Nytt tap for Høgmo?

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Debuten i Slovenia endte med braktap, og i kveldens kamp venter seiers-hungrige islendinger. Les tippetipset.

15.10.13 13:14

Sportspills meny tirsdag:
Oddstips: Vinn eller forsvinn
Oddstips: Bunnen er nådd
V4 Eskilstuna: Roger jakter trippel!
V65 Forus: Nettavisen med nytt superobjekt

Midtukekupongen fra Norsk Tipping består av kamper fra VM-kvaliken i Europa.

Bonuspotten er oppe i 1.600.000 kroner. Bonuspotten tilfaller en eventuell alenevinner på dagens kupong.

1. Norge – Island
Per-Mathias Høgmos fikk en lite hyggelig debut som landslagssjef, kvelden endte med et skuffende 0-3-tap mot Slovenia, og dermed er VM-håpet til Norge dødt og begravet. Høgmos utvalgte ble felt av svakt forsvarsspill og «nye Norge» hadde få lyspunkter å ta med seg fra oppgjøret. 3-2-4 totalt er fasiten for Norge i kvaliken. Seierne er tatt mot Slovenia hjemme samt to ganger Kypros. Det omvendte møte mot Island endte med 0-2-tap.

Island brukte første omgang til å stange mot forsvarsmuren til Kypros sist fredag, men etter hvilen brøt de til slutt seg igjennom og hentet hjem en 2-0-seier. Har dermed fremdeles grepet om andreplassen i gruppa, men må vokte seg for Slovenia som jager ett poeng bak. Tapte noe overraskende mot Kypros i det omvendte møtet, men på fremmed gress har de sterke seier over både Slovenia og Albania, samt 4-4-kampen mot Sveits.

Annenplassen er ute av Norges rekkevidde, mens Island øyner playoff-plass. Kampen betegnes som den viktigste i landets historie og islendingene kommer til å stille opp heltente på Ullevaal. Vi synes kampen ser åpen ut og markerer fullt ut. HUB

2. Sveits – Slovenia
VM-kvalik, gruppe E. Sveits sikret gruppeseieren med 2-1-seieren borte over Albania på fredag. Trener Ottmar Hitzfeld kan dermed tillate seg å rotere i laget. Stjernen Xherdan Shaqiri blir uansett ikke å finne på dagens bane, Bayern München-spilleren pådro seg en lårskade sist og står over. Det samme gjør backen Stephan Lichtsteiner og midtbanespilleren Pirmin Schwegler. Er uten tap i kvaliken, og hjemme i Basel har de delt poeng med Norge og Island, mens det ble full pott mot Albania og Kypros.

Mye som står på spill for Slovenia i kveldens kamp. Det er kun ett poeng opp til Island på andre, og hvis rivalen taper poeng mot Norge kan andreplassen kapres. Viste seg fra en god side i fredagens kamp mot Norge, men det kan diskuteres hvor vanskelig motstand de møtte på. Tapte sine to første på bortebane i kvaliken, mot Norge og Albania, men vant de to neste mot Island og Kypros. Må i kveld klare seg uten Birsa og Ilicic.

Sveits beholder førsteplassen i gruppa uansett resultat i kveld. Slovenia har vunnet fire på rad og øyner muligheten for playoff. Motivasjonsfaktoren kan utgjøre forskjellen, men vi ser oss nødt til å dekke fullt ut her også. HUB

3. Sverige – Tyskland
Ingen spenning lenger i hvem som går videre fra Gruppe C. Zlatan ble dagens mann nok en gang for svenskene i 2-1-seieren over Østerrike. Er med sine 20 poeng sikret andreplassen. Tyskland fortsatte seiersmarsjen med 3-0 over Irland sist og troner alene på topp med 25 poeng. Ble et fyrverkeri av en fotballkamp sist lagene møttes; tyskerne ledet 4-0 halvtimen før slutt og tenkte nok mer på hva slags wurst som skulle på middagsbordet, men i et av tidenes comeback utlignet Sverige tre minutter på overtid. Påførte dermed Tyskland sitt eneste poengtap i kvaliken, og kan tyskerne finner nok motivasjon i revansjere seg her. Svenskene trenger ett poeng for å havne i den beste seedingsgruppen foran playoff, og da kommer fraværet av Zlatan ekstra ubeleilig.

Tyskerne kan tillate seg å rotere i laget ettersom VM-billetten er sikret, men Joachim Löw kan uansett mønstre en sterk førsteellever. Gjestene er favoritter, men siden svenskene finner motivasjon i playoff-seedingen får de ett kryss. UB

4. Irland—Kasakhstan
Det blir ikke noen VM-spill på Irland denne gangen heller, som fikk sin mikroskopiske VM-sjans overkjørt av Tyskland. Tapte også de to foregående i kvaliken, mot Østerrike og Sverige, og som ble utslagsgivende i avgjørelsen om å sparke Giovanni Trapattoni. Noel King leder laget midlertidig mens forbundet søker etter ny hovedtrener. Vunnet tre kamper i gruppa, mot Kazakshtan borte og to ganger over Færøyene. Fikk også med seg ett poeng fra Sverige.

Kasakhstan har samlet sammen fem poeng, fire av dem tatt mot Færøyene, som de spilte 1-1 mot på bortebane sist. Forærte dermed sistnevnte sitt første poeng i gruppa. Holdt Østerrike til 1-1 hjemme i november i fjor, men tapte hele 0-4 i det omvendte møtet.

Irland vant det motsatte oppgjøret og får krysset i dag også. H

5. Latvia – Slovakia
Med 0-2-tapet borte mot Litauen er Latvia fastlåst på femteplassen uansett kveldens utfall. Levert nok en gjennomgående svak kvalik hvor det eneste lyspunktet var 2-1-seieren over nabolandet Litauen i september. Har kun Liechtenstein bak seg på tabellen, som de har hentet fire av sine syv poeng i fra.

Martin Skrtel stod for kampens eneste mål i borteoppgjøret mot Hellas sist, men uheldigvis for midtstopperen var det i feil ende. Ble senere utvist og er ikke med i kveld. Er nummer tre i gruppen med 3-3-3 totalt. Glimtet til med en overraskende borteseier over Bosnia, men ellers har de kun slått Latvia og Liechtenstein hjemme.

Ingen av lagene er til å stole på, men vi heller mest mot slovakerne. UB

6. Bulgaria—Tsjekkia
VM-kvalik, gruppe B. Bulgarias VM-sjanser fikk seg en alvorlig knekk med 1-2-tapet borte mot Armenia sist. To utvisninger gjorde sitt til at det ble en vanskelig kveld for bulgarerne. Budurov ble sendt av rett før pause, mens Dyakov måtte slå følge halvtimen før slutt. Var likeve nær ved å få med seg ett poeng, men vertene utnyttet overtaket og scoret rett før slutt. Er nummer to i gruppa med 13 poeng, det samme som Danmark, men bulgarerne har syv plussmål å gå på, noe som kommer godt med siden danskene får besøk av Malta. Er dermed nødt til å vinne, men det kan likevel vise seg å bli nytteløst; med 16 poeng risikerer de å ende opp som dårligste gruppetoer.

Er ubeseiret i Sofia, hvor de har slått Malta og Armenia, og delt poeng med Italia og Danmark. Må i kveld klare seg uten midtbanespilleren Todor Nedelev, samt suspenderte Dyakov og Budurov.

Tsjekkia er kun ett poeng bak vertene, men uten sjans på videre spill. Vant 4-1 over Malta sist og kan ta andreplassen hvis alt går deres vei, men vil uansett bli dårligste gruppetoer. Frankfurt-spissen Václav Kadlec fikk sjansen fra start mot Malta, men Libor Kozák er trolig tilbake på topp i kveld. Tsjekkerne har variert voldsomt i resultatene i år; gikk på et stygt 0-3 tap hjemme mot Danmark i mars, vant så 3-0 borte over Armenia tre dager senere, men armenerne fikk revansjert seg med 2-1-seieren i Praha for litt over en måned siden.

Det motsatte oppgjøret endte 0-0. Desillusjonerte tsjekkere har ingenting å spille for, mens playoff-håpet til Bulgaria fremdeles brenner. Vi har mest tro på hjemmeseier, men siden vertene må spille med ekstra risiko for å sikre alle tre velger vi å gardere. HB

7. Serbia—Makedonia
VM-kvalik, gruppe A. Serbia er nummer tre i gruppa med elleve poeng, og er utenfor rekkevidden til Kroatia på andre. Spilte ikke kvalik fredag, men varmet opp med en treningskamp mot Japan, som de vant 2-0. To siste i kvaliken har endt med 3-0-seier over et skadepreget Wales borte, mens Kroatia ble holdt til 1-1 hjemme. Har ellers kun slått Skottland. Må klare seg uten Neven Subotic, Ljubomir Fejsa og Filip Duricic.

Makedonia tapte fredagens bortekamp mot Wales 0-1 og ligger sist i gruppa med syv poeng. Slo Serbia i det omvendte møtet for litt over et år siden, har ellers hentet de resterende poengene med seier over Wales hjemme samt 1-1-kampen borte mot Skottland. Reiste fra både Belgia, Kroatia og Wales med 0-1-tap i bagasjen. Skal være fordel Serbia, men når Makedonia har kommet seg unna både Belgia og Kroatia med ett-måls tap velger vi å gardere. HU

8. Belgia – Wales
Brennhete Romelu Lukaku scoret to mål i borteoppgjøret mot Kroatia sist og sørget for belgierne er videre til VM for første gang siden 2002. Nok et sterkt resultat av laget som seiler opp som en av outsiderne til neste års VM. Stiller med kvalitet i alle ledd og har i tillegg matchvinnere i i Lukaku og Benteke på topp. Sistnevnte er derimot ute med skade og spiller ikke i kveld. Har kun tapt poeng mot Kroatia hjemme (1-1), ellers vunnet samtlige kamper og har kun sluppet inn tre mål på ni kamper.

Wales gjorde store omstillinger fra laget som tapte 0-3 mot Serbia i september, og manager Coleman lot yngre krefter slippe til i 1-0-seieren over Makedonia. Var noe heldig som ikke fikk én i mot før pause. Grei gjennomkjøring av Wales i en kamp med liten betydning. Revansjert dermed 1-2-tapet mot samme lag i september. Gareth Bale er fremdeles skadet og Coleman har en hel haug med andre forfall.

Belgia kan velge å hvile flere av sine faste, men Wales stiller også svekket. H

9. Skottland—Kroatia
Har vært lite å glede seg over i kvaliken for Skottland, som er nest sist i gruppa med 2-2-5. Skottene har sett svært tannløse ut og er uten seier på hjemmebane. Overrasket stort med 1-0-seieren over Kroatia i Zagreb, men i følge kamprapportene kom trepoengeren med en god dose flaks. Er uten spissen Jordan Rhodes.

Med 1-2-tapet mot Belgia er Kroatia fastlåst på andreplassen uansett utfall i kveld. Slet tidvis også i forrige bortekamp mot Serbia som endte 1-1. Har slått Makedonia og Wales på fremmed gress, mens oppgjøret mot Belgia endte 1-1. Josip Simunic soner karantene.

Skottland overasket sist og vi utelukker ikke at de kan gjøre det på ny. HUB

10. England—Polen
England tok kommandoen fra start mot Montenegro sist og vant fortjent 4-1. Roy Hodgson overrasket med å la Andros Townsend få sjansen fra start, og Tottenham-vingen la inn en god søknad for videre spill med assist og scoring. Leder dermed gruppa ett poeng foran Ukraina, men kun seier er godt nok i kveld hvis førsteplassen skal sikres, siden rivalen møter San Marino. Ashley Cole er fremdeles ute og erstattes av Leighton Baines. Kyle Walker soner karantene. En skadet Tom Cleverly er ute av troppen og erstattes Liverpools Raheem Sterling.

Kveldens kamp har liten betydning for Polen, som så sine VM-sjanser fordufte med 0-1 tapet borte mot Ukraina. Er nummer fire med 3-4-2 totalt. Holdt England til 1-1 i det omvendte møtet, men lagets eneste seiere har kommet mot Moldova og San Marino. Kan skilte med glimrende enkeltspillere som Lewandowski og Blaszczykowski, men bakover ser det tynt ut.

Vi tror England feier all tvil til side og sikrer VM-billetten med tre poeng i kveld. H

11. Montenegro—Moldova
Med 1-4-tapet mot England har Montenegro fremdeles femten poeng, tre mindre enn Ukraina på andre, men siden rivalen møter San Marino i siste runde er playoff-håpet en tapt sak.Sisteskansen Mladen Bozovice er usikker, det samme er Marko Basa, Milorad Pekovic og Juventus-spissen Mirko Vucinic.

Moldova har satt bestenotering i en VM-kvalik med sine åtte poeng, men når seks av dem er tatt mot San Marino er det lite grunn til å sprette sjampisen i Chisinau. Holdt til Ukraina og Polen til 1-1 på hjemmebane, men med unntak av San Marino-seieren er samtlige bortekamper tapt.

Selv om Montenegro stiller svekket har vi mest tro på hjemmeseier. H

12. Frankrike—Finland
Frankrike er nummer to i gruppa med fjorten poeng, tre bak Spania på topp, og har nok innfunnet seg at de må ut i playoff siden spanjolenes siste kamp er hjemme mot Hviterussland. Spilte treningskamp mot Australia på fredag, hvor Karim Benzema endelig scoret etter 16 måneder med måltørke på landslaget. Stiller med mange sterke navn i troppen, men kommer ofte til kort mot de beste. Har tapt fire kamper i 2013; mot Brasil, Tyskland, Uruguay og Spania.

Finland er nummer tre i gruppa med ni poeng. Uten mulighet til å ta igjen vertene på plassen over. Stod for en meget sterk prestasjon med 1-1-kampen mot Spania borte i mars, og ga også Frankrike tøff motstand i det omvendte møtet, men tapte til slutt 0-1. Tror likevel at de har lite å hente i Paris. H

96-rekker
1. Norge – Island UB

2. Sveits – Slovenia HB

3. Sverige – Tyskland UB

4. Irland—Kasakhstan H

5. Latvia – Slovakia UB

6. Bulgaria—Tsjekkia HB

7. Serbia—Makedonia H

8. Belgia – Wales H

9. Skottland—Kroatia HUB

10. England—Polen H

11. Montenegro—Moldova H

12. Frankrike—Finland H

Klikk her for å levere dette spillet på nett.
Klikk her for å levere dette spillet på mobilen.

432-rekker
1. Norge – Island HUB

2. Sveits – Slovenia HUB

3. Sverige – Tyskland UB

4. Irland—Kasakhstan H

5. Latvia – Slovakia UB

6. Bulgaria—Tsjekkia HB

7. Serbia—Makedonia HU

8. Belgia – Wales H

9. Skottland—Kroatia HUB

10. England—Polen H

11. Montenegro—Moldova H

12. Frankrike—Finland H

Klikk her for å levere dette spillet på nett.
Klikk her for å levere dette spillet på mobilen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag