RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ofret lønn, valgte Godset

Foto: Dag Langerød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Strømsgodsets cuphelt var ikke i tvil om at han ville fortsette i Drammen.

MARIENLYST (Nettavisen): Årslønna var 150.000 kroner. Kontrakten gikk ut etter sesongen. Og fram til september satt Ola Kamara stort sett på Strømsgodset-benken. Det så ikke akkurat så lyst ut for 21-åringen i 2010.

Så løsnet det.

Han startet borte mot Sandefjord 29. august, scoret der, startet sju av sesongens ni siste kamper og kvitterte med seks seriemål i samme periode.

Så kronet han en stor høst med det viktige 1-0-målet mot Follo i cupfinalen.

- Kunne tjent en del mer
Plutselig satt Kamara med alle de gode kortene.

- Det var flere som viste interesse, og det var konkret interesse fra to andre klubber. Jeg kunne tjent en del mer hvis jeg hadde valgt en av de andre klubbene, men det var Strømsgodset jeg ville være i, sier Kamara til Nettavisen.

Han hadde nemlig bare én eneste tanke i hodet da valget skulle tas: Hans egen utvikling. I Strømsgodset visste han at han ville få et nytt år under Ronny Deilas ledelse. Han visste at han ville få fortsette i en spillergruppe som har utviklet seg hele tiden, uavhengig av hvilke spillere som har forsvunnet underveis de siste årene og klassespillere som Muhamed Keita, Øyvind Storflor, Jo Inge Berget og Fredrik Nordkvelle ville være der for å serve ham i 2011.

- Jeg trenger ikke å tjene bedre. Nå kan jeg klare meg med det jeg tjener på fotballen. Dermed handler det kun om egen utvikling. Får jeg mer tillit her blir jeg enda bedre, sier han selvsikkert.

- Redd for å ende på benken igjen?

- Nei. Jeg føler meg mye tryggere på at jeg har nivået inne nå. Før hadde jeg litt mye respekt. Jeg satt jo på benken bak Daniel (Nannskog ) og Veigar (Pall Gunnarsson) i Stabæk. Da var det kjempestort å få fem minutter. Nå er jeg mer avslappet. Jeg vet at jeg er god nok til å spille. Og i fjor viste jeg at jeg også er god nok til å score mål. Jeg er rett og slett blitt tryggere på meg selv.

- Hvor bra kan det bli for din del i 2011?

- Jeg vet at jeg kommer til mange sjanser så hvis jeg får tillit så burde jeg score mer enn i fjor (sju seriemål da). Men i stedet for å si at jeg har som mål å score 10-15 mål så jobber jeg inn mot hver kamp. Det handler om å få flyt. Får en spiss kjempeflyt kan man score 20-25 mål i en sesong. Får man dårlig flyt kan det bli fire mål.

Var på etterskudd
Kamara slet med tilløp til såkalt «Jumpers Knee» i vinter, og måtte få to sprøyter for å få kontroll over problemet i januar. Dermed kom han litt på etterskudd i treningsarbeidet. De siste par ukene har det imidlertid blitt tre mål på tre kamper.

Men enda viktigere:

Strømsgodset har begynt å vinne kamper igjen.

Og Strømsgodset har faktisk begynt å holde nullen.

19 mål bedre?
I fjor slapp laget inn 59 mål i Tippeligaen. På 30 kamper. Det er selvsagt altfor mye, og var omtrent like dårlig som nedrykkslagene. I vinter har de imidlertid holdt nullen i fem av 11 treningskamper, og de har kun sluppet inn fem mål på de siste sju kampene.

- I år skal vi ned under 40 baklengsmål. Det er uhyre viktig for at vi skal ta nye steg som lag, sier trener Ronny Deila til Nettavisen.

Han har gjennomført en rekke gruppemøter med keeperne, backfireren og de sentrale midtbanespillerne i vinter, mer enn vanlig, og så langt har det altså hatt effekt. Samtidig må man heller ikke glemme at Strømsgodset slet stort med skader på midtstopperplassen i fjor. Kim André Madsen var fast i sesongstarten, men forsvant med skade i mai. Alexander Aas fikk heller ikke mer enn 12 kamper.

Nå er alle skadefrie.

Deila understreker imidlertid at det ekstra fokuset på det defensive ikke skal gå på bekostning av det offensive.

40-42 i målforskjell etter 2009-sesongen ble til 51-59 i 2010. I 2011 skal det helst scores mer enn 51 mål, samtidig som antall innslupne altså blir færre enn 40.

- Vi slapp ikke inn så mye i 2009, men da hadde vi heller ikke spillere som kunne gjøre det ekstra fremover på banen. Nå har vi det. Vi har en Keita, en Berget, Nordkvelle, Storflor og Kamara. Og flere. Det er spillere som kan dra av folk. Det er spillere som kan gjøre ting på egen hånd. I tillegg har vi altså fått tilbake spillere som var ute i mye av fjorårssesongen. Dermed står vi mye bedre rustet både defensivt og offensivt i år.

(Saken fortsetter under bildet)

Vår analyse av Strømsgodset:
På keeperplassen er det ikke altfor mange som er bedre i Norge. Lars Stubhaug (reserve) og Lars Cramer (U21-landslagskeeper utleid til Asker fram til sommeren) er utfordrerne, men foreløpig er Adam Larsen Kwarasey et klart førstevalg. Han har utviklet seg videre i vinter, og Nettavisen utelukker ikke at han kan stå fram som en av Tippeligaens aller, aller beste i 2011.

I backrekka er det en god blanding av eldre og rutinert og ungt og sultent. Glenn Andersen og Alexander Aas står for rutinen, mens spillere som Madsen, Lars Sætra, Lars-Christopher Vilsvik og Krister Aunan ikke har passert eller er like over 20 år.

På midtbanen var det uten tvil viktig at Fredrik Nordkvelle ble værende. Ellers hadde de vært særdeles utsatt for skader offensivt. Får Ronny Deila rett så er Mohammed Abu like god som Jason Morrison i den sentrale midtbanerollen.

Offensivt er Muhamed Keita omsider skadefri igjen, og Jo Inge Berget, Kamara og Øyvind Storflor skal normalt bety at laget vil få en del sjanser.

Det er imidlertid knyttet en del usikkerhet til laget. Klarer Deila virkelig å senke antall baklengsmål fra 59 til 40? Borteformen var blant ligaens aller svakeste i 2010, det var faktisk bare nedrykkslagene som var dårligere borte. Dermed svinger Strømsgodset altfor mye. Det er faktisk bare tre ganger de siste to sesongene at laget har klart å følge opp en seier med en ny seier.

Strømsgodsets målsetting er å forbedre fjorårets 7. plass, vinne cupen igjen og komme seg til gruppespillet i Europa League.

Nettavisen skal ikke mene noe om de to første, men vi tror på en ny plass midt på treet i norsk fotball – og et par plasser dårligere enn de selv har som mål.

Nettavisens tips: 9. plass

Plusser og minuser:
+ Foreløpig skadefritt mannskap
+ Tippeligaens beste keepertrio
+ Herjer hjemme. Fjerde best hjemme i 2009. Tredje best i 2010.
- Om de er gode hjemme, er de tilsvarende dårlig borte.
- Ganske små økonomiske ressurser (de også)
- Skal og vil kjempe på tre fronter, men troppen ser litt tynn ut. Spesielt offensivt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere