*Nettavisen* Sport.

Nyland mener han ikke trenger «Arsenal-nivå»

GULL: Sist helg kunne Ørjan Nyland feire nytt seriegull med Molde.

GULL: Sist helg kunne Ørjan Nyland feire nytt seriegull med Molde. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Mener han har mye å hente i norsk fotball.

10.10.14 06:10

VALLETTA (Nettavisen): Mot slutten av 1980-tallet og gjennom 1990-tallet var det aldri noen tvil om hvem som skulle stå bakerst da det norske landslaget spilte kamper. Først var Erik Thorstvedt det ubestridte førstevalget mellom stengene og etter ham var det Frode Grodås som var vår keeper.

I tillegg til å være førstekeeper for Norge, gjorde de seg også bemerket i utlandet. Thorstvedt var stjerne i Tottenham, men sGrodås var innom en rekke klubber og ble blant annet FA-cupmester med Chelsea i 1997.

Etter at Grodås la bort landslagsdrakten har mange kommet og gått. Frode Olsen, Thomas Myhre, Jon Knudsen, Espen Johnsen, Thomas Gil, Håkon Opdal, Espen Bugge Pettersen og Rune Jarstein har alle hatt rollen en periode.

Ingen av dem har imidlertid klart å etablere seg som et overbevisende førstevalg - en keeper som oser trygghet og autoritet bakerst på banen.

For noen av dem har dårlige klubbvalg og lite spilletid ødelagt, for andre gikk utviklingen i feil retning og nivået var ikke lenger der det burde være. Det er nemlig ikke så uvanlig at en keeper stagnerer litt, uten nye utfordringer.

En ny bauta?
Under Per-Mathias Høgmos ledelse ser det imidlertid ut til at vi nå har fått en klar ener bakerst på banen. Ørjan Håskjold Nyland heter førstevalget.

Etter debuten i privatlandskampen mot Skottland i fjor høst har det hersket liten tvil om at Høgmo foretrekker Nyland som førstevalg mellom stengene.

Nå håper 24-åringen, som har gjort kometkarriere siden han ble cuphelt for Hødd mot Tromsø i 2012, å emulere Norges tidligere storkeepere.

- Ja, det er noe jeg ønsker. Jeg vil stå mest mulig og lengst mulig. Jeg ser at det er muligheter til å etablere seg skikkelig nå, sier han til Nettavisen.

- Hva skal til for at du skal klare det?

- Spilletid på klubblaget er viktig. Videre må jeg hele tiden utvikle meg som keeper og bli bedre. Jeg må ta de rette stegene til rett tid. Jeg må også prestere i mål når jeg får sjansen til å spille, forteller keeperkjempen.

- Masse å hente
I en alder av 24 år stresser imidlertid ikke Nyland med å komme seg videre til en større klubb enn Molde og mener det fortsatt er mye for ham selv å hente hos den ferske seriemesteren. Neste år kan det bli europacupspill.

Han er ikke redd for å stagnere i norsk fotball.

- Det ble cupgull i fjor og seriegull i år, men det er fortsatt masse å hente. Vi skal ut i Champions League-kvalik, og om et lag som Malmö kan klare å kvalifisere seg der, kan også Molde klare det, mener landslagsspilleren.

- Neste sesong blir utrolig spennende, legger han til.

Det er likevel ikke til å legge skjul på at de beste spillerne etter hvert trenger nye utfordringer og skal Nyland ha sjansen til å utvikle seg til en virkelig toppkeeper, bør han nok etter hvert ta steget ut i en større liga.

Molde-profilen vil imidlertid ikke være med på å spekulere hvor lenge han kan bli værende i Tippeligaen, før utviklingen hans stopper opp.

- Nei, det blir hypotetisk å spekulere i, sier Nyland til Nettavisen.

- Jeg har klart å spille meg inn på landslaget, gjennom det jeg har prestert i en tippeligaklubb. Det får være svaret på det spørsmålet. Jeg er heller ikke den eneste som har spilt meg inn der gjennom Tippeligaen, sier han.

På Arsenals radar
Nyland har flere ganger tidligere blitt koblet med store klubber ute i Europa og blant andre Arsenal i Premier League skal ha fulgt burvokteren tett.

Så sent som i sommer skal det ha vært konkret interesse, skrev RBNett.

24-åringen ble også satt i forbindelse med Cardiff, da tidligere Molde-trener Ole Gunnar Solskjær var sjef hos waliserne, men det ble aldri noe av.

Keeperen var også blant dem som imponerte stort da Norge tok bronse i U21-EM sommeren 2013. Den gang satt en rekke storklubber på tribunen og noterte flittig. Nyland er nok derfor et navn mange klubber kjenner godt.

Fredag kveld blir han i hvert fall etter alle solemerker å finne i mål for Norge mot Malta i den viktige EM-kvalifiseringskampen. Norge tapte åpningen mot Italia i september og trenger tre poeng i Valletta for å henge med i gruppen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.