*Nettavisen* Sport.

NISOs Bosman-revolusjon

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Vil kopiere europeisk modell hvor nær alle Bosman-spillere fikk ny kontrakt.

15.09.10 12:11

Norsk fotball hadde sin gullalder i 2007 og 2008, og de fleste spillerne kunne skrive under gullkantede kontrakter. Nå er tidene totalt snudd på hodet, og mange av de 71 Bosman-spillerne listet opp på tirsdag går særs usikre tider i møte.

Nå varsler spillerorganisasjonen NISO at de vil ta grep, og lykkes de like godt som danskene, kan det likevel se lyst ut for årets Bosman-spillere.

Europeisk suksess
Joachim Walltin var nemlig på studietur til Nederland i sommer, hvor den internasjonale spillerorganisasjonen (FIFPro) arrangerer en årlig turnering for Bosman-spillere. NISO-lederen likte det han så.

- Mange av spillerne fikk kontrakter etter turneringen.

- Jeg sitter ikke med tallene, men jeg mener at over halvparten av spillerne fikk seg nye kontrakter omtrent på samme nivået som før. 11 av 16 danske spillere fikk ny kontrakt, og muligens er det tallet blitt høyere i ettertid.

Speidere fra klubber på toppnivå fra Holland, Østerrike, Danmark, Finland, Italia, Portugal, Sveits, Spania, Slovenia og Frankrike var representert på tribunen, og tiltaket har pirret Walltins nysgjerrighet så mye at han nå ønsker å gjennomføre det samme lengst nord i Europa.

- Vi ønsker å kunne legge opp til en turnering for Bosman-spillerne her i Norden i januar.

«Amerikansk» uttak
Tiltaket forutsette at NISO får støtte fra FIFPro, lykkes det, er veien videre for et irsk/nordisk-tiltak klar.

- Vi kommer da først til å ha en samling i Oslo-området for alle Bosman-spillerne som ønsker det.

- Planen er at vi skal ha et tiltak som kan motivere spillerne og å kunne gi dem muligheten til å finne nye klubber.

Meningen er at spillerne skal komme til Oslo-området hvor det blir en felles treningsuke. Så går reisen videre til et land i Norden, hvor det vil spilles kamper mot lag fra Sverige, Finland og Irland. Noen dans på roser blir det likevel ikke, advarer Walltin.

- Vi kan ikke ha med mer enn 16 spillere, og det blir en slags amerikansk uttaking, siden alle må få en mulighet til å vise seg fram i turneringen.

- Meningen er så at de skal få spille minst to kamper mot de andre lagene, sånn at de får muligheten til å vise seg fram skikkelig.

Kostnadsfritt for spillerne
Både den svenske, finske og irske spillerorganisasjonen har stilt seg positive til tiltaket, og turneringen vil bli avholdt i et av de tre, nordiske landene som er med. Går det som NISO ønsker vil det bli nærmest kostnadsfritt for de Bosman-spillerne som velger å bli med.

- Mange av spillerne holder jo til i Oslo-området, så under den første treningsuka er det naturlig at de ordner et sted å bo selv.

- De øvrige tingene, med reise, kost, bopel og opplegg, håper vi å kunne holde for spillerne.

Det viktigste er likevel resultatet.

- Siden sesongene er litt annerledes i disse fire landene enn resten av Europa, er det naturlig at vi har et slikt opplegg tidlig på nyåret. Forhåpentligvis vil det være et tidspunkt hvor mange klubber ønsker seg nye spillere, og at vi får mange speidere og agenter for å se nærmere på disse spillerne.

- Den virkelige solskinnshistorien fra i sommer, var den hollandske keeperen, som fikk kontrakt med Ajax etter turneringen, og målet vårt er selvsagt at dette skal kunne gi mange av våre Bosman-spillerne nye muligheter - selv om de fleste er klar over at de økonomiske betingelsene ikke er som i glansdagene, sier Walltin til Nettavisen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.