RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Omdal bak fotballrevolusjon

Sist oppdatert:
Det europeiske fotballforbundet (UEFA) vedtok torsdag regelendringene som skal sette en stopper for lag som Chelsea. Per Ravn Omdal er mannen bak forslaget.

- Det er en av de største regelendringene innen fotballen på mange år, sier UEFAs Per Ravn Omdal til TV 2 Nettavisen.

Forslaget
UEFA vedtok torsdag at alle lag som skal spille i europacuper, må ha minst fire såkalt egenproduserte spillere innen 2006/07-sesongen. De krever seks innen 2007/08-sesongen, og åtte innen 2008/09-sesongen.

Halvparten av de fire, seks og åtte spillerne må komme fra egen tropp. Den andre halvparten kan komme fra andre klubber i samme land.

For å komme i kategorien «egenprodusert» må spilleren har vært minst tre år i klubben i alderen 15-21. Det betyr at Ryan Giggs, som nå er 31 år, regnes som en egenprodusert spiller for Manchester United.

Hadde regelen eksistert før forrige Champions League, ville lag som Arsenal, Chelsea, Ajax, Celtic og Rangers ikke oppfylt vilkårene, melder BBC.

Hva synes du om UEFAs vedtak?
Bra
Dårlig
Ingen mening

Se resultat

Noe motstand
- Og klubber som ikke oppfyller disse vilkårene, får ikke delta i europacupene. Så enkelt er det, sier UEFAs Per Ravn Omdal. Nordmannen ledet gruppen som står bak forslaget.

- Er det helt sikkert at dette blir gjennomført?

- Det er ikke noe spørsmål om dette blir gjennomført. Forslaget er vedtatt. Det ligger innenfor UEFAs ansvarsområde å vedta dette, sier Omdal videre.

Arsenal og Chelsea og et par italienske storklubber skal være sterkt imot forslaget. Premier League og det russiske fotballforbundet likeså. Det norske og italienske fotballforbundet, samt en storklubb som Bayern München, er imidlertid for.

- Vi har gått en omfattende runde med klubber, trenere og fans. Stort sett alle. Responsen er stort sett overveiende positiv. Noe motstand er det, men min oppfatning er at det er meget stor tilslutning til dette, sier Omdal videre.

UEFA har også kontaktet EU om vedtaket, og har ikke mottatt noen insigelser.

- Dette vil stimulere utviklingen av unge spillere, og er positivt for landslaget og identitet. Det vil også bedre balansen i konkurransen mellom klubbene, sier Omdal.

Ny kurs for fotballen
Han mener at vedtaket er historisk.

- Det er mange år siden et så stort forslag er vedtatt, og dette staker ut en ny kurs for fotballen, sier Omdal.

UEFA anbefaler alle nasjonale forbund å innføre reglene også i nasjonale konkurranser, men det vil være opp til det enkelte land om de vil gjøre det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere