*Nettavisen* Sport.

Platini: - Trenger du noe rødvin?

Foto: (www.theshirt2010.net)

Uefa-presidenten sammenlignet norsk 41-åring med tidenes beste syklist, Eddy Merckx.

23.10.09 19:06

Han har syklet i 126 dager. Han er vant til et vått telt og primus.

Men i kveld sitter Bjørn Heidenstrøm i en varm sofa med utsikt over Geneveinnsjøen. På kokeplata putrer det pasta. I kjøleskapet står det kalde øl.

Og 41-åringen vet at hvis han skulle bi lei ølen (det blir han nok ikke), så kan han bare ringe Michael Platini.

På vei til VM...
Heidenstrøm er nemlig på tur. Sykkeltur. Og havner (forhåpentligvis) i Sør-Afrika en gang før neste års fotball-VM. Prosjektet «The Shirt» skjer i samarbeid med Nettavisen og Flyktningehjelpen, og hensikten er å samle fotballfamilien til solidaritet og hjelp til flyktninger.

Symbolet er verdens største fotballdrakt som skal sys sammen av alle draktene Heidenstrøm samler på sin vei, og som skal heises over en av VM-arenaene i Sør-Afrika.

Her kan du lese om ferden:Blogg til The Shirt

Tidligere har han blant annet møtt verdens mektigste fotballtopp, Fifa-president Sepp Blatter.

Varm velkomst
Fredag møtte han Europas mektigste fotballmann, Uefa-president Michel Platini. Etter et par tøffe fjelloverganger på vei til Genève i Sveits og ganske så mye dårlig vær underveis på de 126 dagene, så ble det et møte som varmet.

- Hvor er Eddy Merckx, skrek han.

Heidenstrøm humrer da han tenker tilbake til møtet med Platini tidligere fredag.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Eddy Merckx regnes av de fleste som tidenes beste syklist, og Platini som en av tidenes beste fotballspillere. Heidenstrøm, en habil fotballspiller på øverst nivå i Norge på sitt beste og en stadig mer erfaren syklist, kan vel knapt kalles tidenes beste i noen av delene.

Men prosjektet scorer i alle fall høyt.

- Platini sa at han visste litt om hvordan vi nordmenn tenker. At vi er et land med ekspedisjonserfaring, og at vi byr på mye til andre land som sliter. Derfor fikk jeg raskt vite at dette er noe Platini støtter. Uansett hvor jeg er i Europa, så var det visstnok bare å ringe, sier Heidenstrøm.

- Han ga meg også litt fransk sjokolade, og sa at det bare var å ringe hvis jeg trengte mer av det. Eller rødvin, gliser han.

- Og det tilbudet kommer du vel til å benytte deg av?

- Ja, Jeg vet ikke hvordan sykkelkostholdet til Lance Armstrong er, men mitt er trolig veldig annerledes. For å si det sånn: Det var enkelt i Belgia. Der var det bare belgisk øl. Og det var noen tøffe morgener rundt St. Petersburg. Der serverer de jo bare vodka. Men ja, jeg må jo bare si takk til fotballens vennskap, sier han videre.

Her kan du følge reisen på Twitter:Heidenstrom

- Ny bestekompis
Men før nordmannen forlot Uefas hovedkontor, fikk han også en ny bestekompis: Portugals fotballpresident.

- Jeg fikk ikke dra før jeg hadde spist lunsj. Da vi gikk ned til lunsjen så møtte Platini den portugisiske fotballpresidenten. De snakket kort sammen. Så kom portugiseren over til meg og sa: «Du er min gjest når du kommer til vårt land». Han er helt klart min nye bestekompis, humrer Heidenstrøm.

Han vet nemlig nå at han ikke sykler alene videre fra Sveits. Platini hjelper trolig en del på den videre ferden til Frankrike. I Spania er mye ordnet allerede og i Portugal vil altså den nye bestevennen hjelpe.

Fredag kveld er det imidlertid luksus i Genève som teller.

- Bestekompisen min (Lars, ikke portugiseren) har bodd her. Han hadde snakket med en kompis som var visepresident i Barclays Bank, og visepresidenten lot meg låne denne leiligheten. Ikke så verst det etter at i alle fall halvparten av alle kveldene og nettene så langt er delt sammen med en primus i et lite telt, sier han.

Her finner du video-opplastningene:Theshirtno på YouTube

Her kan du følge reisen i bilder:Fotoalbum

Les mer om Flyktningehjelpen:Flyktningehjelpen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.