RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KOMET: Mange har fått øynene opp for Costa Ricas Joel Campbell den siste tiden.
KOMET: Mange har fått øynene opp for Costa Ricas Joel Campbell den siste tiden. Foto: Mike Blake (Reuters / NTB scanpix)

Norske klubber overså VM-kometen

Sist oppdatert:
Andre hadde ikke råd til å hente ham.

Den nylig avsluttede klubbsesongen og sommerens VM har markert et definitivt gjennombrudd for Costa Ricas angrepsspiller Joel Campbell.

Spilleren som eies av Arsenal, men har vært utlånt til Olympiakos, har gjort seg bemerket med blant annet en scoring mot Manchester United i Champions League. I VM var han toneangivende da Costa Rica banket Uruguay med 3-1.

21-åringen besørget selv costaricanernes 1-1-scoring og var nest sist på ballen da nasjonen gikk opp i 3-1 ved Marco Urena mot slutten av kampen.

Det er derfor kanskje ikke så rart at Arsenal tegnet en femårskontrakt med Campbell da de snappet ham opp fra Saprissa tilbake i august 2011.

Campbell var da 18 år.

- Hadde ikke råd
Arsenal skal angivelig ha betalt rundt 900.000 pund, litt i underkant av ti millioner norske kroner. Tidligere landslagstrener Ricardo La Volpe hadde i forkant sammenlignet Campbell med folk som Neymar og Lionel Messi.

Det som kanskje ikke er like kjent, er at Campbell fort kunne endt opp andre steder i årene før han ble plukket opp av Premier League-klubben.

Ifølge tidligere sportssjef i Fredrikstad, Joacim Jonsson, var VM-kometen på radaren til Østfold-klubben en periode, men var allerede da for dyr.

- Hadde vi hatt råd til å kjøpe ham, hadde vi gjort det, men vi var lutfattige. Vi kunne nesten bare hente bosmanspillere, sier han til Nettavisen.

Jonsson har tilbrakt mye tid i Costa Rica på jakt etter spillerkupp og kjente til stjernen på et tidlig tidspunkt. Han forteller at Campbell steg raskt i verdi.

- Han var en spiller vi hadde fått høre om, men han var veldig ung da.

FFK fikk i stedet folk som Celso Borges og Cristian Gamboa fra Costa Rica. Førstnevnte  hentet av Tor-Kristian Karlsen, sistnevnte av Jonsson. Begge disse er også i VM-troppen til Costa Rica.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VM-SHOW: Costa Rica bød Uruguay opp til dans i VM.


Borges spiller nå i svenske AIK, mens Gamboa er i Rosenborg. Borges ble hentet fra Campbells moderklubb Saprissa. Gamboa kom fra Municipal Liberia.

- Jeg har vært i Costa Rica mange ganger. Der er det et marked med spillere som er realistisk å hente til Norge. Det er spillere som holder et høyt nivå.

- Sjanseløst
Talentspeider og tidligere sportssjef i Monaco, Tor-Kristian Karlsen, skrev i etterkant av Campbells Arsenal-overgang i 2011 et blogginnlegg, der han blant annet forteller at angriperen imponerte stort under en U20-landskamp i mars samme år. Karlsen var på tribunen og fulgte senere opp spilleren.

- Av ren nysgjerrighet, ringte jeg dagen etter til en agentkontakt med gode relasjoner i Costa Rica. På mitt spørsmål om hvor mye spilleren (rent hypotetisk) ville kostet svarte agenten «Jeg tror det er mulig å få han ut av landet for USD 500.000 (2.7 millioner norske kroner)», skriver han.

Karlsen skriver videre at flere tippeligaklubber skal ha blitt varslet om den fremadstormende spilleren på dette tidspunktet, men at interessen var laber.

Da Campbell noen måneder senere imponerte stort både i U17-VM og Copa America var toget gått for de mindre klubbene til å hente stortalentet.

Joacim Jonsson husker at spilleren også da ble snakket om.

- Ja, jeg vet han var tilgjengelig på markedet en stund der, men skulle noen hentet ham, måtte de gjort det før han slo igjennom i 2011. Etter det, var det sjanseløst. Prisen ble alt for høy, mener han til Nettavisen.

Campbell er ikke den eneste som har imponert for Costa Rica så langt i VM. Keeperen Keylor Navas har også gjort sine saker bra i mesterskapet.

Flere aktuelle
Etter det Nettavisen kjenner til skal en norsk klubb også ha fått tilbud om å hente burvokteren for noen år tilbake, men klubben takket nei, til tross for at det var snakk om en svært liten overgangssum.

I stedet endte han opp i spansk fotball.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GOD KEEPER: Costa Ricas Keylor Navas.


- Han gikk til Spania på minstelønn. Han tjente nesten ikke penger. Han ville tjent mer hos en klubb i Tippeligaen, forteller Jonsson om keeperen.

Det var i 2010 at Navas gikk til Albacete. Senere har han endt opp i Levante, der han har gjort sine saker bra. Han har også imponert på landslaget.

Fredag står Campbell, Navas, Borges, Gamboa og de andre Costa Rica-profilene overfor en ny, tøff oppgave. Da venter møtet med Italia.

Italienerne slo England i sin første kamp og kan ta et langt steg mot avansement med seier i fredagens kamp. Jonsson lot seg imponere av Costa Rica i møtet mot Uruguay, men ble også litt overrasket over seieren.

- Jeg kjenner flere av spillerne der, så det er ekstra moro å følge med. Jeg er overrasket over at de var så gode, selv om de har et okay lag, sier han.

- Men de har også svakheter, legger han til.

Kanskje kommer svakhetene mer fram i møtet med de asurblå?

VM følger du i Nettavisens VM-studio


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere