Oppgitt ekspert: - Norge må stikke fingeren i jorda

HVORDAN LYKKES? Per-Mathias Høgmo har forsøkt å gjøre det norske landslaget mer spillende. Foreløpig lar suksessen vente på seg. Nå er eksperter uenige i hva slags fotball Norge må spille for å lykkes.

HVORDAN LYKKES? Per-Mathias Høgmo har forsøkt å gjøre det norske landslaget mer spillende. Foreløpig lar suksessen vente på seg. Nå er eksperter uenige i hva slags fotball Norge må spille for å lykkes. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Nå går debatten om hva slags fotball Norge må spille for å igjen oppleve et sluttspill.

06.12.15 15:25

Da Per-Mathias Høgmo ble presentert som norsk landslagssjef i september 2013, snakket han varmt om at angrepsspill er en stor del av hans filosofi.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- De som så Djurgården i år, vil gjenkjenne at vi bruker 70 til 80 prosent av tiden vår til å øve på angrepsspill mot etablert forsvar, sa Høgmo.

Under Høgmo er det lite som vitner om at den filosofien har slått ut i full blomst.

Norge har nemlig bare scoret 22 mål på 25 landskamper under 55-åringen fra Gratangen. På 10 kamper i EM-kvaliken scoret Norge 13 ganger.

Nå mener flere av ekspertene Nettavisen har snakket med at Norge må «back to basics» for å igjen få resultatene som kreves for å sende oss til internasjonale mesterskap.

FC København-trener Ståle Solbakken mener vi må stikke fingeren i jorda og se på hva slags fotball vi kan spille i Norge.

- Det som har fungert best, er et løpssterkt, fysisk og forholdsvis sterkt lag på banen. Det har fungert bedre enn de gangene man har en tekniker eller to i stedet for de hardtarbeidende spillerne. Det har i alle fall prestasjonene og resultatene vist i denne kvaliken, sier Solbakken til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

GIR RÅD: Ståle Solbakken Foto: (NTB scanpix)

- Norge har ikke gode nok spillere

Solbakken får støtte av Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

Helten fra VM i 1998 mener det er avgjørende at Norge utvikler bedre spillere dersom landslaget skal bli gode nok for mesterskap igjen.

- Og for å få bedre spillere, må vi ha et bedre nivå i Tippeligaen som gjør at vi får spillere ut i store klubber, og som igjen løfter landslaget, forteller Rekdal til Nettavisen.

VIF-sjefen er klar på at Høgmo bør få fortsette som landslagstrener slik at han kan han jobbe videre med det han har startet på.

- Det er ingen trenere som er utlærte. Materialet vi har er begrenset, det er mange unge spillere, og hva slags trener trenger dem? Jeg tror det er fornuftig sånn det har vært. Man må samtidig stille seg spørsmålet: Kommer vi til VM 2018 slik ambisjonene sier? Eller EM 2020? Skal man komme seg til VM, må Norge være blant de 13 beste lagene i Europa. Nå er vi langt unna (nummer 54 på FIFA-rankingen). Da har vi en målsetning som er langt fra realistisk. Når vi har Tyskland i VM-pulja, som bare taper en kvalikkamp én gang i århundret, skjønner man at de vinner gruppa. Da blir det en vill kamp mot Nord-Irland og Tsjekkia om andreplassen, som bare gir playoff. Begge skal spille EM, og per dags dato ligger vi bak dem i nivå. Det vil være en sensasjon om Norge kommer seg til VM, mener Rekdal.

- Skal vi ha en sjanse, må vi løfte oss ganske kraftig i nivå. Da må ting utvikles, det må kreves mer, trenes bedre, ha et høyere nivå på alt. Hvordan skal vi få til det her i Norge? Jo, nivået på Tippeligaen må opp, slår han fast.

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅ BEGYNNE NEDERST: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal påpeker viktigheten av å bedre nivået på Tippeligaen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


Rosenborg-guru Nils Arne Eggen har en klar filosofi om hvordan et lag bør spille fotball. «Godfot-teorien» er et kjent begrep når man snakker om Eggens ønsker om hvordan et lag skal spille.

Eggen: - Kan ikke ta dette via telefonen

På spørsmål om hvordan han mener det norske landslaget bør spille, svarer Eggen på sedvanlig vis.

- Hallo, min kjære venn. Det er jo spørsmål du ikke kan svare på i telefonen det, vet du. Det er et spørsmål det ikke går an å svare kort på. Det går ikke an, det, forteller Eggen med glimt i øyet til Nettavisen.

Fakta

Er noe galt i NFF?

Men han tar sjansen og forteller at han har en soleklar filosofi om hvordan et lag skal spille og styres. Og han holder med Høgmos mening om at angrepsspill er avgjørende.

- Det er klart at det viktigste er å utvikle angrepsspillet, sånn at du kan gi motstanderne problemer. En ting er å kvalifisere seg for turneringer, men du skal jo helst spille der også. Da må du jo ha et offensivt mønster som gir motstanderne problemer, forklarer Eggen.

Han mener det er viktig å kunne forsvare seg, men at det er enda viktigere å være gode til å angripe.

- Du må bestemme deg ganske tidlig, og da får du et landslag som har utviklet det vi kaller for relasjoner. Det betyr at det er roller som gjensidig utfyller hverandre, sånn at det blir slagkraftig, sier Eggen.

- Har det vært gjenkjennelig i kampene under Høgmos ledelse frem til nå?

- Det vil variere. Noen av kampene i høst var jo veldig bra. Avslutningen var ikke som vi ønsket. Men for all del, du får ikke spilt kampene om igjen, så nå gjelder det å se fremover og bygge opp et lag frem til VM-kvalifiseringen til høsten, slår Eggen fast.

- Må gi dem problemer

Han vil ikke kommentere om det er riktig å fortsette i samme spor og videreutvikle det som det allerede er startet på i landslaget. Han mener alt handler om å bygge et lag.

- Du må gi motparten problemer, også på bortebane, vet du. Fortsette i samme spor? Spille ut motstanderen? Skal du lage mål, har du jo spilt ut motstanderen, mener Eggen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅ ANGRIPE: Nils Arne Eggen mener Norge er avhengig av å utvikle et eget spill for å lykkes i lengden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Ståle Solbakken er klar på hva som er Norges største utfordring før man kan oppnå bedre resultater. Norge har et offensivt problem.

- Hvis du ser på spillersiden, så er det å få en spiss som har det sikre internasjonale nivået. Alexander Søderlund, Marcus Pedersen og Joshua King, hvis det er de tre beste per i dag, de skal jo alle spille opp mot sitt ypperste og helt beste for å være internasjonale spisser. Det er der jeg tror potensialet ligger til forbedringer, forteller Solbakken.

Rekdal tror ikke Norge har gode nok spillere per i dag. Han var selv en del av landslaget som tok oss til sluttspill på 90-tallet under ledelse av Egil «Drillo» Olsen.

Og han tror han vet hva forskjellen er fra da og nå.

- Vi er ingen stornasjon, og vi var ingen stornasjon under Drillo-tiden. Men vi hadde en gjeng som virkelig var på toppen når det gjelder taktikk, lagmoral og fysikk. Vi hadde også en konkurranse innad i laget som gjorde at det ble et voldsomt kjør for å være med i landslagstroppen det har vi ikke nå, forklarer Rekdal.

Savner utenlandsprofiler

Han forstår godt at Høgmo valgte å begynne på «skratch» da han overtok jobben som landslagssjef.

- De spillerne som er i troppen i dag, er de beste vi har. Jeg tror ikke det sitter fem stykker med norsk pass som er bedre. De finnes ikke, tror Rekdal.

Ifølge Vålerenga-treneren må man se på «råvarene» i norsk fotball, altså spillerne. Man kan ikke bare hyle og skrike på treneren.

- Spillerne våre er ikke i gode klubber. Den som spiller i best klubb er Per Ciljan Skjelbred i Hertha Berlin. Jeg ser på sånne ting når jeg uttaler meg. Jeg er veldig opptatt av at vi må gjøre noe her hjemme, det er her hjemme det starter. Vi må få spillere som er gode nok til å dra til gode ligaer og ta plassen, er Rekdals fasit.

Neste test for landslaget kommer trolig i mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.