Politiker raser mot fotballtopp: - Han bør skamme seg

TV-INNTEKTER: Salg av TV-rettigheter gir voldsomme inntekter for Premier League.

TV-INNTEKTER: Salg av TV-rettigheter gir voldsomme inntekter for Premier League. Foto: Paul Ellis (Afp)

Premier League-sjef Richard Scudamore anser det som helt uproblematisk at klubber betaler sine ansatte 75 kroner timen.

11.02.15 16:26

Dette til tross for den rekordhøye TV-avtalen som ble inngått tirsdag. Nå får han kjeft.

Tirsdag ble det kjent at TV-aktørene Sky og BT Sport har sikret seg Premier League-rettighetene for perioden 2016 til 2019. Avtalen som er forhandlet fram har en total prislapp på svimlende 59 milliarder norske kroner.

Det gir klubbene på øverste nivå i engelsk fotball et solid inntektsløft. Onsdag tok flere politikere til orde for at prisene på kampbilletter nå bør kuttes og at de ansatte i klubbene må få et lønnsløft.

Må tåle minstelønn

I HARDT VÆR: Premier League-direktør Richard Scudamore. Foto: Chris Ison (Pa Photos)

Den slags krav møter ikke umiddelbar støtte hos Scudamore.

– Vi (Premier League) er ikke tuftet på veldedighet. Vi er til for å bli den beste fotballigaen. Etter mitt syn er Premier League en stor britisk eksportvare, og ligaen genererer massevis av positive følelser rundt Storbritannia, sier han.

– Enhver internasjonal undersøkelse viser at Premier League, BBC og dronningen er ting folk mener er bra ved Storbritannia, tilføyer han.

Scudamore, som har en bonusbasert årslønn på over 20 millioner norske kroner, sier i tillegg til BBC at han «ikke er ukomfortabel» med at toppklubbene betaler spillerne skyhøye lønninger, mens ansatte kan måtte nøye seg med lovens minstelønn på 6,50 pund (75 kroner) i timen.

Ifølge Premier League-sjefen er idretten «akkurat som alle andre prestasjonsbaserte næringer», der de dyktigste «får en uforholdsmessig stor andel av kaka sammenlignet med andre som jobber i samme bransje».

– Skammelige uttalelser

Ikke alle er like fornøyde med Scudamores måte å ordlegge seg på. Næringsminister Vince Cable er blant dem.

– Det er mye penger i idretten. Spillerne er ekstremt godt lønnet, sier han til avisen Evening Standard.

– Supporterne og de vanlige arbeiderne rundt om på arenaene skal kunne forvente at noe av pengene når fram til dem. Dersom klubbene har råd til å betale en levelig lønn, skal de gjøre det, tilføyer statsråden.

Parlamentsmedlem David Lammy, som har snakket varmt for at klubbene skal betale sine ansatte minimum 7,85 pund (90 kroner) i timen, er meget kritisk til Scudamore.

– Han bør ikke bare føle det ukomfortabelt (at klubbene betaler minstelønn), han bør skamme seg. Det er bevisst grådighet, enkelt og greit, sier han.

London-politiker Sadiq Khan kaller også Premier League-sjefens ordvalg for «skammelige». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag