RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Norske» Estland til playoff?

Foto: Peter Morrison (Ap)
Tapte for Færøyene, men kan komme til EM.

Oslo (ANB): Ville du satt penger på at Estland sikret seg playoff-spill i EM-kvalifiseringen? Neppe, men det kan fort bli en realitet.

Italia, Serbia, Slovenia, Nord-Irland og Færøyene kom opp av hatten da Estland ble trukket i EM-kvalifiseringsgruppe C i februar i fjor. At estlenderne - som var seedet på nest laveste nivå - skulle ta seg videre, syntes ikke videre sannsynlig.

Når bare to kamper gjenstår før regnskapet skal gjøres opp, kan imidlertid Rajo Piiroja & co. detonere en av de aller største bombene - om ikke den største - i hele kvalifiseringen.

Den eneste ulempen er at fotball-lilleputten fra Baltikum er avhengig av hjelp fra andre.

Les også: Slik avgjøres EM-dramaet

Tøff oppgave
EM-dramaet i gruppe C avsluttes med to kamper tirsdag kveld: Italia - Nord-Irland og Slovenia - Serbia. Italia er allerede gruppevinnere og EM-klare, hvilket gjør det førstnevnte oppgjøret i Roma ubetydelig. Det samme kan ikke sies om Slovenias møte med Serbia.

Estland er i øyeblikket gruppetoer - poenget foran Serbia. For å knipe playoff-plassen må serberne slå Slovenia borte, all den tid estlenderne er foran sine argeste konkurrenter på innbyrdes oppgjør.

Skulle Serbia - med Chelseas Branislav Ivanovic og Manchester Citys Aleksandar Kolarov på laget - mislykkes i Slovenia, vil det være en gedigen overraskelse. Men langt fra helt usannsynlig.

Slovenia har tatt 11 poeng så langt i kvalifiseringen, og klarte blant annet 1-1 borte mot Serbia. I tillegg hadde slovenerne spillefri fredag, mens Serbia var gjennom en tøff kamp mot gruppevinner Italia (1-1).

«Norsk» bataljon
At estlenderne kommer til å benke seg foran TV-skjermen tirsdag kveld, er sikkert. Og skulle det bli playoff-spill, kan nasjonen takke en rekke spillere med bånd til norsk fotball.

Da Nord-Irland ble slått 2-1 etter en uhyre sterk sluttspurt fredag, var nemlig Aalesunds Enar Jääger sentral i forsvarsrekka sammen med den tidligere Fredrikstad-bautaen Rajo Piiroja. Også tidligere Vålerenga-spiller Ragnar Klavan og Aleksandr Dmitrijev - sistnevnte med en fortid i Hønefoss - spilte fra start.

På benken satt i tillegg Bodø/Glimt-keeper Pavel Londak og Sogndals Taijo Teniste.

Tre lag
Estland er samtidig ikke det eneste laget fra nest laveste nivå i EM-trekningen som har imponert i EM-kvalifiseringen. Også Montenegro, som allerede er playoff-klare i gruppe G, befant seg i samme pott.

Det samme gjorde Armenia, som i likhet med Estland kan sikre seg playoff tirsdag. Og armenerne har skjebnen i egne hender. Irland har i øyeblikket grep om andreplassen i gruppe B, men skal ut mot nettopp Armenia hjemme i Dublin. Ett poeng skiller lagene før kampen.

Vinneren går med andre ord til playoff.

PS! Skulle playoff-spillet glippe i siste sekund for Estland, vil nok 2-0-tapet for lille Færøyene tidligere i kvalifiseringen irritere en smule. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere