*Nettavisen* Sport.

Nyland om tabben: - Jeg kan godt ta tapet på min kappe

TABBE: Ørjan Nyland burde ha hindret Ungarn fra å ta ledelsen på Ullevaal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Norge sviktet mot Ungarn.

13.11.15 01:00

NORGE - UNGARN 0-1:
ULLEVAAL STADION (Nettavisen
): Et fullsatt Ullevaal forventet seier hjemme mot Ungarn i den første av de to avgjørende playoffkampene i EM-kvaliken torsdag kveld, men en keepertabbe av Ørjan Nyland sørget for at Norge gikk på et svært skuffende 0-1-tap.

László Kleinheisler scoret kampens eneste mål da han avsluttet like ved kanten av Norges sekstenmeter. Nyland burde ha reddet skuddet, men klarte kun å sende ballen videre i eget mål.

TV Norges ekspert Lars Tjærnås var lite imponert over både Nyland og det norske forsvaret, etter at det nærmest utenkelige hadde skjedd på Ullevaal.

- Det er ikke mulig at han skal få lov til å stå to-tre-fire meter unna nærmeste røde spiller idet skuddet kommer, uttalte Tjærnås.

- Nyland er ikke fornøyd, og bør ikke være fornøyd med seg selv heller. Han tar et steg feil vei, og har derfor feil tyngdepunkt i det skuddet kommer, fortsatte han.

Nyland: - Ingen tabbe

Men etter kampen virker ikke den norske keeperen å være enig med ekspertene som kaller målet for en keepertabbe. Til Nettavisen sier imidlertid Nyland at folk skal få mene hva de vil.

- Det er helt greit. Jeg kan godt ta tapet på min kappe, men nå jobber vi videre mot søndagen, og setter vi ballen i mål der, så når vi sikkert EM, sier keeperen til Nettavisen.

Men på spørsmål om han følte at det var en keepertabbe, svarer landslagskeeperen følgende:

- I mitt repertoar så går den ikke som det. Det er klart at det så veldig dumt ut, men jeg gjorde mitt ytterste for å redde ballen, og det var nesten, forklarer Nyland.

- Han vender opp og får til et godt skudd. Ballen dupper godt og den får en vanskelig ballbane. Jeg får hånden på den, men det er dessverre ikke nok, forteller landslagskeeperen.

Til tross for 0-1-tapet, er Nyland fortsatt positiv med tanke på Norges EM-sjanser.

- Vi vet at vi kan slå dem. Det handler om å gjøre det samme som i dag, og så plusser vi på det å score mål, så går vi nok videre, sier Nyland.

Reserve-keeper Rune Jarstein forteller til Nettavisen etter kampen at han ikke så målet til Ungarn, og ønsket derfor ikke å kommentere hva han synes om landslagskollegaens prestasjon i den aktuelle situasjonen.

Jarstein vil ikke kreve tilbake keeperplassen etter torsdagens kamp.

-Nei, det gjør jeg ikke. Vi har fokus på søndagens kamp, og det gleder vi oss til, sier Jarstein.

-Hvordan er det å vite at kollegaen din har gjort en tabbe?

-Det kan jeg ikke kommentere. Jeg så to gode redninger, og målet har jeg ikke sett, forklarer Jarstein.

Norge presset på for utligning etter at Ungarn tok ledelsen, og styrte store deler av kampen, men det ville seg ikke for Høgmos menn. Det hjalp heller ikke at Omar Elabdellaoui ble snytt for et klart straffespark i andreomgang.

Norge har nå skaffet seg et vanskelig utgangspunkt før den avgjørende bortekampen i Budapest førstkommende søndag, og må score på bortebane for å ta seg videre til sluttspillet i Frankrike neste sommer.

LES: Detaljert kampreferat

Store sjanser

Landslagssjef Høgmo valgte å starte med samme startellever som i de to siste kampene, med unntak av Tom Høgli som erstattet Haitam Aleesami på venstreback-posisjonen.

Det norske laget fikk en svært god start på kampen, for det tok ikke mer enn to minutter før de rødkledde skapte kampens første store mulighet.

Den kom etter at Markus Henriksen ble spilt fri på venstresiden, før han slo en 45-graders pasning inn i feltet. Der ventet kaptein Per Ciljan Skjelbred som avsluttet hardt, men dessverre rett på keeper, noe som førte til at 39 år gamle Gabor Kiraly reddet mesterlig ved å slå ballen over til corner.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORTVILER: Per Ciljan Skjelbred er fortvilet etter å ha bommet på en kjempesjanse for Norge mot Ungarn. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

På det påfølgende hjørnesparket skapte Norge igjen problemer for Ungarn. Stefan Johansen slo inn i boksen, hvor Even Hovland fikk hode på ballen, men dessverre for hjemmefansen, gikk skuddet over mål.

Men det var ikke bare Norge som skapte sjanser, også gjestene viste at de mente alvor på Ullevaal-matta. Etter cirka 7 minutter kom nemlig László Kleinheisler til en avslutning fra noe spiss vinkel, men Ørjan Nyland virket å ha kontroll.

Keepertabbe

Etter ti intense minutter på Ullevaal, roet kampen seg litt ned, men det var Norge som skulle skape kampens neste sjanse.

19 minutter ut i kampen fikk det norske laget en god overgang, men Alexander Søderlund tok ikke vare på sjansen da han vartet opp med et skrøpelig skudd fra cirka 20 meter.

Norge fikk en advarsel tidlig i kampen da Kleinheisler var farlig frempå etter 7 minutter, men de norske spillerne kan ikke ha tatt den særlig på alvor, for etter 26 minutter slapp samme mann til igjen i samme området ved den norske sekstenmeteren da Tom Høgli ikke kom raskt nok opp i press. Og denne gangen hang heller ikke Nyland med på notene. Den norske keeperen sviktet totalt da han skulle stoppe ungarerens skudd, og dermed kunne bortesupporterne juble for 1-0.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJOKKERTE ULLEVAAL: Laszlo Kleinheisler sendte Ungarn opp i ledelsen mot Norge på Ullevaal. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)


Målet så ut til å vekke de norske spillerne som satte inn et ekstra press på gjestene. Norge kom til flere innleggsmuligheter på høyrekanten, men gang på gang var det en ungarsk forsvarer som fikk klarert ballen fra farlig området. Og de gangene Norge kom til avslutninger, var de for svake.

På overtid av førsteomgangen, kunne vondt bli til verre for Høgmos menn da Akos Elek fikk avsluttet på hodet inne i den norske boksen, men heldigvis gikk avslutningen over.

Da dommeren blåste av til pause, stod det fortsatt 1-0 til Ungarn, og hjemmefansen buet ut det norske laget, mens ungarerne gikk fornøyde til garderoben.

Snytt for straffe

Norge la umiddelbart press på ungarerne i den andre omgangen, men som i slutten av den første, ble innleggene for upresise og avslutningene for dårlige.

I stedet var det Ungarn som kom til omgangens første store sjanse etter 55 minutter. Balázs Dzsudzsák dro seg inn i feltet og avsluttet, men denne gangen hindret Nyland ungarerne fra å score.

Minuttet senere var det Norge som var farlig frempå med Omar Elabdellaoui stormende mot mål fra høyresiden. Tamás Kádár måtte holde den norske høyrebacken i trøya for å hindre ham, men dommer Mark Clattenburg valgte å ikke gi Norge et soleklart straffespark.

- Det er ubegripelig dårlig dømt. Pinlig av Clattenburg, mente Lars Tjærnås.

- Dommertrioen trenger en tur til optikeren hvis de mener at det der ikke er straffespark, sa TV Norges ekspert.

Etter hvert valgte Høgmo å sette innpå Marcus Pedersen for en svak Søderlund, og Norge fortsatte å presse på for utligningen.

Men det ville seg ikke for de norske spillerne på Ullevaal torsdag kveld. Ungarerne forsvarte seg godt, og Norge slet med å sette de sjansene de fikk da det gjaldt som mest.

Ti minutter før slutt, fikk blant annet nevnte Pedersen en god sjanse da han avsluttet fra cirka 16 meter, men skuddet som gikk via en ungarsk forsvarer, gikk like til side for mål.

Etter 87 minutter skulle det heller ikke gå Norges vei da laget skapte kampens største sjanse. Stefan Johansen kom alene med keeper, men Kiraly reddet med en god benparade, returen havnet imidlertid hos innbytter Pål Andre Helland, men dessverre for Norge, headet han i tverrliggeren.

Norge fortsatte å trykke på mot slutten av kampen, men da 90 minutter var unnagjort på Ullevaal, stod det fortsatt 1-0 til Ungarn.

Dermed har Høgmos menn skaffet seg et svært vanskelig utgangspunkt før returkampen i Budapest med 0-1-tap.

Den avgjørende returkampen spilles søndag klokken 20.45 i Budapest.

P.S: Her finner du alt om kampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag