Ødegaard med klart krav til ny klubb

I STORFORM: Martin Ødegaard scoret to ganger mot Lillestrøm.

I STORFORM: Martin Ødegaard scoret to ganger mot Lillestrøm. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

15-åringen er ikke interessert i akademifotball.

DRAMMEN (Nettavisen): Helt siden Martin Ødegaard fikk sitt gjennombrudd i år og ble tatt inn i landslagsvarmen, har ekspertene kommet med råd.

I Nettavisens talentutviklingsserie, en artikkelserie som ble publisert over flere dager i august, kom folk som Morten Gamst Pedersen og den belgiske trenerprofilen Bob Borwayes med gode råd til den norske 15-åringen.

Begge var klare på at Ødegaard måtte holde et fokus på det å lære og utvikle seg, framfor det å tjene penger og tro at noe kommer gratis i fotball.

Senere har også Norges kanskje største profil i europeisk fotball om dagen, Omar Elabdellaoui, uttalt seg til Nettavisen om sin landslagskollega.

Elabdellaoui dro selv utenlands som 15-åring og hans beste råd til Ødegaard, var at unggutten må finne seg en klubb der han får spille mye på A-laget.

- Bedre enn akademilag
Søndag nettet Ødegaard to ganger for Strømsgodset mot Lillestrøm og etter kampen ble midtbanespillerens framtid nok en gang et hett spørsmål.

Det er allerede kjent at 15-åringen skal reise på besøk til en rekke klubber etter sesongslutt i Norge. Han skal blant annet besøke spanske Barcelona.

Godset-profilen er imidlertid klar på at noe valg rundt framtiden ikke er tatt, men at mulighetene for spilletid vil være avgjørende for klubbvalget.

- Jeg reiser ikke ut for å spille på et akademi. Jeg tror Strømsgodset er mye bedre enn alle akademilag i verden, sier Ødegaard etter søndagens kamp.

Barcelona har verdens mest kjente ungdomsakademi, der spillere som Lionel Messi, Francesc Fabregas og Andres Iniesta har kommet opp, for å nevne noen få. I en alder av 15, er Ødegaard i rett alder for Barcas ungdomslag.

Den utviklingen unggutten har hatt i løpet av 2014, tilsier likevel han han vil være god nok for spill med et A-lag på høyere nivå enn i Norge. Veien fram til en plass på Barcelona eller Real Madrids førstelag, er nok likevel svært lang.

- Opp et nivå
Som han har gjort flere ganger før, presiserer Ødegaard at han ikke er stresset med tanke på et framtidig klubbvalg og at han har god tid.

MÅ OPP ET NIVÅ: Det er Martin Ødegaards klubbkrav. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

- Det blir noen klubbesøk etter sesongen. Det er for å være sikker på et eventuelt valg i framtiden. Da må vi besøke dem. Det er ikke mer dramatisk, sier han.

- Enn så lenge er det ikke så mye som er planlagt, så jeg vet ikke mye om det, sier han videre.

Skal det bli en overgang på 15-åringen allerede nå til vinteren, må det bli et tilbud som er et steg opp fra det han nå har i Norge hos Strømsgodset.

- Skal jeg ut, må jeg opp et nivå. Men jeg har ikke tenkt så mye på det. Jeg har fokus på å gjøre en god avslutning her. Skal du utvikle deg, må du spille fotball og kan du gjøre det på høyest mulig nivå, er det bra. Vi må finne ut hva som føles riktig, men akkurat nå trives jeg i Godset, sier Ødegaard.

På spørsmål fra VGs journalist kunne Ødegaard for øvrig fortelle at han nylig har byttet ut spansk b-språk på skolen med tysk. På spørsmål om hvordan dette burde tolkes, svarte unggutten at pressen fikk tolke det som de ville.

- Mye juling
Strømsgodset-trener David Nielsen sa til Nettavisen søndag at han mener Ødegaard har utviklet seg voldsomt i løpet av 2014. Dansken ser også stadig nye dimensjoner ved spillet til den nye, norske fotballyndlingen.

Som da han pådro seg et gult kort mot LSK søndag.

- Vi har køddet litt med det. Jeg utfordret ham litt på det i garderoben, at han skulle pådra seg et gult kort, men så klarer han jo det å, sier Nielsen.

- Men han får også mye juling om dagen. Det virker som det er mange trenere som ber spillerne sine ta ham litt ekstra hardt i første duell, men det er greit, det. Vi kan enten stå her og klage på det, eller så kan vi be ham om å takle det. Han blir bare tøffere og tøffere, sier Godset-treneren.

Ordknapp
Når det gjelder framtiden til Ødegaard er Nielsen ganske så ordknapp. Dansken har stort sett fått de samme spørsmålene i hele høst.

- Hva som skjer med Martin etter sesongen, vet ikke jeg så mye om. Det er opp til klubben og de rundt Martin, sier Strømsgodset-treneren.

- Hva mener du han bør velge?

- Jeg har gjort meg opp en mening om det, men det behøver jeg ikke å dele her. Jeg kan dele det med Martin, men ikke med pressen, sier dansken.

Takket være Ødegaards to mål søndag, er Godset langt på vei sikret fjerdeplass i Tippeligaen og europacupspill neste år. Drammenslaget ligger også bare fire poeng bak Rosenborg i kampen om en bronsemedalje.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.