Personstrid kan gi spansk fotballstreik

Barcelona-spillerne kan få serieavslutningen utsatt.

Barcelona-spillerne kan få serieavslutningen utsatt. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters)

En mangeårig krangel mellom to av Spanias mektigste fotballpersonligheter kan sette en stopper for kommende helgs kamper i La Liga.

Striden mellom fotballpresident Angel Maria Villar og proffligaens øverste sjef Javier Tebas er den egentlige årsaken til det som kan bli en storstilt fotballstreik, hevder flere eksperter.

Den potensielle streiken skal opp til behandling i en spansk domstol onsdag, og der kan fotballforbundet bli beordret til å utsette aksjonen i påvente av forhandlinger om en løsning.

- Dette har aldri skjedd før. Det har vært noen streiker som har vært avgrenset til noen dager, men aldri en på ubestemt tid, sier idrettsadvokat Alberto Palomar ved Carlos III-universitet i Madrid.

Omdiskutert lov

Det er det spanske fotballforbundet (RFEF) og president Villar som har tatt initiativet til den potensielle storstreiken. Forbundet styrer all amatørfotball samt de lavere divisjonene i spansk fotball. En streik kan berøre 30.000 kamper og 600.000 spillere.

Bakgrunnen for misnøyen er en ny lov som innebærer at TV-rettigheter i Spania heretter skal selges under ett og inntektene deles mellom klubbene. Til nå har klubbene forhandlet fram sine egne avtaler, noe som har gagnet de største og mest populære klubbene som Real Madrid og Barcelona.

Den nye loven ble vedtatt med støtte fra proffligaen (LFP) og dens president Javier Tebas.

Forbundet hevder på sin side at loven burde vært utformet slik at enda mer penger tilfalt de små klubbene. Det siste har spillerforeningen AFE, som organiserer store profiler som Barcelona-duoen Lionel Messi og Xavi, sagt seg helt enig i.

Dårlig personkjemi

Nå har proffligaen stevnet spillerforeningen i håp om å redde avslutningen på årets sesong. Spørsmålet er om forsøket lykkes.

Det faktum at fotballpresident Villar og ligaleder Tebas ikke snakker sammen, synes å gjøre det mindre sannsynlig at partene kommer til enighet.

- Hva som ligger bak alt dette? Forferdelige personlige relasjoner som ikke kunne vært verre, sier idrettsadvokat Palomar.

Javier Tebas skrev nylig et åpent brev der han klaget over at fotballpresident Villar hadde kalt ham et «rasshøl».

Villar, som også er visepresident i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), har vært fotballpresident i Spania i 27 år.

Skulle det bli fotballstreik fra kommende helg, vil både serieavslutningen i La Liga og cupfinalen mellom Barcelona og Athletic Bilbao 30. mai bli rammet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.