Økonomiforskjellene øker i La Liga

Foto: Mike Ehrmann / Getty Images (2013 Getty Images)

Kun Barcelona og Real Madrid har mulighet til å bruke store summer på nye spillere.

For fem år siden brukte flere store, spanske klubber mange penger på spilleroverganger. Nå er det kun Barcelona og Real Madrid som har råd.

Blant andre Atlético Madrid, Valencia, Sevilla, Villarreal og Deportivo La Coruña har tidligere vært rause med penger på overgangsmarkedet. Slik er det ikke lenger i den spanske fotballen.

På grunn av skjevfordeling av penger i Spania, som følge av TV-rettighetene i landet, ligger brorparten av pengene hos Barcelona og Real Madrid. Det betyr at de to klubbene kan betale store summer, mens de andre lagene helst må selge.

Solgt unna
Valencia er et eksempel. I løpet av sommeren har klubben solgt Fernando Gago (Boca Juniors), Roberto Soldado (Tottenham), Tino Costa (Spartak Moskva) og Nelson Valdez (Al-Jazira). Inn er Oriol Romeu kommet på lån fra Chelsea, samtidig som veteran Hélder Postiga har signert på permanent basis fra Zaragoza.

– Vi vil gjøre vårt beste for å være konkurransedyktige, men det blir ikke lett, sier Valencia-trener Miroslav Djukic.

Atlético Madrid er et annet eksempel på at økonomien fører til negative salg, sett med sportslige øyne. Hovedstadsklubben har denne sommeren solgt Radamel Falcao til Monaco for nær 900 millioner kroner. Som erstatning har Atlético kjøpt David Villa fra Barcelona og Leo Baptistao fra Rayo Vallecano for omtrent en tidel (90 millioner kroner).

– Slår ut på banen
Spanias landslagssjef, Vicente del Bosque, har i løpet av sommeren tatt til orde for å få til endringer i TV-rettighetene, slik at pengene blir fordelt på en annen måte.

– De økonomiske forskjellene er nå så massive at de har begynt å gi utslag på fotballbanen. Det ideelle hadde vært å utvikle økonomien slik at flere lag også kunne slåss om seriegullet, sa del Bosque.

Før helgens seriestart i Spania er det nok en gang Barcelona og Real Madrid som seiler opp som de største gullfavorittene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.