*Nettavisen* Sport.

NFF-Siem dypt skuffet: - Vi har en tillitsknekk til oss selv

LANGT NEDE: Kjetil Siem er preget av EM-nedturen. Han røper at også innad i NFF har de opplevd en tillitsknekk.

LANGT NEDE: Kjetil Siem er preget av EM-nedturen. Han røper at også innad i NFF har de opplevd en tillitsknekk. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Generalsekretæren i Norges Fotballforbund mener norsk fotball har gjort en gigantisk feil.

06.12.15 15:44

Når Nettavisen spør Siem om han tror NFF-ledelsen har tillit blant folket, røper generalsekretæren at de sliter med å ha tillit til seg selv også.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Man vil alltid få en tillitsknekk når man ikke får til det alle vil. Vi har en tillitsknekk til oss selv også, fordi vi ikke fikk det til, sier Siem.

Siden han startet i stillingen som generalsekretær i januar 2012, har han opplevd flere nedturer.

Det mange kalte «tidenes enkleste VM-kvalik» endte med totalfiasko og fjerdeplass i gruppa bak Sveits, Island og Slovenia.

Veien mot EM gikk lenge bedre, men møtte en fjellvegg da middelmådige Ungarn ble for gode over to kamper i playoff.

- Du sier dere har fått en tillitsknekk til dere selv. Har det vært så ille at du har vurdert å trekke deg fra jobben som generalsekretær?

- Det tror jeg alle ledere tenker på nesten hver dag, svarer Siem.

Ungarn-fiaskoen har nemlig gått hardt inn på generalsekretæren.

Fakta

Er noe galt i NFF?

- Jeg har vært preget av emosjoner som kan sammenfattes som en blanding av skuffelse og dyp skuffelse, røper Siem.

- Hva tror du Ungarn-kampene gjorde med troen på norsk fotball blant folket?

- Den fikk seg en midlertidig knekk. Dette er dessverre norske fotballfolk vant til gjennom de siste 15-16 årene. Sånn sett er det ikke noe nytt, sier han.

- Norsk landslagsfotball har ikke fått noen resultater de siste 16 årene i form av et mesterskap. Dine tanker om det?

- Da norsk landslagsfotball var på sitt beste, hadde vi nesten 30 spillere i Premier League. Det var ikke landslaget som alene var årsaken til det, men på den tiden foret Rune Hauge, en av Europas beste agenter, norske spillere til England, påpeker Siem.

- Jeg har sagt det mange ganger før, det faktum at Hauge, og kanskje en agent til, fikk ut så mange spillere til Premier League, er aldri blitt anerkjent som en del av suksessen. Men det er en veldig stor del av suksessen, mener Siem.

- Det at vi ikke kom til mesterskap nå heller, hvilke konsekvenser får det for dere i NFF?

- Det er ikke så mye annet å gjøre enn å hverken miste troa eller gi opp, men vi må brette opp ermene og se på hvilken stein kan vi snu nå? Samtidig så må vi ikke glemme hvor nærme vi var. Vi kan ikke svartmale det, mener Siem.

Det er mye som bør gjøres bedre i norsk fotball. Siem mener NFF bør vurdere å utvikle samarbeidet mellom klubb og landslag.

- Hvordan kan vi få flere spillere ut i Europa? Vi må tenke annerledes og være villige til å se det på en annen måte. Kan vi for eksempel samarbeide tettere med de som hjelper spillerne ut i Europa? Det er helt klart at nivået i Tippeligaen er for lavt til at alle spillerne på landslaget kan være i Tippeligaen og samtidig skal vi slå Tyskland. Vi er avhengig av å få spillere til bedre ligaer, mener generalsekretæren.

Siem sier det selv: Etter suksessen på 90- og begynnelsen av 2000-tallet har Norge sovet i timen.

- Vi gjorde den gigantfeilen at vi trodde vi visste alt, siden vi dro til tre mesterskap på rad. «Look to Norway» var greia, for vi hadde svarene. Og det hadde vi kanskje da, men de ble ikke tilstrekkelig utviklet. Og så våknet jo resten der ute med en gigantisk kommersialisering som førte til generell profesjonalisering på alle nivå og områder. Drar du til England i dag og ser hvor mange som er utrente, fester mye, eller ikke er profesjonelle, og sammenligner det med 80- 90-tallet, så er det vanvittig forskjell, mener Siem.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUFFET: Generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF) Kjetil Siem. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)


Han påpeker at i dag er det bare atleter som lykkes i de store ligaene, og nå er konkurransen mye hardere.

- Vi er rett og slett ikke villige til, eller har ikke vært villige til, å trene nok. «Vil ikke fryse», den norske folkesjela har endret seg med velstanden fra etterkrigstiden. Det er et litt annet folk. Vi er litt mer bortskjemte, vi krever litt mer, og da er det færre som gjør det som er nødvendig, men det er nok til at vi fortsatt produserer masse talenter i norsk fotball, og vi er på vei dit. Vi er på vei tilbake nå, som en motreaksjon på det som skjedde etter 90-tallet, tror Siem.

- Vi gir ikke opp. Men det er ikke nok det vi har gjort lenger. Nå kreves det ufattelig mange timer med terping og trening for å kunne holde stand bare på basisferdighetene, og der ligger vi etter. Drar du til Danmark, så ligger vi langt etter på basisferdigheter. Det er fordi det er mindre tid med ball hos oss enn mange andre. Vi må utvikle den kulturen bedre.

- Hva gjør at du ser lyst på fremtiden?

- Det er halvlyst akkurat nå, for det sitter veldig i. Du blir preget av de samme følelsene som fansen har, og så klarer du ikke å fri deg fra at du merker å si «det var veldig nærme, det skulle lite til, det var stang ut der, noen minutter her», men vi må også erkjenne at de to kampene mot Ungarn til sammen, rett og slett ikke er gode nok. Men hva er det som mangler? Det er mye mer interessant. Er det landslagssjefens feil alene, er det ledelsen i Fotball-Norge alene, er det noen med spillertypene som er utviklet, alderen på laget, som gjør at når det virkelig drar seg til, så mangler vi dem som står frem med nok råskap til å gjøre forskjell. Hva er det? Den analysen er veldig interessant. Mange har påpekt at det var laguttaket som var feil, ja vel. Det er en analyse som fagfolk må foreta, vi må se på totalen og få et svar på det. Hva mener spillerne, hva mener treneren? Hva mener trenerapparatet? Og så må vi se på hva vi kan lære av dette, mener Siem.

I etterkant av EM-kvaliken har NFF startet en evaluering, og forbundsstyret har trolig ikke ferdigstilt den før tidlig februar. NFF har i den anledning bestilt flere evalueringsrapporter med bidrag fra ulike fagmiljøer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.