RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Omdal vraket av Platini

Foto: Per-Tormod Nilsen/Scanpix
Sist oppdatert:
Per Ravn Omdal er ikke lenger visepresident i Uefa. - Det er klart det er skuffende, sier han.

Per Ravn Omdal har sittet i Uefa-styret siden 1992. De siste elleve årene har nordmannen vært visepresident - og tidligere president Lennart Johanssons høyre hånd.

Fifa VS Uefa
Men etter at Michel Platini vant maktkampen og presidentvalget mot svensken for to uker siden, er Omdal degradert.

- Jeg fikk vite dette for et par dager siden. Platini presenterte sin innstilling for styret, og der var jeg ikke lenger visepresident. Det er klart dette er skuffende, jeg har tross alt vært med siden 1992, sier Omdal til Nettavisen.

Da Platini vant maktkampen mot Johansson og hans allierte, varslet det samtidig et kursskifte i Det europeiske fotballforbundet. Platini har gjennom sitt verv i Fifa-styret samarbeidet tett og nært med den mektige Fifa-presidenten Sepp Blatter. Han og Lennart Johansson har vært som hund og katt - særlig etter at svensken tapte da han utfordret Blatter til vervet som Fifa-president i 1998.

Maktkamp
Ravn Omdal har gjennom årene som visepresident i Uefa vært Johanssons kanskje næmeste allierte og tetteste støttespiller. Da Johansson tapte valget mot Platini, var det også et nederlag for nordmannen. Det er derfor ikke veldig overraskende at Omdal ikke fikk fornyet tillit da Platini presenterte forslaget til konstituering av det nye styret på fredagens møte i Nyon i Sveits.

Han legger da heller ikke skjul på at vrakingen kommer som en konsekvens av hans nære bånd til Johansson, som ikke gikk særlig godt overens med Platini.

- Tingene henger sammen, så dette må jeg bare ta til etterretning. Det er en del av gamet, og jeg må bare finne meg i dette, erkjenner han.

Ny oppgaver
Omdal har de siste årene blant annet hatt ansvaret for Uefas kontakt med den politiske ledelsen i EU. Heller ikke dette får han fortsette med.

- Det er ikke endelig avgjort, men det ligger i kortene at jeg ikke skal ha ansvaret for dette lenger. I stedet får jeg arbeidsoppgaver som går i retning av utvikling av grasrotfotballen i Europa. Det er spennende, og en jobb jeg går løs på med krum hals, sier han.

Uefa valgte nytt styre for to uker siden, samtidig som den nye presidenten kom på plass. Per Ravn Omdals valgperiode går imidlertid først ut i 2009, og han var derfor ikke på valg.

- Må samarbeide
- Har du gjort deg noen tanker om hva som skjer når perioden din går ut?

- Nei, det har jeg faktisk ikke gjort meg opp noen mening om ennå. Jeg tar ett år om gangen. Vi hadde vårt første møte i det nye styret i dag, og jeg synes det ser bra ut. Vi må klare å jobbe sammen, og jeg tror vi finner ut av dette.

Dette er de fire nye visepresidentene i Platinis Uefa-styre: Senes Erzik fra Tyrkia (1. visepresident), Geoffrey Thompson, England (2. visepresident), Angel María Villar Llona, Spania (3. visepresident) og Gerhard Mayer-Vorfelder, Tyskland (4. visepresident).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere