaget er mer enn Martin Ødegaard. Det er vi veldig tydelig på. Han skal ikke bære A-landslagets framtid på sine skuldrer alene, sier Graff. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag