*Nettavisen* Sport.

Norske toppklubber stryker i talentutvikling

LANGT OPP: Norske toppklubber har mye å lære. Heller ikke Liverpool kommer på oversikten over de beste 100 beste på talentutvilking i Europa. Bildet viser Liverpools Jordan Rossiter og Real Madrids Gonzalo Merchan i et møte mellom klubbene i Champions League for ungdomslag. Foto: Andrew Powell (Liverpool FC via Getty Images)

Gjetter du hvilken europeisk klubb som er best?

26.04.15 14:57

Norske toppklubber er ikke gode nok i spillerutvikling, ifølge en analyse gjort av fotballavdelingen til Det internasjonale senteret for sportsstudier (CIES).

Senteret har sett på de 31 beste ligaene i Europa og regnet opp hvilke klubber som har bidratt til utviklingen av spillerne som opptrer der.

For at en klubb skal regnes å ha bidratt til spillerens utvikling, må ha vært der minst tre år i alderen 15 til 21.

Norge er ett av bare fire land uten en eneste klubb blant de 100 beste i undersøkelsen. De andre er Tyrkia, Romania og Kypros.

Beste klubb er, ikke overraskende, Ajax. Den nederlandske talentfabrikken har bidratt til utviklingen av hele 77 spillere. På de neste plassene følger serbiske Partizan Beograd (74) og spanske Barcelona (57).

Se til Frankrike

Frankrike står fram som et foregangsland i spillerutvikling. Hele 14 franske klubber er blant de 100 beste i Europa: Lyon (40), Paris Saint-Germain (35), Monaco (30), Auxerre (28), Lens (28), Rennes (27), Montpellier (26), Metz (26), Le Havre (26), Bordeaux (25), Toulouse (22), Caen (22), Nantes (21) og Lille (21).

Nest best er Nederland og Spania med åtte klubber hver. England har bare tre klubber på listen (Manchester United 39, Arsenal 33 og Manchester City 23), mens VM-vinner Tyskland har bare to (Bayern München 32 og Stuttgart 27). Italia har også bare to klubber (Inter 23, Atalanta 22).

Sjekk hele lista her (ekstern lenke)

Mens norske klubber glimrer med sitt fravær i topp 100-listen, rommer den fire finske klubber (HJK 30, TPS 25, Honka 23, Inter 22), tre danske (Midtjylland 30, Brøndby 26, AaB 22) og tre svenske (Malmö 27, Brommapojkarna 26 og Elfsborg 26).

Små og gode

Blant mindre nasjoner som utmerker seg positivt er Serbia og Slovakia (seks klubber hver) og Kroatia (fem klubber).

Dinamo Zagreb (Kroatia) og Sjakhtar Donetsk (Ukraina) har utviklet 50 spillere hver og deler dermed fjerdeplassen.

Det tyske fotballbladet 11 Freunde, som omtaler undersøkelsen i sin siste utgave, peker på et par svakheter.

Blant annet gis det mer honnør for å utvikle en spiller til for eksempel finsk eliteserie enn en spiller som etablerer seg på nivå to i en av de virkelig store ligaene. Dessuten belønnes klubbene i denne undersøkelsen for kvantitet, ikke nødvendigvis kvalitet.

Schalke, som selv har utviklet spillere som Benedikt Höwedes, Julian Draxler, Max Meyer, Ralf Fährmann og mange lovende unggutter i dagens A-stall, er i likhet med alle norske klubber utenfor topp 100-listen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.