*Nettavisen* Sport.

«Norske» Estland til playoff?

Foto: Peter Morrison (Ap)

Tapte for Færøyene, men kan komme til EM.

Oslo (ANB): Ville du satt penger på at Estland sikret seg playoff-spill i EM-kvalifiseringen? Neppe, men det kan fort bli en realitet.

Italia, Serbia, Slovenia, Nord-Irland og Færøyene kom opp av hatten da Estland ble trukket i EM-kvalifiseringsgruppe C i februar i fjor. At estlenderne - som var seedet på nest laveste nivå - skulle ta seg videre, syntes ikke videre sannsynlig.

Når bare to kamper gjenstår før regnskapet skal gjøres opp, kan imidlertid Rajo Piiroja & co. detonere en av de aller største bombene - om ikke den største - i hele kvalifiseringen.

Den eneste ulempen er at fotball-lilleputten fra Baltikum er avhengig av hjelp fra andre.

Les også: Slik avgjøres EM-dramaet

Tøff oppgave
EM-dramaet i gruppe C avsluttes med to kamper tirsdag kveld: Italia - Nord-Irland og Slovenia - Serbia. Italia er allerede gruppevinnere og EM-klare, hvilket gjør det førstnevnte oppgjøret i Roma ubetydelig. Det samme kan ikke sies om Slovenias møte med Serbia.

Estland er i øyeblikket gruppetoer - poenget foran Serbia. For å knipe playoff-plassen må serberne slå Slovenia borte, all den tid estlenderne er foran sine argeste konkurrenter på innbyrdes oppgjør.

Skulle Serbia - med Chelseas Branislav Ivanovic og Manchester Citys Aleksandar Kolarov på laget - mislykkes i Slovenia, vil det være en gedigen overraskelse. Men langt fra helt usannsynlig.

Slovenia har tatt 11 poeng så langt i kvalifiseringen, og klarte blant annet 1-1 borte mot Serbia. I tillegg hadde slovenerne spillefri fredag, mens Serbia var gjennom en tøff kamp mot gruppevinner Italia (1-1).

«Norsk» bataljon
At estlenderne kommer til å benke seg foran TV-skjermen tirsdag kveld, er sikkert. Og skulle det bli playoff-spill, kan nasjonen takke en rekke spillere med bånd til norsk fotball.

Da Nord-Irland ble slått 2-1 etter en uhyre sterk sluttspurt fredag, var nemlig Aalesunds Enar Jääger sentral i forsvarsrekka sammen med den tidligere Fredrikstad-bautaen Rajo Piiroja. Også tidligere Vålerenga-spiller Ragnar Klavan og Aleksandr Dmitrijev - sistnevnte med en fortid i Hønefoss - spilte fra start.

På benken satt i tillegg Bodø/Glimt-keeper Pavel Londak og Sogndals Taijo Teniste.

Tre lag
Estland er samtidig ikke det eneste laget fra nest laveste nivå i EM-trekningen som har imponert i EM-kvalifiseringen. Også Montenegro, som allerede er playoff-klare i gruppe G, befant seg i samme pott.

Det samme gjorde Armenia, som i likhet med Estland kan sikre seg playoff tirsdag. Og armenerne har skjebnen i egne hender. Irland har i øyeblikket grep om andreplassen i gruppe B, men skal ut mot nettopp Armenia hjemme i Dublin. Ett poeng skiller lagene før kampen.

Vinneren går med andre ord til playoff.

PS! Skulle playoff-spillet glippe i siste sekund for Estland, vil nok 2-0-tapet for lille Færøyene tidligere i kvalifiseringen irritere en smule. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag