RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppgjørets time

Foto: Aramndo Franca / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Ronaldo og Portugal tok første stikk mot Sverige, men VM-drømmen til söta bror er fremdeles i live før kveldens returoppgjør.

Sportspills meny tirsdag:
V4 Bergsåker:Tirsdag er det dags
V5 Bjerke:Dansk i lunsjen

Midtukekupongen fra Norsk Tipping består av oppgjør fra VM-kvaliken og privatlandskamper.

Bonuspotten er oppe i 1.100.000 kroner. Bonuspotten tilfaller en eventuell alenevinner på dagens kupong.

1. Frankrike – Ukraina
VM-kvalik, playoff, kamp 2 av 2. Ukraina vant det første oppgjøret 2-0 etter nok en solid laginnsats. Gjestene er i ferd med å fullføre et sterkt år, hvor de er ubeseiret i de ti siste etter Mikhail Fomenko tok over styringen i desember 2012. Har vist seg stødige bakover med kun to baklengs i hele 2013 og i åtte av ti kamper har laget holdt nullen. Spilte uavgjort mot gruppevinner England både hjemme og borte og havnet til slutt ett poeng bak britene på topp.

Fomenko har tunge forfall til returkampen med forsvarsduoen Kucher and Fedetskiyi ute med karantene.

Det var naturligvis stor misnøye med les Bleus i hjemlandet etter det første oppgjøret. Frankrike skapte et fåtalls sjanser, og vanligvis så solide spillere som Frank Ribery fikk utrettet svært lite. Verre var innsatsen til Nasri og Remy, og det er nå snakk om at duoen vil starte på benken i kveld. En som ikke får spille uansett er Arsenal-forsvareren Koscielny, ble utvist på overtid sist. Varene eller Sakho er sannsynlige erstattere. Manager Didier Deschamps har gått offensivt ut før kampen og konstantert at de vil gå hardt ut i dagens oppgjør.

Frankrike må altså gå offensivt til verks i kveld, og mot et defensivt svekket Ukraina skal de ha gode muligheter. Hvem som avanserer ser åpent ut, men vi tror at Frankrike i det minste vinner på hjemmebane. H

2. Sverige – Portugal
VM-kvalik, playoff, kamp 2 av 2. Portugal reiser til Sverige med 1-0-ledelse i bagasjen etter de røde dominerte det første møtet. Svenskene hang med i første halvdel, men etter hvilen styrte Ronaldo og co resten av showet. Portugal trykket på, men fikk ikke hull på byllen før i det 81. minuttet. Ronaldo var også svært nære å doble ledelsen like etter med en heading i stolpen. Alt i alt bør svenskene være fornøyd med resultatet, og de gule har nå en «fighting chance» til å avansere. Skal de lykkes må derimot Zlatan få mer hjelp av sine lagkamerater. Stjernespissen ble godt pakket inn og fikk kun sendt avgårde ett skudd gjennom hele kampen.

Midtbanespilleren Miguel Veloso er eneste skadebekymring for Portugal, mens svenske er uten nye forfall.

Sverige må altså score, og hvis tiden renner ut mot slutten er de gule nødt til å ta sjanser fremover. Det kan fort bli kostbart mot kontringssterke Portugal med Ronaldo i spissen. Vi tror det kan svinge begge veier. HB

3. Kroatia – Island
VM-kvalik, playoff, kamp 2 av 2. Både Island og Kroatia hadde sin sjanse til å ta en tidlig ledelse i det første oppgjøret, men omgangen og kampen endte uten mål. Startet jevnt i Reykjavik, men etter Island-backen Skulason fikk direkte rødt kort etter hvilen beholdt Kroatia ballen stort sett kampen ut. Greide derimot ikke å utnytte overtallsspillet og kom bare til en stor sjanse mot slutten. Kroatia har nå ikke vunnet en betydningsfull kamp siden 2-1-seieren over Wales i mars (0-2-3), mens Island er uten tap på de fem siste (2-3-0).

Lars Lägerback er nødt til å gjøre forandringer i førsteelleveren. Ajax spissen Sightorsson skadet seg i det første oppgjøret, mens forsvareren Skulasson soner karantene.

Islendingene viser enorm innsatsvilje og har prestert over forventningene, mens Kroatia fortsetter å underprestere. Kommer likevel ikke unna at Kroatia er storfavoritter med spillere som Modric og Mandzukic på banen.Vi tror vertene leverer nå som det gjelder mest. H

4. Romania – Hellas
VM-kvalik, playoff, kamp 2 av 2. Hellas skaffet seg et godt utgangspunkt før returmøtet med 3-1-seieren i Athen. Formspissen Konstantinos Mitroglou bidro med to nettkjenninger og grekerne hadde sjanser nok til å sikre seg et enda bedre resultatet, men Romania holdt unna og fikk også med seg et svært viktig bortemål.

Hellas har nå vunnet seks strake kamper og hold nullen i fem av de seks siste. Eneste tap i 2013 kom mot gruppevinner Bosnia-Hercegovina, som sikret seg VM-spill takket være bedre målforskjell enn Hellas. Kapteinen Kostas Katsouranis pådro seg sitt tredje gule kort sist og må stå over dagens oppgjør. Ellers ingen nye forfall i troppen.

Romania ble nummer to i gruppe D etter en variabel kvalik, hvor de blant annet slo Tyrkia på bortebane for litt over et år siden, mens returmøtet i september endte med 0-2-tap. Tok seg greit av de antatt svakere lagene som Estland og Andorra, mens nærmeste utfordrer Ungarn ble slått 3-0 hjemme og holdt til 2-2 borte.

Kaptein Vlad Chiriches (f) stod over det første oppgjøret med en brukket nese, men Tottenham-spilleren har fått tilpasset en ansiktsmaske og kan være aktuell i kveld. Det er derimot ingenting å få gjort med suspenderte Alexandru Bourceanu og Costin Lazar, som utgjør lagets defensive midtbane. Og situasjonen blir ikke lysere av at erstatteren Mihai Pintilii er ute med skade. Førstekeeper Ciprian Tatarusanu gikk glipp av det første oppgjøret med en ryggskade og er trolig ute i kveld også. Erstattes av enten Bogan Lobont eller Costel Pantilimo.

Ingen vei utenom, vertene må frem for å score mål. Det passer grekerne bra, som ikke har noe i mot å legge seg bakpå og vente på at sjansene skal by seg. UB

5. Norge—Skottland
Oppløftende spill av Norge i fredagens privatkamp mot Danmark, selv om det endte med 1-2-tap. «Nye-Norge» viste lovende takter, og spesielt Møller Dæhli kan si seg fornøyd med et solid innhopp. Høgmos utvalgte var aggressive fra start og produserte bra med sjanser, men uttellingen stod dessverre ikke i stil med spillet. Norge startet med både Ola Kamara og Marcus Pedersen på topp, mens Linnes, Strandberg, Skjelvik og nevnte Møller Dæhli fikk sine første minutter for A-laget.

Rune Almenning Jarstein gjorde en god innsats i mål, men Ørjan Nyland tar over i kveld og får dermed sin A-landslagsdebut. Høgmo gjør trolig ytterligere to endringer fra forrige lagoppstilling, både Magnus Wolff Eikrem og Morten Gamst Pedersen forventes å starte.

Stefan Johansen brakk ribbenet mot Danmark og er ute.

Forventet lagoppstilling: Ørjan Håskjold Nyland - Omar Elabdellaoui, Tore Reginiussen, Vegard Forren, Tom Høgli - Magnus Wolff Eikrem, Ruben Yttergård Jenssen - Per Ciljan Skjelbred, Morten Gamst Pedersen - Ola Kamara, Marcus Pedersen.

Skottland fikk en horribel start på kvaliken med kun to poeng på de seks første kampene. Gordon Strachan ble hentet inn i januar i år for å redde stumpene i kvaliken, og laget har vist bedring siden. Skottene avsluttet med stil og vant tre av de fire siste. Overrasket stort med å slå gruppetoer Kroatia borte i sommer, og vant også returmøtet på siste kampdag. Avsluttet med 3-2-5 totalt.

Skottene tok i mot USA til treningskamp sist fredag; oppgjøret endte 0-0 og i følge rapportene var matchen av det lett forglemmelige slaget. Spilt to treningskamper tidligere i år, hvor de har slått Estland hjemme og tapt mot England borte.

Det skotske laget reiste til Molde uten flere av deres faste spillere, og manager Gordon Strachan har antydet at det vil bli flere utskiftninger fra USA-kampen. Trioen Ikechi Anya, Craig Bryson og Russell Martin forble på benken sist, men forventes å starte mot Norge.

Midtbanespilleren James McArthur og Charlie Adam fikk heller ingen minutter mot USA, og kan få spilletid i dag. Førstevalget på topp Steven Fletcher spiller derimot helt sikkert ikke. Sunderland-spissen har trukket seg fra troppen og Evertons Steven Naismith leder trolig angrepsrekka i stedet.

Gran Hanley og Charlie Mulgrew har også meldt forfall etter de skadet seg mot USA.

Fra før er James Forrest, Chris Burke, James Morrison, Allan McGregor, Shaun Maloney og Jordan Rhodes ute med skader.

Skottland er nødt til rokkere i laget med flere av de faste ute, og vi tror det åpner opp for at Høgmo kan få sin første seier som landslagssjef. «Nye Norge» var friske mot Danmark og hvis de fortsetter i samme retning bør et alternativt Skottland være overkommelig motstand. HU

HTML EMBED

Norsk Tipping

BGFlashEmbed('http://widget.tippebannere.no/Moduler/MestSpilte.swf','popular','http://widget.tippebannere.no/OddsenHome.ashx?func=favorites','Nettavisen_Oddsen2.0');

6. Tyrkia—Hviterussland
Tyrkia stilte alternativt i fredagens 1-0-seier over Nord-Irland. Tyrkerne hadde sjanser nok til å vinne med større sifre, men det måtte en forsvarstabbe til av gjestene før ballen satt i nettet. Vertene var lenge i posisjon til å kapre annenplassen i gruppe D, men VM-håpet ble knust med 0-2-tapet hjemme mot Nederland på siste kampdag. Endte på 4.plass med 5-1-4 totalt. Landslagssjef Faith Terim har tatt ut en uerfaren tropp med liten rutine fra A-landslaget, og gjorde hele syv bytter i startoppstillingen fra sist kvalik-kamp mot Nederland. Det forventes at sjefen fortsetter eksperimenteringen i dag.

Hviterussland havnet sist i gruppe I med fire poeng, tatt med 2-1-seieren over Georgia og 1-1-kampen mot Finland. Hviterusserne, som er uten mesterskapserfaring, har spilt åtte treningskamper i år, hvorav kun én er tapt (mot Jordan). Slo VM-klare Japan senest i oktober, mens fredagens treningskamp mot Albania i Antalya endte 0-0. Troppen er basert på spillere fra russisk og hjemlig liga, og med Alexander Hlebhar i spissen råder manager Kondratjev over en rutinert gjeng.

Tyrkia er favoritter på hjemmebane, men Terim sender trolig utpå en alternativ førsteellever i dag. Vi er langt i fra overbevist om at tyrkerne kommer til å styre denne matchen og gardering må til. HU

7. Sør-Afrika - Spania
Sør-Afrika maktet ikke å kvalifisere seg til VM etter de havnet på andreplass i sin kvalik-gruppe, to poeng bak Etiopia. Har hatt blandet hell i sine treningskamper i år; tre av de fire siste hjemme har endte med tap mot Nigeria, Zambia (på straffer) og Zimbabwe, mens Burkina Faso ble slått. Vant også fredagens treningskamp 3-0 borte mot Swaziland. Laguttaket er ikke kjent i skrivende stund, men Kaizer Chiefs-spilleren Bernard Parker starter trolig på topp.

Spania er blant favorittene til å hente hjem nok en tittel neste sommer, men den regjerende VM og EM-mesteren skremte ingen i lørdagens treningskamp mot Ekvatorial-Guinea. Et meget alternativt Spania var milevis unna deres vante nivå, men mål av Santi Cazorla og Juanfran var nok til å sikre seieren. Kampen endte 2-1 og spanjolene har nå vunnet tolv av sine tretten siste treningskamper. Kun Chile (2-2) har greid å stå i mot la Roja. Xabi Alonso skadet seg sist og er ute i dag, ellers er det usikkert hvem Del Bosque starter med. Men landslagssjefen råder over en meget sterk tropp og stiller uansett med en solid førsteellever.

Tross deres labre innsats sist har vi mest tro på seiersvante Spania. B

8. Nederland - Colombia
VM-klare Nederland er ute etter å forlenge sin rekke på 17 kamper uten tap når Colombia kommer på besøk. Louis van Gaals utvalgte har ikke tapt siden 2-4-kampen mot Belgia i 2012, og seilte gjennom kvaliken med 9-1-0 totalt. Sjefen valgte å rotere i laget i helgens treningskamp mot Japan, med varierende hell; de oransje ga fra seg en 2-0 ledelse og kampen endte uavgjort. Jetro Willems, Dirk Kuyt og van Persie er ikke å finne i troppen grunnet skader, ellers skal det ikke være noen betydelig forfall.

Colombia er klare for sitt første VM siden 1998 etter en sterk 2.plass i CONMEBOL. Spilte på seg 9-3-4 totalt og var to poeng bak Argentina på topp. De gode resultatene ble i sommer belønnet med en tredjeplass på FIFA rankingen, deres beste notering noensinne. Kommer fra en sterk 2-0-seier over Belgia borte i helgen; begge lag spilte seg frem til gode sjanser, men Colombia tok best vare på sine. Falcao scoret nok en gang, og spissen som samlet ni nettkjenninger i kvaliken er i følge ryktene på innkjøpslista til Chelsea. Forsvarspillerne Yepes og Zuniga er ute med skader.

Colombia har vunnet syv av sine åtte siste treningskamper, men Nederland taper svært få kamper på hjemmebane. HU

9. Østerrike—USA
Østerrike knivet lenge med Sverige om andreplassen i gruppe C, men etter 1-2-tapet mot rivalen på bortebane var løpet kjørt. Leverte gode tall hjemme i Wien med 4-0-1. Tapet kom mot suverene Tyskland. Ikke hatt noe hell i sine tre siste treningskamper, som har endt med hjemmetap mot Elfenbenskysten og Hellas, samt Wales borte. Landslagssjef Koller har tatt ut en rutinert tropp uten de helt store overraskelsene.

USA hadde vunnet femten av 16 kamper før fredagens 0-0-oppgjør mot Skottland. Matchen var i følge rapportene sjansefattig og av det lett forglemmelige slaget. Tapte kun én kamp i kvaliken, borte mot Costa Rica i september, men motstanden var også av variabel kvalitet. Amerikanerne vant sin kvalik-gruppe med 7-1-2 totalt, og er klare for sitt syvende strake sluttspill. Spilt fem treningskamper i 2013; slått Bosnia- Hercegovina, Guatemala og Tyskland, tapt for Belgia og delt poeng med Canada.

USA har en imponerende statistikk å vise til i 2013, men vi heller likevel mot Østerrike på hjemmebane. HU

10. Polen – Irland
Polen gjorde en slett innsats i VM-kvalikgruppe H og endte på fjerdeplass med 13 poeng på 10 kamper. Tapte de to siste gruppekampene mot puljevinner England og Ukrania og fulgte opp med 0-2 hjemme for Slovakia i en privatkamp fredag. Polakkene har ikke scoret på de tre siste matchene, og fredagens oppgjør, som var debuten til landslagssjef Adam Nawalka, må betegnes som meget skuffende.

Arsenal-keeper Wojciech Szczesny stod over med en ankelskade fredag, og det er usikkert om han blir klar her. Superstjernene Robert Lewandowski og Jakub Blaszczykowski er med i troppen og starter trolig selv om Dortmund møter Bayern München i serien allerede lørdag.

Irland endte på fjerdeplass VM-kvalikgruppe C og var seks poeng bak Sverige på playoffplassen. Slo Kasakhstan 3-0 i den siste gruppekampen og banket Latvia 3-0 i en treningskamp fredag.

Midtbanespilleren Andy Reid er ute med skade, mens forsvarerne Joey O’Brien og Sean St. Ledger betegnes som usikre.

Lagene møttes også til treningskamp i Irland i februar. Da vant irene 2-0.

Polen er i dårlig fatning om dagen, men vi tror ikke vertene taper nok en kamp på hjemmebane. HU

11. Belgia—Japan
Etter en meget imponerende kvalik er Belgia klare for sitt første sluttspill siden 2002. Landslagssjef Wilmots råder over en sterk tropp med kvalitet i alle ledd, og belgierne har material nok til å nå langt i Brasil. Wilmots mønstret også en sterk førsteellever i fredagens treningskamp mot Colombia, men belgierne tapt likevel sin første kamp på over ett år. Benteke og co sløste med sjansene, mens Colombia viste bedre teft foran mål og vant 2-0.

Vært gjennom tre treningskamper tidligere i år; Slovakia og USA ble slått i februar og mai, mens oppgjøret mot Frankrike i august endte 0-0.

Japan er klare for sitt femte strake VM-sluttspill etter å ha Toppet den avgjørende kvaliken-gruppen med 5-2-1 totalt, fire poeng foran Australia. Tapet kom borte mot Jordan. Asiatene deltok også i sommerens Confederations Cup, hvor de tapte med ett mål mot Brazil, Italia og Mexico. Spilt ni treningskamper i 2013 (4-1-4), hvorav tre på bortebane; årets to første resulterte i tap mot Serbia og Hviterussland, men helgens oppgjør mot Nederland endte 2-2. Et oppløftende resultat for Japan, som kjempet seg tilbake etter å ha ligger under med to mål til pause.

Japan fikk altså et lite løft mot Nederland sist, mens Belgia kom ned på jorden igjen. Vi tror likevel vertene skal være best stilt og krysser av for hjemmeseier. H

12. England—Tyskland
Betegnelsen «friendly» passer dårlig når det er rivalene England og Tyskland som møtes til dyst. Selv om begge har sikret seg VM-billett er det ingen som kommer til å holde igjen i kvelds oppgjør. Lagene møtes for første gang siden Die Mannschaft sendte England ut av VM i Sør Afrika. Som vanlig var ikke kampen uten dramatikk og mange vil nok huske Frank Lampards scoring som aldri ble godkjent. Tyskerne vant til slutt 4-1, noe britene definitivt ikke har latt gå i glemmeboka.

England sikret seg VM-billetten som bestemann i gruppe H, ett poeng foran Ukraina. Gikk gjennom kvaliken ubeseiret, men helgens treningskamp endte med 0-2-tap hjemme mot Chile. Roy Hodgsen valgte å starte med to debutanter, Southampton-duoen Adam Lallana og Jay Rodriguez, men ellers stilte britene med en rutinert førsteellever.

Til dagens oppgjør får Rodriguez tilliten på ny, men Phil Jones er nødt til å stå over med en lyske-skade. Man U-duoen Michael Carrick og Danny Welbeck er fremdeles ute. Steven Gerrard, Daniel Sturridge og Kyle Walker er derimot klarert for spill igjen og starter etter å ha stått over sist.

Lagoppstilling: Hart, Walker, Smalling, Jagielka, Cole, Gerrard (capt), Cleverley, Townsend, Rooney, Lallana and Sturridge.

Tyskland regnes som en av de tunge favorittene til kjempe om VM-gullet neste sommer, og det med god grunn. Joachim Löws utvalgte passerte kvaliken på imponerende hvis og sanket 28 poeng fra ti kamper. Eneste feilskjær kom i 4-4-kampen mot Sverige. Tyskerne ble det mestscorende laget i UEFA-kvaliken med sine 36 mål, og i ni av de ti siste kampene har laget scoret tre eller flere mål (vennskapskamper inkludert).

Leverte også en god gjennomkjøring mot Italia i Milano fredag, deres første møte siden semifinale-tapet mot samme lag under fjorårets EM. Kampen endte 1-1, men tyskerne så unektelig sterke ut og var noe uheldig at ikke et av deres tre stolpeskudd gikk i riktig retning.

Löw bekrefter at det vil være en del forandringer i hvem som får spilletid i kveld, og sier selv at han vil bytte ut «ryggraden» i laget.

Playmaker Mesut Ozil, forsvarspilleren Philipp Lahm og målvakten Manuel Neuer blir hvilt, mens Sami Khedira skadet seg sist og er ute i opp til seks måneder. Dortmunds Svend Bender forventes å erstatte sistnevnte, mens klubbkameraten Marcel Schmelzer trolig stepper inn på venstrebacken på bekostning av Marcel Jansen.

Fra før har Klose, Gomez og Schweinsteiger meldt forfall.

Lagoppstilling: Weidenfeller - Höwedes , Mertesacker , Hummels , Schmelzer - Bender , T. Kroos - Sam , Draxler , Reus - M. Kruse

Et toppet Tyskland ville vært klare favoritter mot England, men Löw gjør betydelig forandringer fra den vante førsteelleveren og bytter ut det han selv kaller ryggraden i laget. Vi tror britene kan ha seieren innen rekkevidde i kveld, men kampen bør likevel dekkes fullt ut. HUB

Følg dagens kamper live på Nettavisen

96-rekker
1. Frankrike – Ukraina H

2. Sverige – Portugal HB

3. Kroatia – Island H

4. Romania – Hellas UB

5. Norge—Skottland H

6. Tyrkia—Hviterussland HU

7. Sør-Afrika—Spania B

8. Nederland—Colombia HU

9. Østerrike—USA H

10. Polen – Irland HU

11. Belgia—Japan H

12. England—Tyskland HUB

Klikk her for å levere dette spillet på nett
Klikk her for å levere dette spillet på mobilen

384-rekker
1. Frankrike – Ukraina H

2. Sverige – Portugal HB

3. Kroatia – Island H

4. Romania – Hellas UB

5. Norge—Skottland HU

6. Tyrkia—Hviterussland HU

7. Sør-Afrika—Spania B

8. Nederland—Colombia HU

9. Østerrike—USA HU

10. Polen – Irland HU

11. Belgia—Japan H

12. England—Tyskland HUB

Klikk her for å levere dette spillet på nett
Klikk her for å levere dette spillet på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere