Det norske fotballandslaget skal ut i den første gruppespillskampen i Nations League 6. september. Da er det Kypros som gjester Lars Lagerbäcks menn på Ullevaal.

Prisnivået på billetter til denne kampen får nå flere supportere til å se rødt. På Ticketmasters nettsider må man nemlig ut med 500 kroner for en voksenbillett på langsiden, og 300 kroner for en barnebillett på samme side.

For plasser på kortsiden er prisnivået noe mildere med 300 kroner for voksne og 100 kroner for barn.

Les mer: Slki spilles Nations League

Raser

Dette har fått flere nordmenn til å reagere meget sterkt på sosiale medier.


Til Nettavisen forklarer kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, at prissettingen har en sammenheng med at man nå går inn i en periode der landskampene har en tellende effekt:

- Bakgrunnen er at vi skal ut i tellende kamper med Nations League, og det er ganske komprimert i høst. Tidligere i vår har vi spilt privatlandskamper og her ligger den store forskjellen på hvorfor prisene har økt, sier Haavik.

NFF-billett 1
NFF-billett 1
DYRT: Så mye koster det for å se Norge mot Kypros på langsiden på Ullevaal.

- Det er mulig å få billetter til 300 kroner for voksne og 100 kroner for barn på kortsiden. Da blir det 800 kroner for to barn og to voksne, og det er vel også prisen på veldig mange konserter.

Han forteller at prisnivået reflekterer hvor man ønsker å sitte på tribunen, og at billettprisene vil ha en polariserende effekt.

- Det kommer an på hva man sammenligner med. Noen vil mene at dette er dyrt, noen vil mene at det er akseptabelt. Det er vanskelig å finne et riktig prisnivå, og vi har selvfølgelig respekt for at noen synes det er dyrt.

Videre forteller han at NFF tror at publikum fortsatt vil velge å komme på kamper, selv med prisjustering da resultatene under Lars Lagerbäck har fått en oppsving.

Les mer: Martin Ødegaard har fått Bjørn Tore Kvarme som agent

Tradisjoner

En som reagerer sterkt på billettprisene er Bjørnar Posse Sandboe i Norsk Supporterallianse (NSA). Han forteller at Supporteralliansen opplyste NFF om at de ikke ikke kunne selge sine billetter til samme pris som er reklamert for på, blant annet, Ticketmaster.

- Jeg tenker at en kamp kan være spennende enten den er tellende eller ikke. Vi fikk disse billettprisene vi også og sa at vi ikke kunne selge billetter dersom det er prisene vi må selge til den prisen, sier Posse Sandboe til Nettavisen.

Han sier at Supporteralliansen har fått maksimalt noen hundre billetter til supportere som ønsker å stå og synge. Disse skal selges for 150 kroner.

- Det er lurt å gjøre det mulig for så mange som mulig å se landslaget. I det øyeblikket det er halvfullt, så har man ikke truffet. Det er noen motstandere som ikke er like spennende, sier Posse Sandboe.

Til Nettavisen opplyser NFF at de i tillegg har lagt opp til et tilbud der publikummere kan kjøpe tre kamper til prisen for to, og at det i tillegg vil være rabatter for studenter og fotballag.

Tidligere har NFF tatt 300 kroner for voksne på lagsiden, og 200 kroner på kortsiden. Mens barn har betalt 150 kroner på langside og 100 kroner på kortsiden.

Haavik forteller at det vil bli gjort nye vurderinger når kvalifiseringen til EM 2020 blir aktuell, og at prisene på ny kan endre seg.

- Motstanders attraktivitet, erfaringene fra Nations League og hvordan det har gått sportslig vil være sentrale element i en ny vurdering, sier Haavik.

- Vil dere vurdere å variere i prisene basert på om det er en stor nasjon som kommer på besøk for eksempel?

- Det er ikke utenkelig at du får ulike prisnivå på ulik motstander, men det er ikke noe jeg ønsker å forskuttere, sier Haavik.

Posse Sandboe råder NFF til å vurdere å tenke på hvordan de kan favne bredt fremfor å satse på profitt på kampdag:

- Noe av den viktigste tradisjonsbyggingen dreier seg om å få familier på kamper. Det er viktig, og slik som prisene er nå så tror jeg ikke det er målet. Det har lenge vært sånn at store deler av de som er der på Ullevaal er der for første gang, og underforstått så betyr det at de ikke kommer tilbake., sier Posse Sandboe.

- Man vil jo skape en vane der folk kommer tilbake. Det er ikke sikkert de gjør det dersom de føler at dette er en så stor utgift.

Norge starter sitt Nations League-spill mot Kypros 6. september. Tre dager senere drar laget til Bulgaria for å spille bortekamp mot det bulgarske landslaget.

Slovenia venter hjemme på Ullevaal 13. oktober, Norge tar i mot Bulgaria 16. oktober. Norge drar så til Slovenia 16. november og avslutter gruppespillet borte mot Kypros 19. november.