*Nettavisen* Sport.

Obama ivrig tilskuer til sensasjon

Foto: AFP Photo/Scanpix/Det hvite hus

Presidenten fulgte med på TV da Japan sjokkerte i VM-finalen.

18.07.11 00:04

I kvinnefotball er USA en stormakt. Landet vant to av de tre første VM-sluttspillene, Norge vant et VM imellom, og på søndag spilte de en ny VM-finale.

Mot overraskelseslaget Japan, som slo blant annet slo ut hjemmenasjon og favoritt Tyskland, måtte USA innfinne seg i å være favoritter. Utifra spillet virket det som det stempelet var berettiget.

USA styrte kampen og ledet to ganger, men Japan kom tilbake begge gangene. Dermed gikk kampen til straffer og der var det Japan som trakk det lengste strået.

Det betyr at Japan er verdensmester i fotball, noe som ville gitt meget stor odds før turneringen.

- Vi gjorde noen feil, men jeg syns vi gjorde det ganske bra. Det er tøft å tape, men jeg må gi berømme spillerne som gjorde det bra men vi klarte ikke å sette sjansene våre, uttalte USA-trener Pia Sundhage etter kampen.

Hjemme i det hvite hus, satt president Barack Obama og fulgte med. Presidenten skrev på sin Twitter-konto at han var lei seg for at han ikke kunne være på kampen, men at han skulle fulge med hjemmefra.

Obama imponert
USA startet klart best og dominerte kampen i perioder. I førsteomgang kom USA til flere sjanser og Abby Wombach hadde blant annet et kanonskudd som gikk i tverrliggeren. Japan kom mer med utover i omgangen, men skal være glad for at det sto 0-0 til pause.

- Veldig bra omgang av USA. Hold det oppe i annenomgang, oppfordret Barack Obama på Twitter.

Like etter pause fikk USA nok en stor sjanse til å gå i ledelsen, men Alex Morgans skudd gikk i stolpen.

USA fortsatte å være det beste laget i kampen og etter 68 minutter fikk de hull på byllen. Innbytter Alex Morgan kom alene mot keeper etter en langpasning og scoret sikkert med et hardt skudd i det lengste hjørnet. En scoring som også imponerte USAs president, Barack Obama.

- Utrolig mål fra Alex Morgan. 1-0 til USA, skriver Obama på sin Twitter-konto.

HTML EMBED

Japan kom igjen tilbake
Da trodde de fleste at kampen var avgjort, men Japan skulle komme tilbake. Et innlegg skapte klabb og babb inne i USAs straffefelt. Ballen havnet hos Aya Miyama som satte inn utligningsmålet fra kort hold. Ikke patent forsvarsspill fra amerikanerne der.

Dermed gikk kampen til ekstraomganger. Der fortsatte USA å styre kampen, og like før den første ekstraomgangen var over, kom scoringen. Abby Wambach headet inn 2-1, etter et godt innlegg fra Alex Morgan.

Som i den ordinære tiden, kom Japan mer med etter målet. Asiaterne hadde sine målsjanser, men klarte faktisk å utligne for andre gang. Homare Sawa headet inn 2-2 etter en corner.

Like før slutt fikk Azusa Iwashimizu rødt kort da hun stoppet en klar målsjanse for USA. Frisparket ble det ikke noe ut av.

- Tøft. Utrolig prestasjon av USAs damer uansett hva som skjer. Nå er det straffer. Dette skal vi vinne, skriver Obama.

Obama var stolt
Som mot Brasil, måtte USA ut i straffesparkkonkurranse, men denne gangen gikk det ikke amerikanernes vei.

USA bommet på sine tre første straffer, og da hjalp det ikke at også Japan bommet på én straffe. Japan sikret seg verdensmestertittelen.

- Kunne ikke vært mer stolt over damelaget til USA. Gratulerer til Japan, verdensmestere i kvinnefotball, uttalte Barack Obama på Twitter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag