RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk krise etter nytt tap


GIGANTISK SKUFFELSE: De norske fotballherrene måtte se seg slått av Aserbajdsjan.
GIGANTISK SKUFFELSE: De norske fotballherrene måtte se seg slått av Aserbajdsjan. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Aserbajdsjan ble for sterke for Per-Mathias Høgmos menn i Baku.

ASERBAJDSJAN - NORGE 1-0:

Norge skulle revansjere det tunge åpningstapet mot Tyskland med en god prestasjon mot et Aserbajdsjan «alle» mente burde slås.

Det klarte Per-Mathias Høgmos menn ikke.

Istedet ble det et sjokkerende tap mot laget som ligger på 133.-plass på FIFA-rankingen.

Et tidlig baklengsmål ble avgjørende, og dermed ser veien til VM plutselig atskillig lengre ut.

BØRS: Slik spilte Norge

Høgmo: - Sammen om dette

På overtid fikk Markus Henriksen en gigantisk mulighet til å utligne, men helt upresset gikk headingen utenfor og tapet var et faktum.

- Dette er en fiasko! Hvordan kommer dette til å slå ut for Per-Mathias Høgmo. Det vil bli ekstremt ubehagelig, sa MAX-kommentator Kenneth Fredheim i det dommeren blåste av.

Høgmo selv var en slagen mann etter nederlaget.

- Først og fremst er det en veldig skuffelse at vi taper 1-0 her nede. Det er ikke mer å si om det, sier han til MAX.

- Tilliten din i folket er åpenbart tynnslitt. Føler du at du har tillit i spillergruppen?, spurte TV-kanalens reporter.

- Spillergruppen har vært formidabel hele uken før denne kampen. Nå handler det om å få økt kvaliteten, var alt Høgmo ville svare.

– Dette er vi sammen om. Dette skal vi få til å løfte. Det er mange (spillere) her med stort potensial. Det var ikke her i dag, men det skal vi få til å løfte, la han til.

- Helt for jævlig. Vi skaper nok sjanser til å vinne kampen, men det finnes ingen unnskyldninger for å tape mot Aserbajdsjan. Vi får et pissmål i mot. Dette er på oss spillerne, det er faen ikke godt nok, sier Haitam Aleesami til MAX etter kampen.

- Har du tillit til det Høgmo holder på med?

- Absolutt. Dette er på oss spillerne, fortsetter han.

- Fryktelig!

Norge startet med å presse vertene høyt i banen og fikk nesten betalt etter et lite minutt, men Adama Diomande klarte aldri å få til en avslutning inne i feltet.

Istedet var det Aserbajdsjan som skulle få uttelling første gang de var på besøk i Norges målgård.

Et frispark fra hjemmelagets Dimitrij Nazarov ble først headet vekk av Diomande, men Aserbajdsjan beholdt ballen og kunne upresset slå inn på nytt hvor Maksim Medvedjev sto mutters alene. Uten noen nordmenn i nærheten fikk stopperen en grei oppgave med å sette ballen ned i lengste hjørnet.

Norges svært passive forsvarspill var under enhver kritikk.

- Det går ikke an å si noe annet enn at dette er forsvarspill til stryk. Det er fryktelig passivt, utbrøt MAX-kommentator Kenneth Fredheim.

- Det er grenseløst passivt fra Norge hele veien. Elendig førsteforsvarerjobb av Markus Henriksen, som ikke er tettere oppi før innlegget, og i tillegg er det ingen som plukker opp målscoreren, la ekspert Bengt Eriksen til i pausestudioet.


Farlige på corner

Norge eide ballen utover i den første omgangen, men fikk til svært lite gjennom åpent spill.

På corner var derimot de fysisk overlegne nordmennene skumle, og i særdeleshet Stefan Strandberg var nær scoring da han stanget til et hjørnespark etter et kvarter. Ballen hadde retning mot mål, men keeper Kamran Agajev vartet opp med et tigersprang.

Dødball viste seg å være gjestenes farligste våpen og de fleste hodeduellene i feltet ble vunnet av spillere med norsk flagg på brystet.

Pål André Helland kom aller nærmest da han skrudde et hjørnespark rett i tverrliggeren.

(Artikkelen fortsetter under pollen)

Klokka tikket mot pause og omsider skulle Norge makte å spille seg til en stor målsjanse gjennom åpent spill.

Høyreback Jonas Svensson sendte ballen ut til høyre hvor Markus Henriksen slo inn foran mål. Der kom mannen som var Norges største lyspunkt i kampen, Haitam Aleesami, stormende, men venstrebackens heading gikk rett på keeper.

Samme Aleesami var på farten igjen like etter, og denne gangen trakk han seg inn i banen før han klemte til med høyrebenet. Keeper Agajev fikk så vidt boksen ballen utenfor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TUNGT: Per-Mathias Høgmo og Norge fikk en knalltøff start på kampen som «alle» mente Norge måtte vinne.


Presset på

De norske herrene kom ut fra garderoben med beskjed fra toppfotballsjef Nils Johan Semb om å få høyere tempo på ballen og enda større trykk foran mål.

Og det var tydeligvis en beskjed som hadde nådd fram til spillerne, for etter snaue ti minutter fikk Diomande en stor mulighet etter vedvarende trykk fra gjestene. Svenssons innlegg ble volleyet mot målet av Hull-spissen, men nok en gang var hjemmelagets keeper parat.

Norge beleiret Aserbajdsjans banehalvdel, mens vertene på sin side var svært tilfreds med å ligge kompakt bakover og vente på kontringsmulighetene.

Det skulle likevel gå lenge mellom hver gang Høgmos menn maktet å skape store farligheter foran mål, og med en halvtime igjen på klokka tok landslagssjefen ut Joshua King og satte innpå Alexander Sørloth.

I tillegg gikk Pål André Helland av til fordel for Jo Inge Berget.

Heller ikke det ga derimot avkastning for Norge, og mot slutten ble de norske forsøkene spedere og spedere.

Aserbajdsjan klarte å dra ned tempoet i kampen, mens Norge kun skapte én farlighet gjennom Diomande - som uansett ble avvinket for offside i det han avsluttet utenfor alene med keeper.

På overtid fikk Markus Henriksen en gigantisk mulighet til å utligne, men helt upresset gikk headingen utenfor.

Dermed endte det til slutt med et svært skuffende tap for Norge.

Norge startet med følgende lag:
Rune Almenning Jarstein – Jonas Svensson, Even Hovland, Stefan Strandberg, Haitam Aleesami – Pål André Helland, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Per Ciljan Skjelbred, Adama Diomande – Joshua King.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere