*Nettavisen* Sport.

Ødegaard kan bli Idrettsgallaens yngste prisvinner

Fotballkometen Martin Ødegaard (16) har vært på «alles» lepper gjennom 2014. Neste helg kan han bli tidenes yngste prisvinner på Idrettsgallaen om han vinner i klassen årets gjennombrudd. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Fotballkometen Martin Ødegaard (16) har vært på «alles» lepper gjennom 2014. Neste helg kan han bli tidenes yngste prisvinner på Idrettsgallaen om han vinner i klassen årets gjennombrudd.

Det ble vanskelig å komme utenom fenomenet fra Buskerud da kandidatene til årets galla skulle nomineres. Ødegaard har tatt en hel fotballverden med storm og vært på turné i omtrent alt av store klubber i Europa.

I oktober ble han tidenes yngste fotballspiller i en EM-kvalifiseringskamp for menn.

16-åringen er nominert i klassen årets gjennombrudd sammen med Jørgen Graabak (kombinert) og Tiril Eckhoff (skiskyting), som begge imponerte med to medaljer under OL i Sotsji.

Dersom Ødegaard får prisen, blir han tidenes yngste prisvinner med solid margin. Den nåværende «rekorden» har sjakkmesteren Magnus Carlsen fra da han som 18-åring fikk juryens ekstrapris i 2009.

Idrettsgallaen arrangeres i Hamar 10. januar.

Ny pris

Graabak har for øvrig mulighet til å bli gallaens mestvinnende. I hele fire kategorier er kombinertløperen fra Trøndelag nominert: Årets mannlige utøver, årets gjennombrudd, årets navn og årets teamprestasjon (med kombinertlaget fra OL).

Sistnevnte er ny kategori av året. Årets teamprestasjon er opprettet for å kunne hedre prestasjoner som ikke naturlig faller under kategorien årets lag.

– Det ble ikke naturlig å vurdere stafetter og lagbåter sammen med håndball, ishockey og fotball. Samtidig så vi at norske landslag leverer mange flotte lagprestasjoner som ikke kan defineres som lagspill, for eksempel i stafetter. Nå får vi en større bredde og en tydeligere deling innenfor lagprestasjoner, sier toppidrettssjef og juryleder Tore Øvrebø.

De øvrige nominerte i kategorien er mixed-stafettlaget i skiskyting og sprint-stafettlaget for kvinner fra Sotsji-lekene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag