RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Onkelen er Ødegaards «hemmelige» våpen

FÅR HJELP: Martin Ødegaard er så heldig at onkelen Thomas Ødegaard (t.v.) er A-landslagets manuellterapeut. Her har 15-åringen akkurat spilt ferdig kampen som i august gjorde han til Norges yngste landslagsspiller gjennom tidende. PS! Ødegaard trente forsiktig inne og trillet litt rolig ball på gresset til slutt under landslagets trening mandag kveld.
FÅR HJELP: Martin Ødegaard er så heldig at onkelen Thomas Ødegaard (t.v.) er A-landslagets manuellterapeut. Her har 15-åringen akkurat spilt ferdig kampen som i august gjorde han til Norges yngste landslagsspiller gjennom tidende. PS! Ødegaard trente forsiktig inne og trillet litt rolig ball på gresset til slutt under landslagets trening mandag kveld. Foto: Tore Sandberg (DT.NO)
På grunn av alderen er Martin Ødegaard (15) på sitt svakeste fysisk. Daglig kontakt med onkel Thomas holder stortalentet skadefri.

– Vet at spillere i den alderen (rundt 15 år) må følges veldig tett. Noen vokser mer enn to centimeter i måneden. I land som Nederland tas de ut av fotballspill for en periode, sier Thomas Ødegaard til dt.no.

Han er ikke bare onkelen til Martin Ødegaard. Spesialisten i idrettsfysioterapi har jobbet med elitelag i ishockey, håndball, fotball, samt dans siden 1995. Da Per-Mathias Høgmo ble A-landslagssjef for ett år siden ble Ødegaard hentet inn som manuellterapeut.

– På sitt svakeste

Nå er også Martin på A-landslaget. Før gårsdagens trening var det nok en gang sirkus rundt den 15 år gamle drammenseren som er hentet inn i Norges tropp til EM-kvalikkampene mot Malta (fredag) og Bulgaria (mandag).

Noen journalister ville ha svar på hva kjempetalentet tenker om fremtiden og hvilken internasjonal klubb han helst vil gå til. Allerede nå kan han velge og vrake blant klubber, men uansett hvor stort potensialet er: Hvem vil ha ham hvis han blir plaget av alvorlige skader?

Martin Ødegaard vokser og er i så måte i en kritisk fase.

– Du er ikke ferdig utvokst som 15-åring. Per definisjon er du på ditt svakeste. Derfor må du være enda mer varsom og må styres mer, forklarer Thomas Ødegaard, som også jobber som manuellterapeut ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI).

Godset-gutten får bra oppfølging av klubbens medisinske team. Samtidig følges han daglig av onkel Thomas. Eventuelle småplager sjekkes nøye. Da 15-åringen kjente det litt i lysken etter U21-kampen mot Portugal nylig, var Thomas Ødegaard på pletten og behandlet familiemedlemmet.

Spesialist

Vi har tidligere hørt hvordan faren Hans Erik i mange år har trent målrettet med sønnen. I fjor viste det seg også hvor viktig det er å ha en spesialist på indremedisin/manuellterapeut ved kjøkkenbordet.

Vi spoler tilbake til januar 2013. Da var drammenseren 14 år, nettopp tatt opp på juniorlaget til Strømsgodset og fortsatt et ukjent fjes for det norske folk. Ødegaard hadde pådratt seg stressymptomer nederst i ryggen, noe som ikke er uvanlig for en som trener mye og er i puberteten.

Det er heller ikke farlig, hvis man finner ut av det og justerer trening og belastning før det går for langt.

– I verste fall kan du få et tretthetsbrudd og være ute i rundt fire måneder, forteller Thomas Ødegaard.

Mange basisøkter

Selv om Martin Ødegaard var ute en stund, ble problemet tatt ved roten. Slik utviklet det seg aldri til å bli en alvorlig skade. Det blir kun å spekulere, men med dårlige oppfølging, hadde morgendagens landslagsfly til Malta kanskje tatt av fra Oslo uten en midtbanespiller fra Drammen.

Thomas Ødegaard er klar på at gutten ikke skal pushes for hardt for tidlig, og at det vil være tankegangen også i årene som kommer.

– Statistisk skal han ikke være på sitt beste før om åtte-ti år, mener onkelen.

Egendisiplin

At utallige timer med kvalitetstrening, mest med ball, har lagt grunnlaget for 15-åringens ferdigheter er viden kjent. Men at Martin Ødegaard også har en streng egendisiplin på prestasjonsfremmende trening, altså basisøvelser som blant annet fører til bedre stabilitet og som dermed ser ut til å ha en skadeforebyggende effekt, er mindre kjent.

I mange år har unggutten vært nøye med å utføre slik type trening, selv om mange på samme alder ikke ser helt vitsen og synes øvelsene er kjedelige.

– Ballidretter er svært sammensatte. Martin er åpen for det meste og svært nysgjerrig, sier Thomas Ødegaard.

Denne saken er levert av Drammens Tidende.

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere