RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Platini ny Uefa-president

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Michel Platini ble i dag valgt til ny president i Uefa.

Den tidligere franske superstjernen overtar dermed etter svenske Lennart Johansson. Johansson har sittet med makten i 17 år, men må nå gi over presidentvervet til Europas beste fotballspiller på 1980-tallet.

Platini vant avstemningen i Düsseldorf i dag med 27 mot 23 stemmer. To stemmer ble kjent ugyldig.

- Dette er bare starten av et eventyr. Jeg er glad jeg kan få representere europeisk fotball. Jeg er rørt og veldig glad, sa Platini da han ble utropt som vinner.

Kursendring
Johansson ble president i 1990, og fredagens valg var det første siden den gang.

Valget av Platini kan bety en kursendring for Det europeiske fotballforbundet. Under Johanssons ledelse har Uefa konstant vært på kollisjonskurs med Fifa. Johansson tapte valget mot Sepp Blatter om presidentvervet i Fifa, og det har aldri vært noen hemmelighet at de to går dårlig overens.

Platini har samtidig hatt et tett forhold til Fifa-presidenten. Det kan føre til at de to organisasjonene vil samarbeide tettere, og at Blatter vil få større innflytelse over Uefa.

Ærespresident?
Valget kan også få betydning for G14-gruppen, som Platini ifølge eget utsagn «avskyr». Franskmannen vil redusere de store nasjonenes kvoter i Champions League, vurdere tak på lønningene og få en slutt på børsnoteringen av fotballklubber.

Johansson advarte Platini mot å redusere Champions League-kvotene fra fire til tre for de største nasjonene.

- Jeg ønsker ikke å være illojal mot en kollega i styret. Jeg har allerede spurt ham hvorfor han ønsker å gjøre endringer i en slik suksesshistorie. Champions League er dekket av et utall TV-stasjoner rundt om i verden, og det er mange idretter som prøver å kopiere det. Fremtiden tilhører ham, og han må lære å tilegne seg erfaring, sa Johansson.

Platini foreslo at Johansson blir ærespresident i Uefa på livstid for sin innsats i organisasjonen.

- Dette er en stor seier, men jeg er full av respekt for Lennart, og jeg vil derfor spørre Lennart Johansson om han vil bli ærespresident i Uefa, sa Platini fra talerstolen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere