Platini vil bli UEFA-president

Den franske fotballegenden Michel Platini (49) lanserte tirsdag seg selv som kandidat til vervet som UEFA-president.

15.03.05 17:34

Platini, som var kaptein for det franske landslaget som vant EM på hjemmebane i 1984 og nådde VM-semifinalen i 1982 og 1986, sier han ønsker å bringe smilet og leken tilbake i en idrett han frykter er i ferd med å ødelegges av storkapitalen.

- Jeg har sendt et brev og kunngjort at jeg ønsker å bli president i UEFA. Det er mye turbulens i internasjonal fotball i dag, og jeg ønsker å gjøre noe med dette, sier Platini til Reuters.

Johansson gir seg
Den mektige organisasjonen ledes i dag av Lennart Johansson, men svensken har allerede sagt at det er uaktuelt å gå en ny periode som president.

Platini er tre ganger kåret til årets spiller i Europa, og var kaptein på Frankrikes europamestere i 1984. Han var også en meget sentral spiller på Juventus-laget som vant tre ligatitler og Serievinnercupen på 80-tallet. Franskmannen sier han fortsatt har et glødende fotballhjerte.

- Jeg ønsker at fotball skal være noe annet enn det det er i dag. Jeg ønsker å forhindre at verdens vakreste spill blir ren business.

- Jeg er ikke på jakt etter berømmelse, den har jeg allerede. Og jeg gjør ikke dette for pengenes skyld. Hvis jeg velges til president vil jeg tjene mindre enn i dag, sier franskmannen.

Grasrotas talsmann
Platini nyter fortsatt enorm respekt i internasjonal fotball, og har aldri vært redd for å gi beskjed når han er misfornøyd med spillets utvikling eller hvodan de internasjonale forbundene ledes. Han er spesielt opptatt av av grasrotbevegelsen må vernes, mens man må gjøre noe med mentaliteten som dreier seg om å «vinne for enhver pris».

- Vi må kjempe for ungdomsakademiene. Og det er uakseptabelt at en spiller blir kjøpt av en utenlandsk klubb uten å ha spilt en eneste kamp for klubben som har fostret ham opp. Vi må ta tak i dette problemet sier Platini.

Støtter Frisk
47-åringen benyttet også sjansen til å kritisere behandlingen den svenske dommeren Anders Frisk har vært utsatt for den siste tiden.

- Det som skjedde med Anders Frisk skulle aldri blitt tolerert. Dere vet hva fair play er? Det dreier seg om å kunne tape med et smil. Slik det er nå, er det nesten som om du ikke har lov til å tape.

Platini har hatt flere verv i det franske fotballforbundet, og var visepresident i organisasjonskomitéen for VM i Frankrike i 1998.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.