*Nettavisen* Sport.

Premier League-stjerner med råtne tenner

DÅ^RLIGE TENNER: Skotten Craig Burley er et godt eksempel på dårlige fotballtenner. Foto: (Getty Images)

Mange sliter med tannlegeskrekk, ifølge en studie.

Nesten 40 prosent av profesjonelle fotballspillere i Storbritannia har råtne tenner, viser en ny studie. I enkelte tilfeller er det så alvorlig at det kan påvirke prestasjonene på banen.

Fotballspillerne tjener til smør på skiva, og vel så det, men lite ser ut til å gå til tannhelsetjenester. I snitt er både tenner og tannkjøtt i langt verre tilstand hos fotballspillerne enn hos deres jevngamle medborgere, viser en ny studie gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

- Hull i tennene
- Vi møtte flere spillere med så store hull i tennene at det skapte en infeksjon i kjeven, sier lederen for studien, Ian Needleman.

Til tross for store smerter, utsetter mange av spillerne å gå til tannlegen. Hvorvidt det skyldes frykt, stolthet eller for lite tid kommer ikke fram.

I studien som ble publisert i det britiske fagbladet Sports Medicine, har Needleman og hans team sjekket 187 spillere i åtte klubber i England og Wales. Fem av lagene holdt til i Premier League da undersøkelsene ble gjennomført (Manchester United, Hull, Southampton, Swansea og West Ham). De øvrige lagene var fra nivå to og tre. Gjennomsnittsalderen til de undersøkte var 24 år.

Infeksjoner

Minst 90 prosent av spillerne på hvert lag ble sjekket og spurt om tannhelsen. 37 prosent hadde hull i tennene, og mer enn halvparten slet med syreskader. I tillegg hadde åtte av ti spillere infeksjoner i tannkjøttet.

Sju prosent svarte at smertene i tennene til en viss grad hadde påvirket prestasjonene i kamp og trening.

- Vi fant også spillere med infeksjoner i visdomstennene, noe som kan være smertefullt og prestasjonsnedsettende. I verste fall kan det gjøre at noen ikke kan trene eller bli tatt ut av en kamp.

Til tross for de enorme pengesummene i toppklubbene, viser studien at svært få prioriterer tannhelse.

- Lagene må begynne å prioritere dette. Nye strategier for å rette oppmerksomheten mot tannhelse trengs umiddelbart, sier Needleman. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.