- Det er helt vanvittig at vi skal sende en tippeligaspiller for å spille guttelandskamper. Jeg hadde skjønt det hvis det var sluttspill, men jeg klarer ikke å forstå hvorfor de skal bruke ham nå. Jeg skjønner det ikke. For meg er det helt ulogisk, og jeg har ikke hørt noen form for begrunnelse heller. Den eneste grunnen jeg kan komme på er at de mener han ikke er god nok til å være med på U21- eller A-landslaget, sier Rekdal til Nettavisen mandag.

- Rovdrift

Bakgrunnen er altså at NFF fredag tok ut Vålerenga-talentet i G18-landslagstroppen som skal spille nordisk turnering i september.

- Det er helt greit for meg at A-landslagstreneren og U21-landslagstreneren ikke tar ut Sander Berge. Da mener de at de har bedre spillere, og det er deres fulle rett til å mene. Men at vi skal la en gutt som spiller seniorfotball reise og spille guttefotball, det forstår jeg ikke. For meg er det helt feil, jeg vil kalle det rovdrift, sier Rekdal.

- Har du tatt opp bekymringen din med NFF?

- Vi sendte Sander Berge på treningsleir på La Manga i vinter, da fikk han en skade og var ute i seks uker. I etterkant sa vi at det ikke blir flere La Manga-turer på våre A-spillere hvis det dreier seg om treningsleire med guttelandslag. Det kan de bare glemme. Det var tilbakemeldingen vi ga dem, vi var meget misfornøyd med at Sander Berge ble skadet på La Manga. Det tar vi også på vår kappe, at vi lot ham først reise ti dager til West Ham, og så på ny treningsleir på La Manga med et guttelandslag, når han egentlig er seniorspiller. Han har alderen inne, men han er en seniorspiller. Vi bruker ikke Sander på vårt juniorlag, han er på et annet nivå. Det er det som irriterer meg mest med dette, men jeg skal ikke lage noen krig ut av det, sier Rekdal.

NFF svarer Rekdal

G18-landslagets avtroppende trener Eirik Horneland, som er mannen som tok ut Berge i troppen på fredag, har ikke vært tilgjengelig for å svare på kritikken mandag. Men toppfotballsjef Nils Johan Semb svarer følgende på Rekdals kritikk via kommunikasjonssjef Yngve Haavik:

«På generelt grunnlag, og i et spillerutviklingsperspektiv mener vi det er gunstig å matche seg mot jevnaldrende fra andre nasjoner. Man får referanser på hvordan man ligger an i det internasjonale bildet og får øving i en litt annen kontekst enn det man får med spill i seniorfotballen.

Videre er det viktig for norsk fotball at vi snart kvalifiserer oss for aldersbestemte sluttspill. Vi har en klar policy på at dersom vi skal løfte opp spillere fra aldersbestemt opp til U21, så skal de gå rett inn i elleveren. Vi mener mesterskapserfaring er en uvurderlig læringsarena for spillere som på sikt skal prege A-landslaget vårt. Skal vi kvalifisere oss er vi avhengig av å ha med de fleste av de beste. 98-laget med Berge, Ajer og Zekhnini er en sterk årgang som vi har store forventninger til.

Det er forøvrig ikke et norsk fenomen at vi stiller med toppseriespillere på et G18/19 landslag. Ser vi på andre tunge nasjoner så finner vi utøvere som spiller regelmessig i større ligaer enn Tippeligaen».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ubegripelig. Jeg blir irritert

Søndag kveld var Vålerenga-trener Rekdal gjest på TV 2s Fotballkveld. Der sa han klart ifra om at han synes Berge, som altså er tatt ut på G18-landslaget, snart fortjener en sjanse på enten U21- eller A-landslaget.

- Det er helt ubegripelig at han fortsatt ikke har en U-landskamp eller A-landskamp for Norge. Det har jeg sagt mange ganger, men nå begynner jeg å bli irritert på at han ikke får sjansen snart. Det bør han få. Det eneste minuset han har er at han ikke scorer nok mål. Det er egentlig ikke jobben hans heller, men får han lagt på det er han borte (fra Norge). Han har en fysisk pakke, han er hurtig, ro med ballen, vi må ha gode spillere i Norge som ikke har plass til han på U- eller A-landslaget, sa Rekdal.

- Komplett latterlig

Når han snakker med Nettavisen mandag, gjentar Rekdal de rosende ordene. Og han tror 18-åringen allerede er god nok til å bidra for Norge i den kommende VM-kvaliken.

- Ja, jeg mener det. Når Martin Ødegaard, som spiller tredjedivisjon i Spania og blir byttet ut hver eneste kamp, er fast i A-landslagstroppen, er det ikke prestasjonene hans på klubblaget som er avgjørende. Vi er alle enige om at Ødegaard er en kjempespennende spiller, og det kan hende det er riktig å ha han med, men at Sander Berge skal spille guttelandskamper? Det er komplett latterlig, sier Rekdal.

- Har Per-Mathias Høgmo eller Leif Gunnar Smerud snakket med deg om Berge?

- Nei.

- Burde de stolt mer på dine vurderinger?

- I fjor skulle G18-landslaget til Sotsji og spille turnering, da var Sander 17. Han hadde på det tidspunktet spilt de 10-12 siste kampene i Tippeligaen for oss. Men den eneste grunnen til at han ble tatt ut var at Kristoffer Ajer meldte forfall da Start måtte i kvalik. Tilbakemeldingen fra forbundet var at han er for treg. Men Sander løper 40-meteren på 4,70, og hvis det er tregt har vi mange raske spillere i Norge. Og hvem var den beste spilleren den turneringen? Sander Berge, sier Rekdal.

- Vet hva som skal til

Denne sesongen har Berge vært bankers på Rekdals Vålerenga-lag. I 19 av 20 kamper har 18-åringen vært på banen for Oslo-laget.

- Vi er veldig fornøyd med Sander, og han vet hva som skal til for å bli god. Han går på skolen i tillegg, og driver ikke bare og henger rundt. Ikke vær bekymret for Sander, han er veldig profesjonell, sier VIF-sjefen.

Berge skrev i februar under på en kontrakt med Vålerenga som binder ham til klubben ut 2018. Det til tross for at han hadde imponert på prøvespill i West Ham noen uker i forveien.

- Hvor lenge tror du han blir i Vålerenga, Rekdal?

- Det er helt umulig å svare på. Kommer det en klubb som er riktig, blir det vanskelig å beholde ham. Men det er ikke noe stress. Det som gjelder for Sander, er treningen i morgen. Han er veldig flink på det der, avslutter Rekdal.

Sander Berge har ikke besvart Nettavisens henvendelser mandag.

SE VIDEO: Talentspeider mener VIF sitter på et gull-egg:

HTML EMBED
embedNAvideo("GcPtutLTGL4t9sMLUeYM0g", false)