RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KRITISK: Johan Andersson mener nivået på norsk fotball er mye svakere nå enn hva det var i 2008, da han kom til Tippeligaen.
KRITISK: Johan Andersson mener nivået på norsk fotball er mye svakere nå enn hva det var i 2008, da han kom til Tippeligaen. Foto: Carina Johansen (NTB Scanpix)

«Norsk fotball har nådd bunnen»

Sist oppdatert:
Johan Andersson mener norsk fotball har hatt en uheldig, men nødvendig utvikling siden 2008.

MAJORSTUEN (Nettavisen): - Nivået i norsk fotball var bedre i 2008, forteller Johan Andersson til Nettavisen.

Det var hans første sesong i norsk fotball, en sesong han vant seriegull med Stabæk.

- Hvorfor mener du nivået var bedre i 2008 enn det er nå?

- Økonomien var «dopet». Klubbene slengte ut penger og fikk veldig bra spillere fra Sverige og ute i Europa. Så kom finanskrisen, men klubbene var fortsatt dopede, forteller Lillestrøm-spilleren Andersson.

Mener det er enklere å være god i dag
Svensken mener norske klubber først i 2011 fant ut hvor alvorlig den økonomiske situasjonen ble, og at man etter det begynte å nedjustere lønningene, som over mange år hadde vært skyhøye i norsk fotball.

- Hva er den store forskjellen fra tidligere?

- Det er alt. Dårligere tempo og ferdigheter. Er du en dårligere spiller, så blir nivået dårligere. Det er mye enklere å være god nå enn det var i 2008, mener han.

Generelt sett, mener 32-åringen at alle klubbene i Tippeligaen holder lavere nivå nå enn hva man gjorde tidligere.

- Du har fortsatt Molde og Rosenborg som med dagens nivå hadde klart seg ok i 2008 til 2010, men resten har nok blitt dårligere, slår han fast.

Styrketegn?
Flere vil nok være uenige med svensken i akkurat det. Denne sesongen har norsk fotball to lag med i Europa League, som oppnår gode resultater, og det var også flere klubber som var nære ved å kvalifisere seg til gruppespill ute i Europa.

- Er ikke det egentlig et styrketegn?

- Styrketegnet er nok at det har blitt jevnere i Europa. Generelt sett synes jeg nivået har gått ned overalt, sier svensken.

- Også ute i Europa?

- Ja, nesten, ler han, før han legger til:

- Men det er også de klubbene, som Molde og Rosenborg, som har vært gode i år.

- Men det er fordi de har økonomien til å være gode?

- Ja, og Odd er vel det tredje laget som har økonomi til det (å være gode), sier Andersson.

Saken fortsetter under bildet.

KLARE MENINGER: Johan Andersson er klar om hva han mener om dagens nivå i Tippeligaen.


- Personlig mening
Han mener han har sett en negativ trend over flere år, og han synes det er en kjedelig utvikling norsk fotball har vært inne i.

- Dette er jo hva jeg personlig mener, det er ikke sikkert det er sånn. Det er synd, men det er en prosess. I Sverige har man også hatt denne prosessen. Når finanskrisen kom dit, så var Sverige mye raskere (til å gjøre endringer), de hdde ikke så mye penger, så de gikk rett ned i bunnen for å kjempe og bygge. Nå har Sverige kommet sterkt, sier Andersson.

- Norsk fotball har nådd bunnen
Han er klar på hva som er den store forskjellen fra vårt naboland til vår hjemlige Tippeliga.

- Det er mer penger, nyere arenaer, mer interesse og bra lag. Svensk fotball blomstrer nå, og jeg håper at når Norge nå er nede, at de også kommer til å blomstre.

- Er norsk fotball fremdeles på vei ned, eller har de begynt å bygge seg opp igjen?

- Man kan ha nådd bunnen nå, slår Andersson fast med et smil rundt munnen.

- Er norsk fotball på bunnen nå?

- Ja, svarer han.

Andersson, som er ferdigspilt i Lillestrøm denne sesongen på grunn av en skade, mener man må gjøre noe med «produktet Tippeligaen», og at man bør se til Sverige for å lære.

Bør lære av Sverige
- Får du lyst til å spille i Sverige igjen når du ser hvordan det har blitt der?

- Ja, det får man jo. Det er jeg ikke alene om heller, det er norske kollegaer som snakker om hvor kult det er i Sverige, fullsatte stadioner. Det er veldig bra, forteller Andersson.

- På midten av 2000-tallet gikk det en bølge med spillere fra Sverige til Norge. Nå har det snudd, tror han.

Flere er positive til hvordan man har begynt å tenke spillerutvikling i Norge, og at talentene som kommer opp og får sjansen i Tippeligaen i dag, holder et høyere nivå enn tidligere.

Det er ikke Andersson enig i.

Saken fortsetter under bildet.

FERDIG: Johan Andersson har spilt sin siste kamp denne sesongen.


- Det er litt det som det handlet om. Som ung gutt, komme opp i dag når nivået ikke er spesielt bra, så er det mye enklere å være god når man er ung i dag enn det var i 2008.

- Er det ikke bra for norsk fotball at man gir unge talenter sjansen? La de få spille og bygge erfaring?

- Absolutt, det er fordeler ved alt. Jeg tror balansen er det viktigste. Den er ikke god nok nå, ettersom jeg synes nivået er for lavt. Det er min personlige mening, forklarer han.

- Kjenner ikke til nivået
For første gang på lenge har også norske unggutter blitt mer attraktive for europeiske klubber, og flere og flere blir speidet på og koblet til utlandet.

Andersson er usikker på om utenlandske klubber har fått med seg at nivået i norsk fotball har blitt svakere, og han tror det kan være grunnen til at norske spillere har blitt mer attraktive enn på mange år.

- Jeg vet ikke om klubber i Europa kjenner til at nivået er som det er, når en unggutt er god her.

- De ser bare at han er god her, men de vet ikke hvordan det står i forhold til resten av verden?

- Ja, akkurat.

Skal man tro Andersson, er det ikke grunn til å krisemaksimere noe som helst. Han mener nemlig at nivået på ungguttene som får sjansen i dag, er bedre enn hva det var for noen år tilbake.

- Jeg synes nivået er bedre, ettersom man i 2008 begynte å forstå hvor viktig det var å satse på unge spillere. Så har jeg sett at det kommer opp mange interessante spillere som er skolerte på en bra måte, forteller han.

Forståelse i Norsk toppfotball
Direktør i Norsk toppfotball, Leif Øverland, er ikke uenig i alt Andersson kommer med.

- Fakta nå er jo at det er noen generasjoner som kommer opp, som er kvalitativt bedre enn tidligere, sier Øverland til Nettavisen.

Han er også enig i at norsk fotball kan lære mye av våre naboer i øst.

- Det er jeg veldig enig i. Vi har hatt Hammarby, som vi har blitt litt vennskapsby med, de hadde masse tilskuere også på nivå to, så det er ikke bare knyttet opp mot øverste nivå, Vi har hatt dem inne på markedssamling, pluss en gruppe av ledere på markedssiden over på selve arrangement. Jeg er veldig enig i det.

- Vi har mye å lære, sier en offensiv Øverland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere