VÅLERENGA - BRANN 2-0:

OSLO (Nettavisen): Oslo kokte foran et av årets store hatoppgjør mellom Vålerenga og Brann. Kvelden ble også preget av en tragisk ulykke på t-banen i hovedstaden, der en Brann-supporter ble påkjørt og skal være kritisk skadd etter ulykken.

På stadion gjorde begge lags supportere sitt ytterste for å hausse opp stemningen, med statsminister og Brann-supporter Erna Solberg ringside, sammen med Trine Schei Grande og Siv Jensen. Brann har ikke slått Vålerenga i serien på fem år. Med Rosenborg-seier tidligere på søndag var bare tre poeng godt nok for å beholde serieledelsen, men en keepertabbe og en tidligere Brann-spiller ville det annerledes.

- Det er mulig å ta den

Amin Nouri scoret Vålerengas første mål. Et hardt skudd, men en stor keepertabbe av Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger. Innbytter Felix Horn Myhre pyntet på resultatet på overtid med en lekker lobb, som ga hjemmelaget en sterk 2-0-seier over topplaget fra Bergen. Brann-trener Lars Arne Nilsen mente det første målet var et resultat av svakt press og ikke optimalt keeperspill.

- Det er jo mulig å ta den, men for meg ser det ut som ballen flakket skikkelig. Et ekkelt skudd, men jeg har ikke sett tv-bildene. Vi skal egentlig ha kontroll på den situasjonen, men vi kom ikke tett nok oppi ballføreren, sier Lars Arne Nilsen til Nettavisen etter kampen.

- Tenker ikke på Rosenborg

Brann-trener Lars Arne Nilsen var skuffet etter kampen og mente Vålerenga vant fortjent, men Rosenborg tenker han ikke mye på, sier han.

- Vi tapte fortjent, men de skapte ikke så mye de heller. Vålerenga var hakket bedre enn oss og styrte kampen. Vi var litt «daue». Vi ga de for stort rom og fikk ikke låne ballen, så dette var en kamp under pari, sier Nilsen til Nettavisen etter kampen.

- Dere har ledet serien lenge, men nå har Rosenborg tatt over serietoppen. Hva tenker du om det?

- Det tenker jeg ikke på. Det går helt greit. Haugesund vant vel også, men både Molde og Sarpsborg tapte. Vi henger jo med og ser ikke så mørkt på dette, sier Nilsen til Nettavisen.

Målscorer Amin Nouri var strålende fornøyd med seier, scoring og en ny god prestasjon.

- Dette var utrolig deilig. Det var viktig at vi ikke slapp oss ned etter en god kamp mot Tromsø. Vi viste at vi har et høyt nivå og kan spille god fotball, sier Amin Nouri til Nettavisen.- Det er alltid moro å møte gamleklubben, men hadde ikke veldig sterke følelser foran denne kampen kontra andre kamper. Jeg har et veldig godt forhold til alle i Brann og hadde en fantastisk tid der, så jeg har ingen sterke følelser mot dem, sier Amin Nouri til Nettavisen etter kampen.

- RBK og Molde er bedre

Vålerenga-trener Ronny Deila kunne se laget sitt dominere i en kamp mot serielederen hjemme på Intility Arena. Han var likevel ikke helt fornøyd med hvordan laget fremstod i begynnelsen av kampen.

- I første omgang lå vi igjen for dypt sentralt på midtbanen og da spilte vi for mye på tvers, men etter 20 minutter begynte vi å løsne opp og fikk satt opp angrepet lengre frem i banen. Gutta må skjønne hvor gode de er og ikke ta lettvinte løsninger. Folk må ta ansvar for den rollen de har. Det gjorde de kjempebra i en halvtime i andre omgang og da er vi så gode at til slutt så må det skje noe, sier Ronny Deila til Nettavisen etter kampen.

Mens Lars Arne Nilsen ikke tenker på Rosenborg er Vålerenga-treneren klar på at både hans eget lag og Brann ligger bak både Rosenborg og Molde når det kommer til det offensive spillet.

- Det er første gang på lenge at vi slår et ordentlig topplag. Det er gledelig. Offensivt var ikke denne kampen noen «høydare», men defensivt så var det to strukturerte lag. Fremover på banen er både Rosenborg og Molde bedre enn Brann og Vålerenga, så vi har litt å se opp til der, sier Deila til Nettavisen. - Er det Eliteseriens beste angrepslag?- De to og kanskje også Strømsgodset på sitt beste kan spille ut de fleste lag i Eliteserien. Dit må vi også komme, sier Deila til Nettavisen.

Møtte gamle kjente

Begge lag startet kampen i et høyt tempo og hjemmelaget hadde åpenbart fått beskjed om å utnytte overgangsmulighetene. Rask igangsetting og direkte oppspill preget de første ti minuttene. Vålerenga hadde tidligere Brann-spillere på hver side, med Amin Nouri og Bård Finne på henholdsvis høyreback og venstrekant.

Både Nouri og Finne kom til flere gode innlegg i kampens første 19 minutter, hvor Vålerenga hadde ballen mest uten å komme til de store målsjansene. Bergenseren Bård Finne fikk pipekonsert fra Brann-fansen hver gang han mottok ballen, men lot seg ikke affisere og slo et godt hjørnespark som ga Vålerengas kampens første målsjanse i det 20. spilleminutt. Brann-keeper Samuel Sahin-Radlinger kom ut på bærtur, men ingen Vålerenga-spillere klarte å sette ballen i mål.

Finne: - Skulle gjerne hatt en scoring

Med 30 minutter på klokka kombinerte Finne fint med en lagkamerat på midtbanen og avanserte i banen, istedenfor å spille fri Chidera Ejuke, sendte han av gårde et godt skudd, som strøk stolpen på Brann-målet.

- Jeg skulle gjerne hatt en scoring og vi hadde flere gode muligheter på corner og innlegg. Jeg er fornøyd at jeg er med på å skape muligheter. Målpoengene kommer etter hvert og i dag var det andre som stod for de, men jeg er fornøyd med bidraget mitt, sier Bård Finne til Nettavisen.

Branns Steffen Lie Skålevik var nære ved å sette ballen i mål minuttet etter, på et godt innlegg fra høyresiden, men assistentdommeren hadde vinket for offside.

Nå svingte det virkelig av sakene på Intility Arena. Først parkerte Chidera Ejuke sin opppasser på høyresiden og kun et Brann-bein forhindret at innlegget traff en Vålerenga-spiller.

Deretter var det Branns Gilbert Koomson som var servitør i den andre enden. Gilli Rolantsson fikk stå helt alene på bakre stolpe, men Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey vartet opp med en feberredning.

Lagene gikk til pause på stillingen 0-0 etter en omgang med høyt tempo og flere gode sjanser til begge lag, men hvor hjemmelaget hadde det lille spillemessige overtaket.

Byttet ved pause

Brann-trener Lars Arne Nilsen hadde nok sett at laget hans tok litt mer tak i kampen i første omgang. I pausen byttet han inn en gammel Vålerenga-kjenning, Daniel Braaten. Vålerenga startet omgangen best og Chidera Ejuke testet skuddfoten etter et par minutter, men ballen gikk noen meter over mål.

Scoret mot gamle lagkamerater

Ti minutter ut i andre omgang var det duket for 1-0. Tidligere Brann-spiller Amin Nouri fikk ballen på tuppen av sekstenmeteren og la den til rette for skudd, før han sendte av gårde en kule som smalt i mål via en overrasket keeper Sahin-Radinger. Den skulle han nok tatt, men det gjorde ikke gleden noe mindre for Nouri og hjemmefansen.

Vålerenga-backen, som har høstet kritikk for å levere for få målpoeng i år, står nå med ett mål og en målgivende på de siste to kampene. Nouri spilte over 60 kamper for bergenserne i tre sesonger fra 2015 til 2017.

Vålerenga-dominans

Etter scoringen tok Vålerenga fullstendig over spillet og bet seg fast på Branns banehalvdel. Rask ballbehandling og gode innlegg utgjorde en trussel for Brann-forsvaret uten at de visste helt hvordan de skulle svare.

Bård Finne fortsatte den gode formen han har vist de siste kampene og var toneangivende i Vålerengas angrepsspill. Etter 65 minutter setter han fart fremover og sender ballen til Peter Michael, men avslutningen ble chippet over mål.

Med 19 minutter igjen å spille var Finne selv nære ved å øke hjemmelagets ledelse. Han snurret rundt med to forsvarere inne i feltet, men avslutningen gikk rett på keeper.

Tidligere Vålerenga-spiller Daniel Braaten fikk muligheten til å utligne for Brann, tre minutter før slutt.

Avslutningen gikk forbi Vålerenga-keeperen, men utenfor mål.

Brann-keeperen kunne utlignet

Vålerenga fortsatte å dominere banespillet utover andre omgang.

Brann hadde svært lite å by på fremover på banen og hadde tidvis nok med å forsvare seg. Brann-keeper Sahin-Radlinger stod faktisk for Branns nest største målsjanse i andre omgang da han headet ballen over mål, etter å ha blitt med opp på en rekke dødballer.

Mange minutter på overtid fikk unggutten og innbytter Felix Horn Myhre, æren av å pynte på sluttresultatet. Et vakkert fremspill av hjemmelagets beste spiller, Mohamed Abu, ble elegant lobbet inn til 2-0.

Hvis dette er «Prosjekt Deila» i full blomst, så har Oslo-folk mye å se frem til fremover. Nysigneringen Mohamed Abu har gitt Vålerenga-midtbanen an ny dimensjon, med rask ballbehandling og knallhard jobbing. Han gir rom for lagkamerat Daniel Fredheim Holm til å bidra mer offensivt og laget fremstår langt mer balansert enn vi tidligere har sett. Dette ser ut til å gi en trygghet som Vålerenga-treneren har savnet.

Vel vitende om at tap førte til at Rosenborg overtok serieledelsen, fortsatte Brann-supporterne å syne «vi vinner serien i år», mens Vålerenga-Klanen responderte med «Hater Bergen by».

Skjøv Brann ned fra tabelltoppen

I en svært varierende sesong for Oslo-laget smakte nok en seier over serieleder Brann ekstra godt. Kanskje spesielt når de dyttet rivalene ned fra tabelltoppen.

11 759 tilskuere var virkelig med på å sette sitt preg på kampen, med god stemning på Intility Arena. Første omgang var preget av høyt tempo og noen gode målsjanser til hvert lag, men ballen var det hjemmelaget som holdt mest i. Vålerenga var det klart beste laget mot serielederne og tok fortjent ledelsen 1-0 ved tidligere Brann-spiller Amin Nouri. Brann ventet til sluttminuttene før de presset på for utligning og tross noen gode muligheter var det hjemmelagets Felix Horn Myhre som kunne prikke inn 2-0, som også ble sluttresultatet.