RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge sjokkerte stjernene: - De aner ikke hva som foregår


VIKINGKONGEN: Jo Inge Berget sender Norge opp i 1-0 mot Kroatia på Ullevaal.
VIKINGKONGEN: Jo Inge Berget sender Norge opp i 1-0 mot Kroatia på Ullevaal. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Jo Inge Berget herjet med stakkars kroater, og nå lever Norges EM-håp for fullt.

NORGE - KROATIA 2-0:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): - Kroatene aner ikke hva som foregår! utbrøt Max-kommentator Kenneth Fredheim underveis i søndagens landskamp.

Norge var det klart beste laget mot Kroatias stjernegalleri og vant fullt fortjent 2-0 på Ullevaal Stadion.

Det betyr at Per-Mathias Høgmo og hans menn er nummer to i gruppe H etter åtte kamper. Italia topper, to poeng foran Norge.

Med to kamper igjen har Norge nå EM-skjebnen i egne hender.

Vinner Norge mot Malta i neste kamp 10. oktober, noe vi er store favoritter til å gjøre, vil Norge være EM-klare med seier mot Italia tre dager senere.

Prosjekt Høgmo har virkelig fått vind i seilene!

Gjenværende kamper i Norges gruppe:

Norge:
Malta (h)
Italia (b)

Kroatia:
Bulgaria (h)
Malta (b)

Italia:
Aserbajdsjan (b)
Norge (h)

LES OGSÅ: Detaljert kampreferat

- Det er to skuddfinter
Matchvinner Jo Inge Berget synes det var artig å få muligheten til å regelrett spille ut et stjernespekket Kroatia-mannskap.

Ved begge scoringene fintet han Kroatia-backen langt opp på tribunen, med en dragning som man sjeldent ser spillere i det norske landslaget gjør.

- Det er to skuddfinter som funker bra, begge to, sier en meget stolt Berget til pressen etter kampen.

Det var ingen hvem som helst Berget fintet ned på rumpa.

En av duellene som ble trekt frem som nøkkeldueller før kamp, var nettopp Berget mot Kroatias høyreback Darjio Srna. Srna har over 120 landskamper for Kroatia, og er regnet som en av de beste backene i verden. Søndag var det ingen tvil om hvem som gikk seirende ut av den duellen.

- Han er selvfølgelig en veldig bra spiller, men det funket bra to ganger i dag, smiler han.

Nå er EM-skjebnen i de norske landslagsguttas egne hender. Med seier i de to siste kvalifiseringskampene, er Norge direktekvalifisert til neste sommer EM som går i Frankrike.

- Slår vi de, så er vi der. Vi går jo dit for å vinne, begge to. Det er klartt det blir tøffe kamper, men alt er opp til oss nå, så det er gøy, sier Berget, vel vitende om at en tøff bortekamp mot Italia gjenstår, samt hjemmekamp mot Malta.

- Vi har sett en del på Srna. Han går mer enn ofte, for å si det sånn, så jeg måtte hjelpe Tom (Høgli) litt. Men jeg følte egentlig at jeg hadde god kontroll på han, forteller nordmannen. Ved begge målene var det nettopp Srna som ble lurt trill rundt av den norske vikingen.

- Stort med hjemmedebut
Denne uken, med to kamper fra start på landslaget, bekrefter bare hvor godt det siste året har gått for Berget.

Fra benkeplass i Cardiff og Celtic, til å storspille for Malmö, Champions League-plass med den svenske klubben, og nå to scoringer med flagget på brystet.

- Det er stort. Det er hjemmedebuten min på landslaget med flagget på brystet på Ullevaal. Det sier seg selv at det her er stort, smiler Berget.

- Du er veldig rolig og behersket nå. Føler du en liten revansje, ettersom du var litt avskrevet?

- Jeg har alltid visst at jeg har vært god, men jeg spilte ikke så mye fotball i fjor. Da er det vanskelig å vise hva du er god for. Nå har jeg fått sjansen i Malmö og på landslaget. Det er viktig å ta sjansen, og det føler jeg at jeg har gjort nå.

- Ikke tilfeldig
Også landslagssjef Per-Mathias Høgmo likte måten Norge spilte på søndag.

- Det skal være en stor ros til spillerne. Og samtidig holder vi nullen for fjerde gang på rad. Vi treffer med inngangen i kampen, og etter hvert får vi sjansene som vi søker, forklarer landslagssjefen til MAX.

Landslaget har blitt kritisert for ikke å score nok mål. Søndag slo Jo Inge Berget til for fullt. Det var ikke tilfeldig, skal vi tro Høgmo.

- Jo Inge viser at det ikke er tilfeldig det han har gjort i Malmö i det siste. Vi har spilt bra mot både Sverige og Aserbajdsjan, før de to seirene her. Dessverre fikk vi ikke uttelling de kampene, men nå har det løsnet. Det er sånn det er i fotball, sier Høgmo.

Om troen på å nå EM, velger han likevel å forholde seg rolig. Men han innrømmer at sjansen nå er større enn på lenge.

- Det er alltid et godt utgangspunkt å kunne avgjøre det selv.

Kapteinen inn i varmen
Per-Mathias Høgmo gjorde én endring på laget som slo Bulgaria på torsdag, inn kom kaptein Per Ciljan Skjelbred for Jone Samuelsen på Norges høyrekant.

Landslagskapteinen innrømmet etter søndagens kamp at han var veldig irritert over å bli vraket forrige kamp. Han synes likevel Kroatia-seieren gjorde opp for den skuffelsen.

- Det her er helt sykt. Vi har snakket om det i tre dager nå. Dette er uvirkelig. De har verdensstjerner, også er vi bådre bedre enn de og vil mer enn de i dag. Da vinner vi, forteller kapteinen til MAX etter kampen.

Kampen åpnet forsiktig fra begge lag, og det ble raskt klart at Kroatia var helt fornøyd med uavgjort. Gjestene lå lavt, lot Norge trille ball og hadde egentlig kontroll på det aller meste når Norge nærmet seg farlig sone.

Da klokka viste 25 minutter, hadde ingen av lagene skapt en målsjanse. Det nærmeste Norge kom de første 25 minuttene, var et skudd fra Markus Henriksen som skiftet retning og gikk til corner.

GOD: Vegard Forren og Even Hovland har funnet tonen i Norges midtforsvar.

Først på en dødball etter 28 minutter ble det farlig. Frisparket fra Stefan Johansen havnet i beina til Vegard Forren, men avslutningen fra skrått hold gikk rett på keeper Daniel Subasic.

Rett før pause var det kroatenes tur til å prøve seg. En dødball landet på hodet til Vedron Corluka, som headet videre til Mario Mandzukic. Spissen satte hodet til ballen, men Ørjan Nyland var patent og reddet fint. Dermed sto det 0-0 til pause.

LES ALT OM KAMPEN HER.

Andre omgang startet med en gigantsjanse til Kroatia. Ivan Rakitic fikk stå helt alene i boksen på et innlegg, men heldigvis for Norge gikk Barcelona-spillerens heading utenfor stolpen til en utspilt Ørjan Nyland.

Minuttet senere forsøkte Mandzukic seg på et brassespark etter et innlegg, men det flotte forsøket gikk rett på Nyland.

Ja, Jo!

Greit, tenkte Norge, og tok sakene i egne hender.

En dødball fra Johansen endte hos Forren, som fyrte løs. Ballen ble blokkert, men landet rett i beina på Jo Inge Berget, som frem til det hadde vært totalt usynlig ute på Ullevaal-matta.

Malmö-spilleren, dro av en skuddfinte med høyre som sendte kroaten opp i pølsebua, før han med venstrebeinet banket inn 1-0 for Norge og sendte Ullevaal i ekstase.

- Han har jo en bøtte med isposer i panna, Jo Inge Berget. Bare drar vekk motstanderen med en sålefinte, også bang med venstrebeinet. Åh, så inderlig herlig! utbrøt Lars Tjærnås på Max etter scoringen.

JAAAA: Jo Inge Berget jubler for sin andre scoring mot Kroatia .

Etter 66 minutter ble det igjen farlig på Ullevaal. Per Ciljan Skjelbred snappet ballen fra en søvnig Luka Modric – og plutselig hadde han fri bane mot mål. Men tysklandproffen var ikke så rask at han løp fra stopperne, og gikk i bakken 20 meter fra mål. Hele Ullevaal trodde Norge fikk frispark, men dommer Viktor Kassai fra Ungarn dømte Kroatias vei. Reprisene viste at han trolig gjorde rett i den situasjonen.

Så – i det 69. minutt var det igjen duket for Berget-show. Angriperen fikk ballen av Henriksen ute til venstre, dro en ny skuddfinte og banket inn 2-0 via en kroatisk forsvarer.

Ullevaal eksploderte igjen!

- Akkurat nå herjer vi med Kroatia! lød det fra Kenneth Fredheim på Max.

Nesten for Søderlund

Da alle trodde kroatene skulle ta over kampen, fortsatte Norge å kjøre.

Først var Markus Henriksen farlig frempå med et skudd, før Alexander Søderlund var en blokkering unna sin første scoring med flagget på brystet. Der hadde spissen rett og slett uflaks!

Norge gjorde en glimrende landskamp, og kontrollerte inn 2-0.

Norges neste kvalikkamp spilles hjemme mot Malta den 10. oktober. Så venter den avsluttende gruppekampen borte mot Italia tre dager senere.

Det er bare å glede seg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere