NFFs mål ble en fiasko: - Røkke hadde ikke godtatt dette

FORTSATT I BØLGEDAL: Toppfotballsjef Nils Johan Semb og generalsekretær Kjetil Siem (bak) har ikke lykkes med å nå målene for norsk fotball de siste årene.

FORTSATT I BØLGEDAL: Toppfotballsjef Nils Johan Semb og generalsekretær Kjetil Siem (bak) har ikke lykkes med å nå målene for norsk fotball de siste årene. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Men flere fotballprofiler tar likevel Norges Fotballforbund i forsvar.

04.12.15 08:22

Nettavisen publiserte nylig en oversikt over Norges Fotballforbunds resultater på herresiden i perioden 2012 til 2015. Det er samme periode som NFFs nåværende handlingsplan strekker seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Og fasiten er vond lesning: De fleste hovedmålene har nemlig vært mislykkede.

- Røkke hadde ikke godtatt det

Tippeligaprofil Magne Hoseth vil ikke felle noen dom over toppfotballsjef Nils Johan Semb. Men han tror ikke slike resultater hadde blitt godtatt så mange andre steder.

- Hadde dette gått i en bedrift? Hadde Telenor, Aker eller Hydro godtatt slike resultater fra en konsernsjef eller direktør? Jeg kan love deg at Kjell Inge Røkke ikke hadde godtatt dette, ikke Bjørn Rune Gjelsten heller, sier Hoseth til Nettavisen.

Han er likevel ikke negativ til norsk fotballs fremtid. Den tidligere landslagsspilleren (22 kamper, ett mål) mener det faktisk ser lyst ut.

- Vi var ikke mer enn 17 minutter unna direkte kvalifikasjon til EM, og nå er plutselig Molde videre fra Europaligaen. Det er mange gode lag som gjør at det blir en sinnssyk spennende Tippeliga neste år, og jeg er mektig imponert av U21-landslaget. Det gror godt, derfor jeg jeg positiv til fotballen fremover, sier Hoseth.

- Har vært bedring

Tidligere Molde-profil Arild Stavrum støtter Hoseth. Han mener det er viktig å se på utviklingen, ikke bare resultatene.

- Det har vært bedring i det siste. VI har vært nærme å komme til EM, vi var nærme å vinne gruppa, og Molde og Rosenborg har gjort det bra i Europa. Sånn sett er fotballen mye bedre nå enn hva den var for ett eller to år siden. Det synes jeg vi skal legge vekt på, sier Stavrum til Nettavisen.

Fakta

Er noe galt i NFF?

Han vil heller vente ett eller to år og se om fremgangen fortsetter. Og han advarer dem som måtte rope på endringer i NFFs lederposisjoner.

- Jeg synes det er feil tidspunkt å gjøre noe drastisk på nå. Status i 2015 er mye bedre enn det var i 2014, mener Stavrum.

Tips eller innspill til artikkelserien? Bruk emneknagg # ernoegaltiNFF eller kontakt journalistene på e-post her.

Han mener det er grunn til optimisme, til tross for at det er lenge siden norsk fotball har hatt noe å juble for på toppnivå.

- Hvis du ser over lang tid, kan du si at resultatene ikke har vært så bra, men tross alt har det gått mye fremover i det siste. Og det er da det er veldig dumt å gjøre drastiske ting, synes jeg. Jeg har ikke noe krav eller ønske om at noen skal gå akkurat nå. Jeg synes det er mye positive ting som skjer, sier Stavrum.

Rekdal: - Savner konkurranse

Kjetil Rekdal reagerer ikke på handlingsplanen, og sier det er helt fint at NFF har ambisjoner.

- Men det er virkemidlene som er interessante. Konkurranseprinsippet er for lite til stede i fotball på barnenivå. I langrenn går de på klokka. I håndball, turn, svømming og mange andre idretter konkurreres det med resultater. Men det er ikke lett, det blir laget for mange utveier hele tiden, og enkle utveier. Jeg er ikke oppvokst sånn. Hvis ungene mine skulle få lov til å unnskylde seg hver gang de ikke fikk til noe, eller at jeg skulle ordne alt for dem hele tiden, blir det tøft til slutt, sier Rekdal til Nettavisen.

Han mener resultatene på toppnivå bare kan bedres ved å løfte kvaliteten på hele Fotball-Norge, fra topp til bunn.

Og han mener det er ekstra viktig at barn og unge lærer hva som skal til for å lykkes, og det må skje tidlig, påpeker VIF-sjefen.

- Hvor mange tiåringer går ikke inn og trener på en tippeligastadion nå, fordi det er et flerbruksanlegg? Hvor er motivasjonen? De skulle egentlig stått på utsiden og siklet etter å bli god nok til å få spille der. Hvor mange tiåringer på Bayern Munchen trener på Allianz Arena, tror du? Det er ingen. Vi må ikke gjøre det vanskeligere for oss selv, sier Rekdal.

Han mener det er positivt for norsk fotballs fremtid at det er så stor fotballinteresse i landet.

- Det er mange som spiller fotball og har lyst til å bli gode. Men de må fortelles og læres hva som skal til. Og de må ha gode nok trenere og ledere fra starten av, slik at de får inn de riktige prinsippene med en gang, ikke venter til de er 15 år, sier Rekdal.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUFFELSE: Norges landslagssjef Per Mathias Høgmo klarte ikke å føre Norge til EM-sluttspill, til tross for den enklest mulige trekningen mot Ungarn. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Semb: - Ikke fornøyd

Nettavisen har intervjuet toppfotballsjef Nils Johan Semb om resultatene for NFFs handlingsplan.

Semb skal svare for seg i en egen sak som skal publiseres på Nettavisen den nærmeste tiden, men sier dette om at NFF strøk på alle de tre hovedmålene for A-landslaget i perioden 2012-2015.

- Når man er et A-landslag, må man ha ambisiøse mål over hele linja. EM-kvaliken er lettest, siden de utvidet antall plasser med en betydelig utvidelse. Nå går vi tilbake til en VM-kvalik som er ganske stram og «tight», men man må likevel ha ambisjoner om å komme til VM. Men nei, vi er ikke fornøyde med det. Det vi er mest misfornøyde med, er at A-landslaget ikke klarer å ta steget inn i sluttspill. A-landslaget er den biten vi ikke har nådd frem på, sier Semb til Nettavisen.

Den avtroppende fotballpresidenten Yngve Hallén mener det er fotballtinget på Ullevaal i slutten av februar som avgjør hva slags konsekvenser de manglende resultatene i handlingsplanen får.

- Ansvaret for å oppfylle handlingsplanen har styret. Jeg synes forbundsstyret kan være stolt over oppfyllingsgraden av handlingsplanen, selv om våre ambisiøse krav rundt herrelandslaget ikke er nådd. Men det er gjennomført endringer, foretatt prioriteringer for å legge til rette for at vi skal kvalifisere oss for mesterskap igjen, sier Hallén til Nettavisen.

- Dere har sagt dere skal evaluere EM-kvaliken. Når er den evalueringen ventet å være ferdig?

- Når forbundsstyret har behandlet den. Trolig skjer ikke det før tidlig i februar, selv om prosessen er i gang, svarer presidenten.

Det er forbundsstyret som står for evalueringen, og NFF har bestilt flere evalueringsrapporter der ulike fagmiljøer skal bidra, røper Hallén.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.