Gå til sidens hovedinnhold

Odd Grenland trekkes poeng

Flere klubber straffes med poengtrekk for dårlig økonomistyring.

ULLEVÅL/GRØNLAND (Nettavisen): Det ble offentliggjort under Norges Fotballforbunds pressekonferanse torsdag om økonomien i toppklubbene.

På pressekonferansen presenterte forbundet regnskapstallene til Tippeligaen og Adeccoligaen per 30. juni 2012.

Flere trekkes poeng
Odd Grenland trekkes ett poeng for ikke å ha nådd mål i handlingsplanen. I Adeccoligaen trekkes HamKam to poeng og Alta ett poeng, mens Kongsvinger får en irettesettelse.

I kvinnenes toppserie straffes Kattem med to poeng.

- Odd Grenland blir trukket ett poeng for å ikke ha nådd korrekt poengscore i det finansielle oppfølgingssystemet, sier fotballpresident Yngve Hallén til Nettavisen.

Hallén skulle naturligvis sett at poengtrekk ikke ble nødvendig.

- Det er tungt å gjøre dette. Hvert enkelt medlem synes dette er tungt. Men det er snakk om en rettferdighet i systemet, poengterer han.

- Mest alvorlig for klubbene selv
- Hvor alvorlig ser du på det at dere nå må gi Odd poengstraff?

- Det er nok mest alvorlig for klubben selv. For norsk fotball viser denne gjennomgangen at vi går i riktig retning. Ikke bare utenfor banen, men også på banen, som en følge av at man har et slikt system og håndhever det på en rettferdig måte. Så det er nok den enkelte klubben, og de personene som har jobbet hardt for å få dette til, som føler dette tyngst.

Fotballpresidenten mener at den økonomiske kontrollen som klubbene nå har vært underlagt i tre år, også har gitt andre positive utslag. Hallén mener at klubbene nå tar økonomi på alvor, at media har fått øynene opp for dette stoffområdet og at klubbene ikke lenger kan bruke penger de ikke har.

- Det har også gitt effekt i forhold til spillerutvikling, og at klubbene har prioitert utvkling, og det ser vi igjen på aldersbestemte landslag, hvor det er spillere som spiller fast på lag i tippeligaen. Grunnen til det er at de har fått tillit.

Verst for Alta
Forbundet har hele tiden gjort det klart overfor klubbene at poengtrekk kan bli konsekvensen av økonomisk rot. Nå ser det for første gang ut til å bli alvor.

- Det er viktig å understreke at vi hele denne perioden har stått opp for at vi skulle ha felles spilleregler på og utenfor banen. Med begrunnelsen at det man gjør utenfor banen, påvirker produktet på banen. Det hadde vært vanskelig for meg om vi ikke hadde fulgt dette opp i tråd med de spillereglene vi på forhånd har satt, sier Hallén.

Poengtrekket får ingen umiddelbare konsekvenser for Odd Grenland, som uansett vil beholde ellevteplassen. Det kan imidlertid få svært store konsekvenser senere i sesongen, dersom klubbens resultater i innspurten fører den lenger ned mot nedrykksstreken.

Det ser styggest ut for Alta. Poengtrekket vil føre til at klubben havner på samme poengsum som Bærum og Notodden på nedrykksplass. HamKam vil med to minuspoeng rykke ned fra syvendeplass til niendeplass i Adeccoligaen.

Klubbene har 14 dager på seg til å anke.

- Positiv utvikling
Selv om forbundet nå går til det ekstreme tiltaket å trekke klubber poeng, mener president Hallén at utviklingen er positiv.

- Tippe- og adeccoligaklubbene gjør en god jobb for å skape en bærekraftig klubbøkonomi, og det finansielle oppfølgingssystemet har vært et avgjørende virkemiddel i dette arbeidet. Den positive utviklingen fortsetter, og det at tre klubber får poengtrekk for manglende måloppnåelse, endrer ikke på det bildet, sier Hallén.

Det er nå kun to klubber i kategori én, hvor man er eller blir underlagt en handlingsplan, mot fire ved forrige halvårsrapportering. I Adeccoligaen er tilsvarende tall redusert fra syv til fire.

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå