RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

U21-gutta storspilte:

Norge sikret seier på overtid: Ødegaard imponerte

GOD KAMP: Her scorer Martin Ødegaard Norges 1-0-mål på Marienlyst tirsdag.
GOD KAMP: Her scorer Martin Ødegaard Norges 1-0-mål på Marienlyst tirsdag. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
De norske U21-gutta, anført av en meget frisk Martin Ødegaard (18), reddet EM-håpet med en svært viktig trepoenger mot Irland.

NORGE U21 - IRLAND U21 2-1:

Norge vant 2-1 mot Irland etter scoringer av Martin Ødegaard og Iver Fossum, og seieren var fullt fortjent.

De norske spillerne herjet tidvis med passive irer, men det tok likevel 92 minutter før avgjørelsen falt.

Kaptein Fossum satte inn vinnermålet på overtid da han banket inn 2-1-scoringen på halv volley fra 15 meter.

- Den satt langt inne i dag, og det var godt å ha litt flaks, sier U21-trener Leif Gunnar Smerud til TV 2 etter kampen.

Han roser matchvinner Fossum.

- Det var vanvittig deilig å se ham score. Han er en kar som alltid gir alt han har, og det ikke så ofte han scorer for oss. Det setter både vi og han veldig stor pris på, sa U21-landslagssjefen til NTB.

Dermed lever fortsatt EM-håpet for Norge, som nå står med åtte poeng etter seks kamper i gruppespillet.

Selv om Smeruds U21-lag har vært det beste laget i de fleste av de seks kampene som er spilt til nå i gruppespillet, står Norge bare med to seire. Egentlig burde det vært tre hvis ikke NFF rotet bort seieren mot Kosovo ved skrivebordet.

Nå har Norge los på andreplassen i gruppa (som kan gi playoff) og ligger bare to poeng bak tirsdagens motstander Irland, men har én kamp mer spilt.

På spørsmål fra TV 2 om Ødegaard tør drømme om EM, svarer han slik:

- Ja, drømme tør vi. Vi har sagt før at det blir tøft, men vi har hatt to gode kamper nå, og skal bare plukke de poengene vi kan. Så får vi håpe på litt flyt med andre resultater, og så får vi se om det holder, sier Ødegaard til kanalen.

Fire kamper gjenstår nå for U21-landslaget:
Israel (b)
Aserbajdsjan (b)
Tyskland (b)
Aserbajdsjan (h)

FEIRET: Målscorerne Martin Ødegaard og Iver Fossum etter seieren mot Irland på Marienlyst tirsdag. Kampen endte 2-1.

LES: Detaljert kampreferat fra tirsdagens oppgjør

Kampens første sjanse var norsk og kom etter 11 minutter. Martin Ødegaard vendte spillet vakkert og fant Birk Risa på venstresiden. Henrik Bjørdal steg til værs og headet mot mål på innlegget fra Risa, men forsøket ble ryddet unna av den irske keeperen.

Etter 19 minutter fikk Norge hull på byllen. En glimrende manøver av Thorsby sendte Henrik Bjørdal gjennom til venstre i boksen. Han vendte opp og fant Martin Ødegaard foran mål. På fem meters avstand var Real Madrid-eiendommen kald som en fisk, vendte bort Manchester United-keeper Kieran O'Hara og satte inn 1-0 for Norge.

Prestasjonen fikk TV 2-kommentator og tidligere landslagssjef Drillo til å applaudere.

- De aller fleste ville skutt på førsteberøringen, og da ville ballen antakelig blitt blokkert. I stedet går han rundt keeper og scorer. Den pasningen er langt fra ferdigscoret, roste en imponert Drillo.

- En stor prestasjon, la han til senere.

Etter en halvtime kom utligningen. Bjørdal rotet bort ballen sentralt i banen og forærte irene en god kontringsmulighet. Kristoffer Ajer burde klarert, men heller ikke han lyktes, og da tok Jake Mulraney vare på muligheten og satte inn 1-1 for gjestene.

Herlig Heerenveen-samarbeid

Norge kunne gått tilbake i ledelsen bare fem minutter senere. Ødegaard spilte gjennom Heerenveen-lagkamerat Morten Thorsby med en utsøkt pasning, og Thorsbys nedtak var perfekt. Dessverre for Norge sløste midtbanespilleren bort gigantmuligheten da han skjøt utenfor fra fem meter.

- Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å bomme, sier Thorsby selv til TV 2 etter kampen.

Dermed gikk lagene til pause på 1-1.

Andre omgang var bare ti minutter gammel da hjemmelaget skapte en ny stor sjanse. Erlend Dahl Reitan fant Bjørdal foran mål med et flott innlegg, men Bjørdals heading gikk rett utenfor.

Kort tid senere kombinerte Dahl Reitan igjen fint med Bjørdal, og sistnevnte fikk fyre av fra godt hold. Dessverre for Norge ble forsøket blokkert til corner.

Så var det igjen Ødegaards tur til å vise seg frem. Først skaffet han frispark og gult kort til en ire da han ble revet ned rett utenfor straffefeltet. På det påfølgende frisparket skjøt Ødegaard godt og hardt mot høyre hjørne, men et tigersprang av Irland-keeper O'Hara hindret scoring.

Sen avgjørelse

Ett minutt før slutt ble Norge snytt for et soleklart straffespark da en irsk spiller

På den påfølgende corneren satte Iver Fossum inn vinnermålet for Norge med et deilig skudd på halv vollet fra 20 meter.

- Gjett om det er fortjent, utbrøt Drillo.

Dermed vant Norge til slutt 2-1 - fullt fortjent.

Nå er det en stund til neste U21-landskamp. Leif Gunnar Smeruds gutter spiller EM-kvalik borte mot Israel først 27. mars.

Disse startet for Norge mot Irland:

Per Kristian Bråtveit, Andreas Hanche-Olsen, Kristoffer Ajer, Ulrik Yttergård Jenssen, Birk Risa, Erlend Dahl Reitan, Julian Ryerson, Iver Fossum, Martin Ødegaard, Morten Thorsby, Henrik Bjørdal.

LES OGSÅ:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere