*Nettavisen* Sport.

Nok en skuffelse for Evra

Foto: Jon Super / AP

England og Sverige kommer til å slå ut Frankrike i gruppespillet.

01.06.12 17:55

I gruppe D møtes Frankrike, England, Ukraina og Sverige.

Ukraina

Trener: Oleh Blokhin (Ukraina)
Den tidligere storspilleren er trener for Ukraina for andre gang (han fikk landslaget til kvartfinale i VM i 2006).

Målvakter:

Det er ingen tvil om at Ukraina har et målvaktsproblem før mesterskapet. Hele tre aktuelle målvakter har blitt skadet, deriblant det man regnet med var førstevalget: Oleksandr Shovkovskiy. I tillegg er Rybka utestengt og Dykan har vært skadet lenge. I den foreløpige troppen har Blokhin tatt ut fire målvakter som tilsammen har 25 landskamper. Sannsynligvis står Shaktar Donetsk-målvakten Andriy Pyatov. Veteranen Oleksandr Horyainov (Metalist Kharkiv) er også aktuell som førstevalg.

Forsvar:

Venstreback er muligens Yehven Sehlin, Vorskla Poltava-spilleren har bare 5 landskamper, men han spilte treningskampen mot Israel tidligere i år. I samme kamp spilte Gusev (Husyev) høyreback. Midstoppere er muligens Rakitsky, Khacheridi eller Mykhalyk.

Det er ikke mange kamper å dømme ut i fra når det gjelder dette laget, og det har vært mange rotasjoner i forsvar i de få kampene som har blitt spilt så det er muligens et usikkert kort.

Midtbane:

Superveteran Anatoliy Tymoshchuk (114 landskamper) er defensivt anker. Han har også spilt godt for Bayern München i år. Ellers har man Ruslan Rotan sentralt foran ham. På venstresiden er kanskje 22-åringen Yevhen Konoplyanka valget. Den offensive Andriy Yarmolenko tar muligens plass på venstresiden/kant. 22-åringen er regnet som meget god, og det er nok en del speidere som ser etter ham. I treningskampen mot Israel spilte Yarmolenko på høyresiden, mens Konoplyanka spilte på høyresiden. Begge laget mål.

Angrep:

Husker du-angrepet til Ukraina består av Shevsjenko (35 år) og Andriy Voronin (32 år). I treningskampen mot Israel spilte Marko Devic spiss. Han har 18 landskamper (2 mål).

HTML EMBED

Vurdering: Dette er kanskje på papiret ett av de svakeste lagene i årets EM, og det er vanskelig å virkelige peke på andre styrker enn Tymoshchuk.

Sverige

Trener: Erik Hamren (Sverige)
Den tidligere RBK-treneren har fått skikk på et svensk lag.

Målvakter:

Andreas Isaksson står i mål for Sverige, slik han gjør for PSV. En solid sisteskanse som verken gjør det store negative eller positive. Han har lang erfaring med 91 landskamper, noe som er viktig i et EM. Bak ham er Johan Wiland (København) og Pär Hansson (Helsingborg) reserver.

Forsvar:

Olof Mellberg holder koken. 34-åringen spiller nå for Olympiakos og har hele 112 landskamper. Sammen med seg i midtforsvaret får han nok Genoa-spiller Granqvist. Lustig (Celtic) og Martin Olsson (Blackburn) tar backene. Ellers har man Jonas Olsson (WBA), Mikael Antonsson (Bologna) og Safari (Anderlecht).

Forsvaret til Sverige angriper og er mer et offensivt våpen enn defensiv trygghet. Noe som betyr morsom fotball, og det klager vi jo ikke over.

Midtbane:

Mye snakkes om spissen til Sverige, men midtbanen skal du ikke kimse av. Rasmus Elm (AZ) er god, det samme er også Kim Källström (Lyon). Sebastian Larsson (Sunderland) og Ola Toivonen (PSV) på kantene offensivt er også gode.

Anders Svensson har mye erfaring (35 år, 126 landskamper), mens Emir Bajrami (Twente) er spennende. Christian Wilhelmsson (Al-Hilal(!) har også godt med erfaring. Samuel Holmen er for oss et ganske ubeskrevet blad, men han har etter sigende vært god for Istanbul BB. Pontus Wernbloom spiller for CSKA Moskva, og skal gjøre sine saker godt.

Alt i alt har Sverige et godt offensivt midtbanespekter.

HTML EMBED

Angrep:

Johan Elmander kommer nok til å ligge helt foran. 31-åringen som spiller for Galatasaray er viktig der han skal forvirre forsvarerne så Zlatan kan komme seg fram for å skyte. For Sverige er, beklager, 10 mann og Zlatan. Hvis han har dagen så vil nok Sverige ha dagen. Tobias Hysen er nok ikke helt god nok, mens Markus Rosenberg er en av de få spillerne under mesterskapet uten klubb (hans kontrakt med Werder Bremen gikk ut ved sesongslutt).

Vurdering: Zlatan. Zlatan. Zlatan. Og Hamren. Får Sverige det til å stemme rundt Zlatan så kan det bli viktig. Elm og Toivonen skal heller ikke undervurderes.

England

Trener: Roy Hodgson (England)
Hodgson har tonnevis av erfaring, og hans styrke er å få mye ut av lite. Det er positivt for England.

Målvakter:

Det er lenge siden, i hvert fall før Joe Hart, at man kunne si at England virkelig hadde en styrke her. Nå har de det. Hart er verdensklasse og et selvfølgelig førstevalg. Robert Green og Jack Butland er reservemålvaktene, og England håper nok at Hart står alle kampene.

Forsvar:

Skadeforfulgte Glen Johnson er førstevalget på høyreback. På venstrebacken er Ashley Cole for mange det åpenbare valget, men Hodgson er kanskje smart nok til å velge Evertons Leighton Baines. Sentralt bak er Terry selvskreven og han får muligens sin makker i Chelsea, Cahill, med seg. Ellers er Lescott (City) og Jones (United) ingen dårlige valg det heller. Spørsmålet for England er kanskje hva de skal gjøre hvis Johnson blir skadet, noe han forsåvidt er i skrivende stund...

Jagielka ble tatt ut etter at Barry ble skadet.

Midtbane:

Steven Gerrard er kaptein for England og blir sentral for laget om han finner formen og viljen. Sammen med ham spiller enten Lampard eller Barry (begge skadet etter at vi vurderte troppen), eller begge to hvis Hodgson setter Gerrad offensivt (noe han sannsynligvis gjør med tanke på hvordan han brukte Gerrard i Liverpool). Ellers er James Milner og Scott Parker også med. Det er mye vilje på midten til England. Etter at vi skrev vurderingen er Jordan Henderson tatt ut i troppen som erstatning for Lampard.

Kantspillere har man i Ashley Young, Theo Walcott, Steward Downing og overraskelsen Alex Oxlade-Chamberlain. Tre av fire har i hvert fall vært gode nok i årets Premier League.

Vilje, tacklinger og fart ser ut til å være det England kommer med her.

HTML EMBED

Angrep:

Rooney starter mesterskapet utestengt og spissplassen er muligens Andy Carrolls om han imponerer mot Norge (dette er skrevet før den kampen). Ellers har Hodgson tatt ut Defoe og Wellbeck. Sistnevnte var god flere ganger i sesongen som gikk, men var ujevn.

Wayne Rooney er veldig viktig for England og det er et tap for laget at han er utestengt.

Vurdering: England har mindre press på seg enn på lenge. Det kan hjelpe. På papiret har ikke laget ett av de sterkeste lagene, men Hodgson er en luring.

Frankrike

Trener: Laurent Blanc (Frankrike)
18 kamper uten tap etter to tap med en gang han tok over. Blanc tok over et kaos av et lag som han har fått ordnet opp i.

Målvakt:

Hugo Lloris står (og er kaptein) for Frankrike. Lyon-målvakten er god for klubb og landslag. Bak ham er Marseille-målvakt Mandando og Carrasso (Bordeaux).

Forsvar:

På venstrebacken spiller Evra, som ikke spesielt overraskende ikke lenger er kaptein for Frankrike. United-backen er god, og viktig for laget. På høyreback var det mange som trodde at Sagna ville spille, men han er skadet. Det kan bety at Revelliere (Lyon) får sjansen. Debuchy (Lille) kan også spille på høyreback.

Sentralt spiller nok Adil Rami (Valencia) og Mexes (Milan). Laurent Koscielny (Arsenal) har kun en landskamp

Forsvaret til Frankrike er bygget opp rundt den meget gode Rami. Mexes er ikke så stor som mange har hevdet og Evra kan forsvinne i noen kamper. At Sagna er ute er ikke bra for laget, men de har folk som kan komme inn.

Midtbane:

Yann M'Vila er en av de beste unge midtbanespillerne i Europa. 21-åringen spiller for Rennes og har allerede 18 landskamper for Frankrike. Sammen med ham sentralt får han kanskje Newcastles Yohan Cabaye. Offensivt er det Nasri som styrer mye, men han er bedre for klubb enn landslag. Det kan selvfølgelig snu i EM. Kantene okkupperes av Malouda (Chelsea) og Ribery (Bayern München). En god midtbane og i tillegg har man Alou Diarra (Marseille) og muligens også Hatem Ben Arfa, som har vært strålende for Newcastle i år.

Mathieu Valbuena (Marseille) er også en veldig god spiller.

Angrep:

Stjernen er Benzema, man han lager ikke mange mål for Frankrike (13 mål på 42 kamper). Han har likevel banket inn 32 mål for Real Madrid i sesongen som gikk (52 kamper), og har 7 mål på de siste 18 landskampene. 24-åringen kan få sitt virkelig målscorer-gjennombrudd i årets mesterskap.

Ellers har man Loic Remy (Marseille) og Jeremy Menez (PSG). I den foreløpige troppen er også Olivier Giroud (Montpellier) med.

Vurdering: Frankrike er regnet for mange som en favoritt, men det var bare så vidt laget vant sin kvalifiseringsgruppe (1 poeng foran Bosnia). I kvalifiseringen tapte laget mot Hviterussland og spilte uavgjort mot Bosnia, Hviterussland og Romania. De slapp kun inn 4 mål og var solide bakover, men i en gruppe med Luxembourg og Albania er det ikke imponerende med 15 mål på 10 kamper.

Gruppens kamper:

11.juni Frankrike - England
11.juni Ukraina - Sverige
15.juni Ukraina - Frankrike
15.juni Sverige - England
19.juni England - Ukraina
19.juni Sverige - Frankrike

Nøkkekamp: Frankrike-England kan avgjøre hele gruppa. Med fransk seier vil England gjøre alt for å vinne mot Sverige som kan bety at Sverige går ut. Hvis det blir uavgjort kan England gå for sikkerhet mot Sverige som igjen gjør siste kamp mellom Sverige og Frankrike meget spennende. Ukraina taper alle sine kamper.

Vårt tips:
1. England
2. Sverige
3. Frankrike
4. Ukraina

Vurdering: Sist England slo Frankrike var i 1982. Vårt tips over er basert på at England gjør noe de ikke har klart på 20 år, nemlig at de slår Frankrike i første kamp. I tillegg mener vi at Sverige vinner sin åpningskamp, og at England og Sverige gjør det som de oftest gjør når de møtes - spiller uavgjort. Da må Frankrike vinne mot Sverige i siste kamp, mens Sverige klarer seg med uavgjort... Etter at vi gjorde vår vurdering har midtbanen til England blitt betydelig svekket (Barry og Lampard ute), men det er fortsatt mulighet for at England kan klare det vi trodde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.